DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Escapismul, sau fuga de realitatea incomodă

Escapismul

Escapismul, sau fuga de realitatea incomodă

Escapismul, un termen împrumutat din limba engleză, pare specific mai degrabă românilor. Provine din verbul TO ESCAPE (a evada, a scăpa de). Îl consider potrivit pentru a descrie modul în care mulți români ALEG să fugă de realitatea incomodă. Aleg să se mintă, să poarte măști sociale, să intre în NEGAREA agresivă a adevărului, doar pentru a se sustrage unor responsabilități sociale.

De ce escapismul e la putere în România?

Pentru simplul motiv că sistemul totalitar în care ai trăit atâția ani te-a obligat să minți. Adevărul era echivalent, în anii 50, cu deportarea, arestarea sau chiar uciderea omului sincer! Multe persoane care au ales să spună adevărul au fost lichidate, arestate, sau în cazurile fericite, doar marginalizate. Astfel că minciuna oficială era oarecum obligatorie! Acest obicei toxic, de a gândi UNA și a spune ALTA, a devenit TIPAR NAȚIONAL. Un mod educațional toxic de a te adapta la un mediu agresiv, fără a te pune în pericol. Constat acum că tineri născuți după anii 90 derulează exact același tipar mental, preluat integral de la părinți și adulții reprezentativi din anturajul lor!

Ai fost dresat ca să te minți pe tine!

Deși uneori vezi clar adevărul, îl vei FILTRA prin intermediul CONVINGERILOR TALE. Tipare disfuncționale, precum FRICA de gura lumii, aduse la rang de putere absolută de regimul totalitar, rămân adânc imprimate, uneori pe viață, în structurile de personalitate mai slabe. Fapt care te poate determina să NEGI adevărurile incomode, doar pentru a susține minciunile oficiale! Asta te face să te simți, culmea, în siguranță! Ai falsa impresie că te pui bine cu cei puternici. Și că dacă îi periezi sau lingușești, intri în grațiile lor!  De fapt, rămâi doar o unealtă în mâna lor, una demnă de milă. Deoarece de regulă cei puternici nu respectă oamenii slabi, care nu își respectă nici măcar propria persoană!

De ce alegi escapismul?

Pentru că îți este frică de realitate. Adevărul te sperie, astfel că ALEGI să-l negi. Iar EFORTUL de a NEGA un ADEVĂR evident consumă extrem de multă energie. Din cauza CONFLICTULUI TĂU INTERIOR. A minți PROPRIA PERSOANĂ necesită multă putere de convingere. A NEGA un adevăr evident te pune în contradiție cu TINE însuți! Și câtă vreme crezi că poți TU lupta împotriva… TA? Nu multă vreme! Excesul de energie consumată va crește extrem de mult nivelul tău de stres. Astfel că nevoia de EVADARE, de escapismul aferent, va ieși la suprafață.

Cum se manifestă escapismul tău?

Odată ce ai ales să te minți pe TINE, copilul tău interior se va simți extrem de prost. Astfel că va suporta tot mai greu o REALITATE incomodă. Simțind o TENSIUNE, o GRABĂ nejustificată, un GOL INTERIOR care se cere REZOLVAT de urgență! Indiferent cum! Însă sistemul medical autohton este total nepregătit pentru asta! Analizele îți ies bine, fizic ești OK la început, doar neliniștea continuă și insomniile confirmă suferința ta sufletească, ce te macină din interior. Și atunci începe PIERDEREA CONTROLULUI. Începi să faci EXCESE de orice fel. Nu are importanță dacă bei, fumezi sau joci jocuri de noroc, mănânci prea mult sau muncești prea mult. Problema principală este EXCESUL lor, și mai ales LIPSA CONTROLULUI asupra propriei tale persoane.

Ce este în realitate escapismul?

Unii cred că e o formă de sinucidere lentă a copilului interior. Sătul să vadă cum suferi, și nu vrei să faci nimic pentru a schimba ceva. Și atunci acesta ALEGE să se RĂZBUNE PE TINE! Să-ți facă rău! Folosind tocmai lucrurile care ție… îți plac! Îți place țigara? Vei ajunge la 2 pachete pe zi! Îți place să savurezi un pahar de vin bun? Într-o zi vei bea 2-3 sticle, fără să te poți opri! E un adevărat mecanism de COMPENSARE. Prin care speri (zadarnic) să SCAPI de un necaz reprimat în interior, făcând EXCESE în exterior! Însă orice exces poate fi toxic! Până și apa, fără de care nu poți trăi, devine TOXICĂ în cantități prea mari! La peste 4-6 litri de apă consumați pe zi, poate apare, culmea, chiar… deshidratarea organismului!

Cum poți combate escapismul?

E dificil să scapi de… escapism! Pentru că rareori ești CONȘTIENT de el. Adesea, îl ascunzi sub NEGARE, trăind cu convingerea că e un simplu comportament scăpat de sub control. Însă dacă nu se rezolvă CAUZA NEVOII DE EVADARE, comportamentul specific escapismului se va REPETA! Până când SUFERINȚELE provocate de acesta te determină să faci SCHIMBAREA atât de necesară!

Când decizi să te schimbi?

Pentru că AUTOMINȚIREA funcționează, setarea ta este să EVIȚI sau să AMÂNI orice schimbare. Vei NEGA necesitatea ei cât mai mult posibil. Apoi, într-o zi, vei ACCEPTA problema. Te vei CONFRUNTA cu REALITATEA dură, și vei decide să o accepți cu sinceritate și deschidere. E momentul CHEIE, în care începi procesul de PREGĂTIRE. Citești, studiezi, asculți materiale despre problema ta, o înțelegi, și într-o zi DECIZI să scapi de ea. Apoi alegi să te informezi direct de la o persoană care cunoaște bine procesul (clic AICI).

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *