DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Modelarea – secretul dezvoltării inteligenței emoționale

Modelarea

Modelarea – secretul dezvoltării inteligenței emoționale

Modelarea este un proces de imitare subconștientă, uneori involuntară, a persoanelor pe care le admirăm. O copiere a comportamentelor și a modului lor de a gândi. De fapt, este procesul autentic de autoeducare. Mult mai eficient, deși complet diferit de sistemul de învățământ oferit de stat.

Modelarea îți șlefuiește personalitatea

Știm cu toții că trăsăturile de personalitate tind să fie relativ stabile. Însă pe termen lung, ele se schimbă. Treptat, pe nesimțite, odată cu înaintarea în vârstă, ne maturizăm, devenim mai înțelepți. Abilitățile noastre de a comunica eficient se dezvoltă, iar capacitatea de a ne armoniza relațiile interumane se cizelează. Nu la toată lumea, ci la cei care își doresc asta! Mai ales dacă își fac un scop în acest sens, și fac un efort conștient pentru a-l atinge. Rezultatul e o modificare în bine a întregului sistem de valori, și a propriei tale personalități.

Modelarea subconștientă

Este un proces natural, pe care adesea neglijăm să îl observăm. Dar modelarea se petrece în mod automat, fie că vrem, fie că nu vrem asta. Suntem ființe sociale, petrecem timp cu alți oameni, și copiem, involuntar, emoții, atitudini și sisteme de valori! Cu alte cuvinte, ne CONTAMINĂM cu felul de a fi al persoanelor cu care ne petrecem timpul! Preluăm de la ele obiceiuri, moduri de gândire, prejudecăți și tipare comportamentale. Fără să ne gândim vreo clipă că de fapt imităm alți oameni! Și că facem asta fără să ne dăm seama!

Modelarea conștientă

Este resursa cea mai importantă cu privire la autoeducare. Odată ce ai AFLAT (chiar și din acest articol) că ești o OGLINDĂ a celor cu care îți petreci timpul, ești deja INFORMAT, și probabil PREGĂTIT să beneficiezi de acest proces. Rețeta e extrem de simplă. Observi un om de succes, îți dai voie să SIMȚI admirație la adresa lui, studiezi ce face, cum gândește și cum se comportă, apoi FACI lucrurile în mod similar. Dacă la el au funcționat, pot funcționa și la tine! Exemplul cel mai cunoscut este Lorand Szasz, care și-a luat ca modele traineri motivaționali de renume mondial! Pe care îi modelează cu succes maxim!

Modelarea ta de cine este alimentată?

Deși procesul pare a fi extrem de simplu, majoritatea oamenilor nu reușesc să facă modelarea în mod eficient pentru a crește. Dimpotrivă, cu cât privesc mai mult persoanele de succes, cu atât suferă mai mult, și dezechilibrele lor se accentuează! Motivul e simplu, le lipsește COMBUSTIBILUL care alimentează modelarea! Se cheamă ADMIRAȚIE. Pentru a imita, a copia sau a modela – subconștient sau voluntar – o persoană de succes, e nevoie de un SENTIMENT autentic. Unul pozitiv și creativ, sentimentul de ADMIRAȚIE.

Modelarea poate fi ușor blocată!

Un sentiment negativ puternic, suficient ca să creeze un BLOCAJ MENTAL, este INVIDIA. Un tipar disfuncțional menit să te oprească din procesul de modelare! Astfel, vei practica NEGAREA succesului altor persoane. Iar dacă ai NEGAT și INVIDIAT un om de succes, șansele tale de A IMITA, A COPIA sau A MODELA succesul său devin nule! Cum poți copia comportamente pe care tu le urăști? Iar dacă ajungi la sentimente de invidie sau ură pentru un om de succes, automat vei aprecia și admira… opusul său! Adică persoanele… lipsite de succes! Pe care le vei modela inconștient! Fără ca măcar să îți dai seama ce faci!

Invidiind și negând campionul, ajungi să compătimești… învinsul. Cu care te identifici, și pe care ajungi să îl modelezi involuntar! Apoi raționalizezi, adică inventezi motive puerile prin care EXPLICI de ce CREZI TU că nu ai succes. Sperând să te creadă și altcineva. Dar te vei crede, măcar parțial, doar tu.

Tu chiar te poți contrazice și PE TINE?

Când îți spui că e greu, că e prea dificil, că nu se poate, și în același timp VEZI clar că ALȚII reușesc, te afli în DISONANȚĂ COGNITIVĂ. Vezi clar adevărul, însă ÎL RESPINGI. Doar pentru că e în CONTRADICȚIE cu sistemul tău de valori. Sau cu unele CONVINGERI disfuncționale pe care tu le-ai moștenit. Mai ales cu privire la persoana de succes! Astfel că AI DE ALES dintre A CREDE prejudecata ta, NEGÂND succesul altei persoane, sau A ACCEPTA realitatea evidentă!

Modelarea dă rezultate!

În procesul educațional, modelarea tiparelor tale de gândireREZULTATELE cele mai bune și cele mai rapide! Odată ce ÎNCETEZI să INVIDIEZI și să NEGI succesul unor persoane realizate, de fapt vei REACTIVA propria ta posibilitate de dezvoltare! Astfel că vei putea depăși un prim blocaj mental din care eronat credeai că nu mai poți să ieși!

Deseori alegi EZITAREA, și EVITAREA unei decizii utile. Caz în care apare acel conflict interior care îți consumă toată ENERGIA CREATIVĂ! Aici te pot ajuta, să excelezi în a te ancora în realitatea obiectivă. Pentru a putea face ALEGERILE cele mai bune pentru viața ta. Să-mi spui când ești disponibil pentru o primă discuție online absolut gratuită (clic AICI).

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *