DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Presupunerea față în față cu realitatea obiectivă

Presupunerea

Presupunerea față în față cu realitatea obiectivă

Presupunerea este obiceiul cel mai des întâlnit, și cel mai păgubos al speciei umane. Este devierea de la realitate, și derapajul către iluzie. Are ca bază unele tipare de gândire rigide, dar și comoditatea. Rareori e cineva dispus să facă un efort rațional pentru a cântări argumente. Mai ales dacă are deja unele experiențe, cunoștințe vagi sau supoziții. Adânc înrădăcinate în sistemul de valori!

Presupunerea se confundă adesea cu realitatea

Presupunerea este o imagine iluzorie a realității, însă una neverificată. Doar 3% din deciziile noastre merită un EFORT substanțial de gândire, pentru a se analiza temeinic informațiile disponibile. Restul de 97% din ALEGERI sunt făcute rapid, după o analiză superficială. Culmea e că MAJORITATEA acestor DECIZII se vor dovedi a fi potrivite situației! Experiența de viață, similitudinile, instinctele și intuiția pot fi aliați buni în procesul nostru de luare a deciziilor! Însă în unele cazuri ne pot fi și cei mai mari dușmani! Faptul că INTUIESC cel mai adesea calea cea mai bună este benefic pentru că mă scutește de efort. Însă dacă sunt managerul unei firme mari, cu sute de angajați, o singură eroare la un singur contract important poate falimenta întreaga firmă!

Viața e asemenea unui joc de șah

Presupunerea este utilă unui șahist care alege să joace partide blitz, în care timpul total pus la dispoziție pentru 40 de mutări este de doar 5 minute! Șahiștii experimentați joacă relativ bine și în acest ritm rapid! Greșelile lor majore pot fi rare chiar și sub presiunea timpului. Dar oricum sunt mult mai frecvente decât la jocul obișnuit! Și mult mai grave! Rapiditatea, intuiția și experiența ajută mult, însă NU GARANTEAZĂ PRECIZIA! Iar când joci șah, o singură mutare greșită îți poate da peste cap toată partida! La fel e și în viață!

Presupunerea nu are baze reale

Are doar o doză ridicată de noroc, de aventură și de risc. Însă îi lipsește precizia. Din această cauză, rateurile sunt frecvente. Deciziile luate doar pe baza intuitivă, pe presupunerea că așa a fost și data trecută într-o situație SIMILARĂ, sunt un risc major. Situația similară din trecut nu este identică, ci doar asemănătoare! E o mare diferență! A te baza pe o experiență din trecut doar pentru că PARE A FI asemănătoare este un risc în plus! Însă aduce o mare economie de timp și efort mental. În majoritatea cazurilor, mai ales când e vorba de decizii mărunte din viața de zi cu zi, sau de rutină, presupunerea îți poate fi utilă. Doar că crește continuu tentația de a o folosi MEREU, și a deveni tot mai superficiali în gândire, efort mental conștient și decizii importante!

Presupunerea e una, realitatea alta

Dacă mergi cu mașina într-un oraș în care nu ai mai fost de 10 de ani, e posibil să folosești presupunerea că deja știi drumul. Însă drumurile s-au schimbat, aspectul unor străzi e azi complet diferit, și a te baza pe experiențele din trecut poate fi o iluzie. E posibil să îți amintești bine unele trasee, sau să ai noroc și să ajungi la destinație. La fel cum e posibil să nu reușești să te folosești de amintiri, și să distorsionezi serios percepțiile tale despre traseul real! Soluția e simplă, să faci un efort și să te bazezi pe INFORMAȚII REALE. Indiferent dacă întrebi un trecător, sau folosești o hartă actuală, sau un GPS. Intuiția și presupunerea că știi unde te afli sunt doar o economie aparentă de timp și efort de gândire. Care în final îți poate juca feste.

Presupunerea creează suferința!

Dacă alegi „să îți dai filme”, adică să presupui diverse tragedii ale căror șanse să se întâmple sunt aproape nule, vei suferi. Creierul tău EMOȚIONAL nu e capabil să facă DIFERENȚA dintre adevărul obiectiv și presupunerea ta! Din această cauză, iau naștere EMOȚII reale pe baze fictive. Iar organismul tău începe să producă hormoni de stres doar pe baza unor IMAGINI iluzorii pe care tu singur le-ai creat. Imagini bazate pe simple supoziții, fără nici o legătură cu realitatea. Însă o imagine fictivă produce EFECTE REALE în corpul tău, materializate prin hormoni de stres cât se poate de reali! De unde și suferința inutilă!

Presupunerea că știi totul

Cu cât ai un tipar de gândire mai rigid, cu atât te vei baza mai mult pe presupunerea că intuiția ta e perfectă. Că știi totul (mai bine decât Google), și că nu ai nevoie de nimeni și de nimic. E calea spre dezastru. Presupunerea este cea care ține locul analizei critice pe care un efort mental rațional o poate activa oricând! Însă pare mai simplu să nu gândești prea mult, ci să folosești doar intuiția! Experiența ți-a dovedit că adesea funcționează. Iar dacă nu, atunci poți da vina cu ușurință pe alte persoane, fugind de responsabilitate! Un obicei frecvent întâlnit la managerii de tip vechi, experți în a distruge firmele sau instituțiile din interior.

Presupunerea poate fi ușor înlocuită

Dacă te ANTRENEZI în a-ți folosi gândirea rațională, și a face analiza critică a INFORMAȚIEI, vei folosi mai rar presupunerea atunci când ai de luat DECIZII IMPORTANTE. Astfel, ALEGERILE tale vor fi bazate nu doar pe experiențe din trecut, pe tipare mentale limitative și pe intuiție. Fiind de regulă DUBLATE de o analiză temeinică și de căutarea cât mai multor informații disponibile. Iar primul lucru pe care îl poți face în acest sens este să discutăm. Probabil voi observa repede obiceiul tău verbal de a înlocui realitatea cu presupunerea.  E mult mai des întâlnit decât îți vine să crezi. Și e cauza majoră a celor mai multe decizii eronate din viața ta. Hai să facem un efort pentru a le elimina! (clic AICI)

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *