DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Cum să faci greşeli… utile

Să faci greşeli

Cum să faci greşeli… utile

Să faci greşeli e întotdeauna folositor. Doar că e cea mai mare frică a ta. Întărită încă de la grădiniţă. Şi ridicată la rang de obsesie de către şcoală! Pedepsirea greşelilor pare a fi sensul sistemului de învăţământ! Deşi suntem conştienţi că din greşeli… învăţăm! Iar dacă suntem educaţi să evităm greşelile pe viitor, vom dobândi un perfecţionism la modă. O tendinţă obsesivă de a face lucrurile bine. Vizibilă inclusiv în sloganul preşedintelui ţării. Însă tendinţa perfecţionistă e un cuţit cu două tăişuri. Pentru că stă la baza ezitării, inacţiunii şi neimplicării! Vei evita majoritatea lucrurilor nesigure, doar din frică de a nu greşi! Mai bine nu fac lucrurile, decât să nu iasă bine!(!?)

Să nu te temi să faci greşeli!

Este prima condiţie pentru acţiune. Curajul de a testa, a încerca, a acţiona este diferit de perfecţionismul celui speriat de spectrul greşelii! Obsesia premiantului român de a evita orice greşeală îl face anxios. Temător şi ezitant! Incapabil de a acţiona în stare de nesiguranţă! Dar azi, siguranţa nu mai există! Azi, acţiunea concretă face diferenţa! Iar acţiunea se bazează pe curaj. Inclusiv, sau mai ales, pe curajul de a greşi. Chiar de mai multe ori la rând! Orice greşeală poate fi PERCEPUTĂ eronat ca fiind o pedeapsă. Sau poate fi aACCEPTATĂ ca fiind o lecţie. Persoanele cu note mari în şcoală percep faptul că faci greşeli ca pe ceva negativ. Iar cele cu spirit antreprenorial, ca pe o necesitate de a învăţa din experienţă! Cine va avea oare succes în practică?

Să faci greşeli e o atitudine de învingător!

Doar o persoană curajoasă va acţiona, ştiind că poate greşi! Una fricoasă va ezita, şi adesea va opri orice ACŢIUNE. Reţeta eşecului este să stagnezi! Mai bine acţionezi greşit o dată, la început, decât să nu mai acţionezi niciodată! O greşeală poate fi corectată rapid, în timp ce INACŢIUNEA te poate ţine captiv în stagnare ani de zile! Diferenţa dintre acţiune şi inacţiune e dată de atitudinea ta faţă de eventualitatea de a greşi! Frica de consecinţele (adesea doar imaginate) unei eventuale greşeli te poate paraliza mental! Poţi rămâne captiv în filmul catastrofic creat de mintea ta! Te poţi teme de acele catastrofe inexistente pe care le derulezi! E atitudinea tipică unui învins!

Să faci greşeli măcar o dată

Pentru a face lucrurile corect, e bine mai întâi să afli şi cum se pot face greşit! Abia după o primă greşeală, vei primi un răspuns, o penalizare, o atenţionare, o amendă. Vei suporta o consecinţă. De fapt, vei avea o LECŢIE de o valoare uriaşă! Fără acea primă greşeală, erai pe teren necunoscut. Deşi nu cunoşteai cum poţi greşi, şi nici consecinţele greşelii, aveai deja o frică. Una mult amplificată! Chiar paralizantă! Dar DUPĂ ce ai greşit, ai văzut că greşeala e corectabilă, şi că nu îţi taie nimeni capul! A greşi este omenesc! Ba chiar didactic!

Încă te temi să faci greşeli?

E datorită educaţiei. Educaţiei pur tehnice, contabile, inginereşti. Total opuse educaţiei pentru viaţă. Ai de resetat acest tipar disfuncţional şi limitativ. Ai de învăţat CUM SĂ UIŢI ceea ce te-au învăţat cândva! Nu e o trăsătură a personalităţii tale să fii temător şi ezitant. Ci e un comportament dobândit, primit de la alţii. Un adevărat dresaj social! Menit să te facă ascultător şi supus! Să te temi exagerat de tare să faci greşeli!

Vestea bună e că poţi oricând să renunţi la orice comportament învăţat. Imediat ce ai conştientizat că nu îţi este de folos. Ba mai mult, îţi face rău! Şi greşeala ta e că ai asimilat acest tipar ca pe un adevăr absolut. Acesta face parte din OBICEIURILE tale. Care se pot schimba imediat ce vei ACCEPTA inutilitatea, disfuncţionalitatea şi limitările lui artificiale! Pentru a schimba ceva, primul pas e să ACCEPŢI că o schimbare e soluţia necesară!

Schimbarea tiparelor şi sistemului de valori

Uneori, un şoc, o boală sau o tragedie îţi schimbă brusc sistemul de valori. Alteori, te trezeşti la timp doar pentru că observi din exterior tragediile altora. Adică înveţi din greşelile altora! E un caz fericit! Accepţi că ai rulat convingeri false, că ai trăit într-o iluzie, că ţi-ai ratat cariera sau viaţa personală datorită unor obiceiuri la modă.prejudecăţi sau valori iluzorii. Însă o schimbare pare a fi dificilă. Doar PARE. De fapt, încă te temi să faci greşeli. Şi atunci preferi să stagnezi într-o greşeală deja cunoscută, decât să experimentezi o tentativă de corectură naturală şi normală. Tiparul ezitant îşi asigură conservarea şi supravieţuirea. Dacă n-ar fi aşa, un singur articol ca şi acesta ar trezi întreaga omenire 🙂  Nu e cazul. Cei ca mine şi chiar strănepoţii noştri vor avea încă mult de lucru! Iar frica de a nu greşi şi ezitarea aferentă vor fi tipar dominant şi în următoarele secole.

Eşti pregătit să faci greşeli?

Dacă articolul meu te-a convins, şi eşti gata să faci greşeli, sau să rişti asta, cu scopul clar de a-ţi schimba tiparele limitative dobândite în copilărie, hai să trecem la treabă! O discuţie online sau la telefon, absolut gratuită, care nu te obligă la nimic, e o provocare pentru tine. Iar dacă e o greşeală, ne putem opri oricând. Riscul tău e zero. Doar o frică iraţională de orice noutate te poate opri să CERI oricând cu un click AICI această discuţie pe care ţi-o ofer necondiţionat. Iar dacă lipsa ta de curaj este majoră, nu o vei cere. Poate nici nu vei ACCEPTA că viaţa ta poate fi diferită doar în momentul în care treci la acţiune concretă!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *