DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Frica de a nu greși este cel mai puternic blocaj mental artificial!

Frica de a nu greși

Frica de a nu greși este cel mai puternic blocaj mental artificial!

Frica de a nu greși este un comportament INDUS. Fabricat în laborator, și implementat în școli. Un tipar disfuncțional și dezadaptativ, băgat pe gât copiilor noștri. Apoi păstrat adesea întreaga viață!

Frica de a nu greși se predă la școală

Întregul sistem de învățământ se concentrează pe CORECTURĂ. Mai exact, pe PEDEPSE aplicate pentru orice eroare, cât de mică. De regulă greșelile sunt marcate CU ROȘU în caiet, pe teste, și la teze.

Pe vremea lui Creangă, pedeapsa era Calul Bălan, un scaun special pentru cei care urmau să fie bătuți! Obicei păstrat multă vreme. Și schimbat cu sistemul de NOTARE.

Orice eroare, omisiune sau moment neinspirat este PENALIZAT de învățători și profesori prin NOTE. O cifră menită să cuantifice de fapt NUMĂRUL DE GREȘELI pe care elevul le-a avut la REDAREA a ceea ce a trebuit să memoreze!

În aceste condiții este evident că frica de a nu greși se DEZVOLTĂ exagerat de mult în mediul toxic din școli! Iar regula de a nu se da note elevilor din clasele primare a fost evitată prin oferirea de… calificative! Care sunt tot un echivalent al NOTELOR!

Și calificativele EVALUEAZĂ, și PEDEPSESC elevul care nu știe, care greșește, care dă rateuri! Deci înlocuirea notelor cu calificative a avut un efect zero asupra opririi VÂNĂTORII DE GREȘELI!

Frica de a nu greși se întipărește în comportamente!

Odată intrat în sistemul școlar, elevului îi este INDUSĂ și DEZVOLTATĂ la maximum această FRICĂ. Pe măsură ce face greșeli, apar și PEDEPSELE. Sub forma unor CORECTURI cu ROȘU, și CALIFICATIVELE aferente!

Rareori, învățătoarea realizează CONSECINȚELE acestor calificative, ușor de echivalat în NOTE! Pe care PĂRINȚII copiilor le PEDEPSESC prin AGRESIUNI verbale sau chiar fizice!

Consecințele acestor PEDEPSE sunt clare:

  • Diminuarea STIMEI DE SINE a copilului, prin INVALIDAREA sa!
  • Devalorizarea sa în ochii familiei și anturajului!
  • Determinarea părinților să ofere generos PEDEPSE diverse copilului!

În final, REZULTATUL schemei de DRESAJ SOCIAL este unul singur: CONSTRUIREA și AMPLIFICAREA FRICII.

Astfel că setarea copilului de pe procesul de ASIMILARE a unor noi cunoștințe va fi DETURNATĂ spre EVITAREA unor PEDEPSE! Sfera de interes devine cu totul alta!

Frica de a nu greși față în față cu plăcerea de a învăța

De la Sigmund Freud, părintele recunoscut al psihologiei moderne, știm că avem două mari instincte: Căutarea plăcerii, și evitarea durerii. Ne zbatem între EROS și THANATOS. Între zeul IUBIRII și zeul MORȚII.

Căutarea plăcerii, aprecierea jocului vieții și sentimentul iubirii sunt INSTINCTE puternice, care ar fi bine să fie DEZVOLTATE. Iar angoasa, temerile, coșmarul existențial și anxietatea merită atenuate sau măcar ținute sub control măcar în primii ani de viață!

Cele două instincte COMPLEMENTARE, contrare, se luptă în fiecare din noi, și Freud era categoric în convingerea sa că IUBIREA poate să triumfe în fața ANGOASELOR existențiale!

Însă SISTEMUL e interesat să facă exact pe dos! Oamenii curajoși, plini de iubire, cooperanți, sunt un pericol pentru SISTEM. Deoarece vor libertate, vor putere, și pun în pericol TOTALITARISMUL.

Orice dictatură vrea să DOMINE, să conducă oameni OBEDIENȚI, SUPUȘI, TEMĂTORI. Aceștia sunt mult mai ușor de CONTROLAT, de MANIPULAT și DOMINAT!

Frica de a nu greși are efecte majore în viață!

Odată asimilat acest tipar comportamental, există riscul să rămâi blocat în ea. Și să nu mai ai CURAJUL necesar pentru a-ți valorifica la maximum potențialul!

Majoritatea elevilor cu note mari învață bine nu pentru că doresc asta, ci pentru că sunt VICTIMELE sistemului. Și se TEM de note mici și de PEDEPSELE aferente lor!

Acest tipar, TEMĂTOR, este în general EVITANT. Și mai puțin dispus să ia DECIZII sau să își asume RESPONSABILITĂȚI! Principala lui preocupare este EVITAREA pedepselor, criticilor și eșecurilor!

Frica de a nu se face de râs, de ce spune lumea, de PĂRERILE altora, predomină acest tipar. Și taie ARIPILE celor care astfel nu mai pot porni la drum pe căi necunoscute.

Orice lucru NOU, indiferent cât de bun ar fi, va fi RESPINS. Sau DECIZIILE vor fi evitate, amânate sau întârziate mult! Fapt care duce la eșecu. Fica de eșec este, paradoxal, singura care garantează eșecul!

Frica de a nu greși se poate elimina ușor

Însă pentru asta e nevoie să schimbi un întreg sistem de CONVINGERI. Construit în zeci de ani! Însă schimbarea poate dura, uneori, mai puțin de 24 de ore*!

Se începe cu CONȘTIENTIZAREA problemei și a originilor ei. Și cu ACCEPTAREA că avem de confruntat viața proprie cu blocajul mental aferent!

Apoi, procesul de PREGĂTIRE, de informare, de căutare a unor SOLUȚII poate dura o vreme. Odată parcurs, vei descoperi că SE POATE. Și vei trece la pasul următor.

Dar asta necesită CURAJ și multă SINCERITATE. O discuție GRATUITĂ cu mine (clic aici) poate să pornească acest PROCES important. Menit să schimbe în bine întreaga ta viață.

Te voi încuraja să descoperi potențialul tău latent. Și să pui în practică toate visele de care ți-a fost teamă. Dacă și tu îți dorești asta cu adevărat! Și ai resursa de curaj pentru a porni la drum chiar acum.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Un comentariu la “Frica de a nu greși este cel mai puternic blocaj mental artificial!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *