DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Masca socială este o minciună toxică

Masca socială

Masca socială este o minciună toxică

Masca socială era obligatorie în ţările din estul Europei. Regimurile totalitare te-au obligat să minţi, până când minciuna a devenit a doua ta natură. Te-ai simţit obligat să fii fals zi de zi, până la nivelul la care obligaţia a devenit un obicei pe care ai început să îl consideri a fi absolut normal. Adevărul era periculos, iar minciuna era acceptată şi aplaudată.

Masca socială nu era o opţiune, ci o obligaţie!

Ai rămas captiv în obiceiul de a minţi. Ai asistat zilnic la minciuni colective. Ai aprobat zilnic minciunile altora. Iar alţii au aprobat minciunile tale. Ai purtat mereu o mască socială, şi lumea se prefăcea că nu o vede. La fel, şi alţii o purtau, şi tu te-ai prefăcut că ea nu există. Îţi era frică până şi să te gândeşti ce ar mai putea fi sub acea mască! A altora, sau poate chiar a ta!

De ce ai păstrat masca socială?

Sistemul a căzut, şi lucrurile ar fi trebuit să intre în normalitate. Dar nu a fost aşa! După zeci de ani de disimulare, de minciună generalizată, te-ai dezobişnuit să mai fii autentic. Oricât ai încerca! Minţind zilnic, ai contaminat cu minciunile tale şi oamenii din jurul tău. Chiar propria familie, şi propriii copii.  Iar dacă într-o zi vei începe să le spui adevărul, vei fi poate privit ciudat de către ei! Mai bine rămâi consecvent unor atitudini duplicitare. Măcar faţă de cei din jur. Dar şi faţă de tine.

E dureros să renunţi la masca socială!

Purtând masca socială zi de zi, te-ai obişnuit cu ea. Nu se mai dezlipeşte de pielea feţei tale. Iar dacă vrei să o desprinzi, simţi arsurile adevărului. Care sunt cele mai dureroase. Ce vor spune cei din jur? Cum vor reacţiona când te vor vedea aşa cum eşti? Cum poţi să mai schimbi totul cu 180 de grade? Te simţi obligat să te protejezi, şi să păstrezi măcar parţial minciunile. Inclusiv, sau mai ales pe cele pe care ţi le spui tu singur!

Cei cu mască socială nu au probleme?

Toţi oamenii au, de-a lungul vieţii lor, momente critice şi diverse probleme existenţiale. Cei cu masca socială puternică le ascund, le disimulează, le maschează cât de mult pot. Le lipseşte curajul de a fi sinceri cu propria persoană. Se prefac a nu şti că rezolvarea unei probleme începe cu recunoaşterea ei sinceră! Sau că a nega o problemă, şi a folosi masca socială pentru a o ascunde înseamnă tocmai amânarea, tărăgănarea sau evitarea rezolvării ei. Sentimentul de falsă siguranţă pe care temporar ţi-l dă masca socială este înşelător.

Cine îşi poate da jos masca socială?

Doar cei cu adevărat curajoşi. Sau suficient de disperaţi pentru a deveni brusc conştienţi că masca lor nu mai păcăleşte pe nimeni. Sunt cei care au conştientizat că doar dacă renunţă la masca socială, pot începe să facă în sfârşit curăţenie în sufletele lor. Poate aveau iniţial impresia că se fac de râs, că se compromit! Sau că ei sunt singurii care îşi dau masca jos! Însă treptat realizează că toţi purtăm o mască socială, dar că majoritatea ne temem să o scoatem. Din lipsă de curaj, din jenă, din laşitate. E mult mai uşor să arăţi cu degetul, ironic, faţa celui care şi-a scos masca socială şi a ales să fie autentic, decât să îţi scoţi tu, măcar temporar, masca socială de pe propria faţă! Nici măcar în faţa oglinzii, în intimitatea ta, nu vei reuşi decât cu mare efort performanţa de a te privi! Adevărul e crud, iar masca socială te protejează măcar temporar de deziluziile lui!

Cât timp te protejează masca socială?

Destul de mult. Cât timp poţi să te suporţi pe tine. Cu minciunile tale cu tot. Consumul de energie pe care portul măştii îl aduce e incredibil de mare. Un actor profesionist, de exemplu, poartă masca unui personaj şi îi joacă rolul doar câteva ore pe zi, la repetiţii. Maximum 5-6 zile pe săptămână! Cu zile libere, concediu de odihnă şi unele pauze de recuperare după spectacole. Însă tu ai ales, aproape involuntar şi inconştient, să joci un rol continuu, măcar 16 ore pe zi, în fiecare zi! Fără pauză în week-end, fără zile libere, şi fără concediu de odihnă! Pauzele nu sunt permise niciodată, pentru că există oricând riscul ca să vadă cineva adevărata ta faţă! Iar efortul tău este continuu şi epuizant. Îţi consumă complet energia vitală. De aşa protecţie eu cred că merită să te lipseşti!

Cine te ajută să dezlipeşti masca socială de pe faţa ta?

Unii psihologi, mai versaţi, cu mare experienţă în relaţiile interumane, pot să vadă dincolo de masca socială. Însă nici ei nu se vor grăbi să ţi-o dea jos. Doar îţi vor explica, subtil, că efortul tău de a purta continuu masca este unul autosabotant. Şi că nu îţi foloseşte la nimic. Ci dimpotrivă, te poate distruge lent! Când ai înţeles asta, eşti deja salvat! Important este să îţi doreşti să scapi de masca socială. Şi că eşti dispus să aloci timp acestui efort. Că doreşti cu adevărat să îţi canalizezi energia spre autenticitate. Spre acceptarea cu curaj a adevărului. Însă efortul de a renunţa la masca socială îţi aparţine integral. Îl putem face şi împreună, iar în acest scop te pot ghida din exterior, foarte discret, pentru o vreme. După ce ai realizat că aceasta a rămas singura ta cale pentru a-ţi redobândi puterea ta interioară.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *