DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Frica ta şi modul în care ea te domină

Frica

Frica ta şi modul în care ea te domină

Frica transformă omul în animal! Transformă rapid fiinţa umană într-o colecţie de instincte primitive. Creierul reptilian preia controlul, iar cel uman încetează să gândească! Nu mai poate fi folosit! Iar comutarea de la modulul de om raţional la cel de animal care acţionează instinctual este extrem de rapidă! Este suficient să apară un pericol perceput (nu neapărat unul real!), şi apare starea de alarmă. Numită şi „luptă sau fugi”. Este opusul lui „gândeşte mai întâi, apoi acţionează”.

Frica e o stare de fapt

Gândirea raţională există, dar ca să funcţioneze, are nevoie de timp. Plus efort mental adecvat. Poate fi activată numai atunci când avem STAREA potrivită ei! Iar starea de alarmă, de „luptă sau fugi”, este o ALTĂ STARE. Una instinctuală, rapidă. Menită să protejeze omul de un pericol fizic imediat! Ea este instinctivă, rapidă şi iraţională! Generează adesea reacţii violente, animalice, negândite! O stare de autoapărare mult mai puternic întipărită în programele de supravieţuire decât gândirea raţională!

Frica trebuie să preia uneori controlul!

Frica preia controlul întregului creier! La fel cum într-o fabrică incendiată, comanda trece extrem de repede de la directorul general la pompierul responsabil cu salvarea vieţilor şi bunurilor materiale! Pompierul nu ştie management, nici inginerie. Însă nevoia de moment face util faptul ca el să preia conducerea tuturor angajaţilor şi vizitatorilor! Doar el poate să le ofere variantele optime de evacuare din faţa pericolului. Nu mai este timp pentru şedinţe, pentru voturi sau planificare strategice! Ci doar pentru fugă din faţa pericolului! Puţin contează dacă furtunul cu apă distruge documentele redactate cu grijă cu puţin timp în urmă! Întreaga comandă a trecut INSTANTANEU de la directorul bine pregătit la pompierul specializat.

Când suspendăm gândirea raţională?

Doar când presiunea timpului ne împiedică să o folosim. Urgenţele, alarmele şi situaţiile care ne pun în pericol integritatea fizică justifică reacţiile animalice. Ba chiar e nevoie de ele! Mecanismul primitiv îşi face datoria! Când e vorba de salvarea vieţii şi integrităţii corporale, orice reacţie instinctivă poate deveni justificată! Numai atunci când avem răgazul să analizăm temeinic informaţiile, şi STAREA de moment ne permite acest lucru, o vom face. Dacă acţiunea raidă se impune, vom sări peste procesul raţional specific gândirii umane!

Cum redevenim raţionali?

În timpul unei reacţii de alarmă, se activează un mecanism care inundă sângele cu hormoni de stres. Care rămân acolo chiar şi DUPĂ ce pericolul a trecut! Dacă din starea de calm putem intra în cea de panică aproape instantaneu, procesul invers e mult mai lent. Uneori poate dura ore întregi, sau chiar zile! Mecanismele pe care le folosim pentru a ieşi din starea de alarmă după ce pericolul a trecut sunt importante. Unele sunt sănătoase, naturale, utile, şi altele sunt nesănătoase, dăunătoare, ineficiente şi chiar toxice! Fiecare persoană are stilul propriu, şi va utiliza tiparele cu care s-a obişnuit!

Cum poţi învinge frica?

Frica a fost utilă pentru a activa mecanismele de alarmă şi autoprotecţie din momentele de criză. Însă dacă ea rămâne activă vreme îndelungată şi în mod nejustificat, ai o problemă. Este sarcina ta să te autoreglezi. Folosind metodele care ţi se potrivesc! Capacitatea ta de a ţine sub control animalul interior, de a opri gândurile negre, de a schimba hormonul de stres din sânge cu hormoni de relaxare, se învaţă şi se ANTRENEAZĂ. Ca şi oricare altă competenţă. Fapt care duce la dominarea temerilor, şi prevenirea declanşării stărilor de anxietate (frică nejustificată). Însă sistemul educaţional omite complet aceste mecanisme importante. Este datoria ta să le cauţi în altă parte!

Domină temerile tale!

Capacitatea ta de a controla temerile este relativ redusă. Hormonul de stres care îţi intră în sânge este secretat automat în urma unor procese instinctive. Gândirea raţională nu îl poate controla! Doar unele exerciţii, învăţate, repetate şi exersate pot da rezultatele dorite!

Aşa cum un fotbalist ştie că trebuie să dea goluri multe în fiecare meci, dar nu controlează procesul! Poate doar să se antreneze mult, să repete loviturile timp îndelungat, şi apoi la meciuri să facă exact ceea ce a învăţat prin repetiţie! Degeaba ŞTIE, TEORETIC, ce are de făcut, dacă nu a exersat în mod repetat competenţele sale. Predate de un antrenor bun, şi exersate sub sub îndrumarea sa. Este singurul mod prin care instinctele redevin, oarecum, sub controlul minţii raţionale.

Tu ai un antrenor bun?

Majoritatea mentorilor tăi te-au antrenat pentru a fi util pe piaţa muncii. Ţi s-au dat informaţii pur raţionale, utile în producţie. Ai fost modelat pentru a servi intereselor firmei sau instituţiei pentru care vei lucra! S-a pornit de la premiza, falsă, că tu deja ştii cum să-ţi înfrunţi fricile. Sau să-ţi foloseşti eficient raţiunea! Iar dacă nu a fost aşa, este libertatea ta de a prelua (sau nu) autocontrolul. Sub îndrumarea unui antrenor propriu, privat. Care să te ghideze spre recâştigarea autonomiei personale şi a puterii tale interioare (click AICI). Asta e valabil doar dacă eşti capabil să uiţi tiparul disfuncţional care ţi-a inoculat ideea că statul trebuie (oare?!) să aibă grijă de tine! Că îţi oferă tot ce ai nevoie, iar tu nu ai de făcut nimic altceva!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *