DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Erorile de percepţie sunt ca şarpele ascuns în iarbă!

Erorile de perceptie

Erorile de percepţie sunt ca şarpele ascuns în iarbă!

Erorile de percepţie sunt duşmanii armoniei din viaţa ta. Periculozitatea lor constă în faptul că nu le sesizezi! Iar dacă le simţi, eviţi adesea să le recunoşti. Fugi de realitatea incomodă negând obsesiv existenţa ei! Iar prin faptul că o acoperi cu NEGARE, îi dai şi mai multă putere asupra ta! Cum ai putea tu să rezolvi o problemă a cărei existenţă de fapt o negi? Ar însemna să te contrazici chiar pe tine! Aşa că rişti să te minţi, şi să rămâi captiv în eroarea ta. Mai mult, să o ascunzi şi mai tare în străfundurile minţii tale subconştiente.

Şarpele ascuns în iarbă

În viziunea proverbului indian, şarpele din iarbă este mai periculos decât tigrul în câmp deschis! Un duşman ascuns, imposibil de sesizat, te poate lua oricând prin surprindere. Niciodată nu vei şti de unde vine atacul! Erorile de percepţie sunt extrem de periculoase pentru că sunt ascunse. Şi mai ales negate de majoritatea oamenilor! Am fost curios să văd gradul de disfuncţionalitate al oamenilor, observând erorile de percepţie măsurate cu ajutorul unui simplu test. M-a surprins câtă lume care se considera raţională avea un grad MEDIU de disfuncţionalitate! Adică o deformare vizibilă, măsurabilă a realităţii obiective, prin prisma unor tipare mentale dezadaptative! Mai simplu spus, majoritatea celor pe care i-am testat trăiau ancoraţi mai degrabă în lumea lor subiectivă. Nu în realitatea de zi cu zi. Rulau convingeri şi prejudecăţi care le nu-i ajută cu nimic, ba chiar le fac rău! Fără să aibă nici cea mai mică idee despre asta!

Erorile de percepţie sunt periculoase

La nivelul omului obişnuit, pericolul e relativ. Poţi avea erori de percepţie, disfuncţionalităţi, credinţe false şi prejudecăţi cu duiumul, dar să funcţionezi totuşi acceptabil în societate! E puţin incomod, dar poate fi suportabil pentru cei din jur. Mai ales dacă şi ei sunt uşor disfuncţionali, şi trăiesc cu convingerea că trebuie, cică, să te suporte aşa cum eşti. Problema cu erorile de percepţie este atunci când ai de luat decizii importante.Cum ar fi o achiziţie costisitoare, o alegere pentru o căsnicie, deschiderea unei afaceri sau o tranzacţie financiară. Abia atunci apar la iveală acele distorsiuni, bias-uri, erori de judecată, decizii iraţionale sau absurde pe care erorile de percepţie le influenţează mult.

Erorile de percepţie şi liderii

Dacă erorile de percepţie la nivel de individ par a fi suportabile, dezastrul apare când persoana primeşte o funcţie de conducere. Sau o responsabilitate profesională importantă. Deciziile lor, în acest caz, au un impact semnificativ asupra altor oameni sau a profitabilităţii firmei conduse! O minte clară şi decizii repetate luate pe baza raţiunii sunt esenţa succesului! Iar distorsiunile, prejudecăţile, concepţiile rigide, sunt şarpele ascuns în iarbă! O firmă poate avea pierderi uriaşe datorită unei simple decizii eronate! O căsnicie se poate destrăma din cauza unei gândiri prea rigide. Iar soarta unui copil poate fi schimbată radical printr-o singură eroare de comportament a părintelui său!

Cum evităm erorile de percepţie?

Alocând TIMP procesului de gândire. Şi folosind FLEXIBILITATEA la maximum. Adică gândirea laterală. Adesea, erorile de percepţie se pot vedea mult mai uşor din exterior. Iar dacă persoana care le observă ştie cum să ne atragă atenţia asupra lor, avem mare noroc. De regulă, cei care le observă ne critică. Iar reacţia noastră la critică e una de RESPINGERE automată! Deci avem nevoie de o persoană de încredere, care să fie diplomată. Pe lângă abilitatea de a observa erorile de percepţie, e nevoie şi de un mod de gândire specific. Care ne determină să le observăm! Nu părinţii, prietenii sau angajaţii fac asta! Iar dacă o fac, tonul şi modul în care o fac ne determină să-i ignorăm, sau să respingem sugestiile lor! Care vin de regulă sub formă de critică.

Erorile de percepţie pot fi demontate

Primul pas şi cel mai important în lupta cu erorile de percepţie este ACCEPTAREA existenţei lor. Dacă ne autominţim şi pretindem că ele nu există, vom refuza, automat, corectarea lor! Adică vom alege să le păstrăm! Să luăm în continuare decizii bazate pe prejudecăţi, tipare disfuncţionale sau credinţe învechite! Doar un test psihologic ne poate convinge, uneori, că le rulăm şi că ele există. Sau o discuţie cu un expert care să identifice şi să confirme existenţa lor! Însă aceasta necesită mult curaj. Deoarece numai cei care ACCEPTĂ că şi ei le rulează pe ilot automat au determinarea să accepte şi discuţia (gratuită) pe această temă. O poţi cere cu un simplu click AICI.

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *