DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Transferul agresivităţii

Transferul agresivităţii

Transferul agresivităţii

Transferul agresivităţii este un mecanism ciudat. Prin care un individ agresat se descarcă agresând altă persoană! E modul prin care frustrarea ta contaminează alţi oameni. Cu viteză maximă. Astfel, se ajunge la aprinderea focului, şi răspândirea lui asemenea unui incendiu.

Circulă metafora elevului, care e pedepsit de învăţătoare. Acesta primeşte pentru indisciplină o notă mică la… matematică! Ajuns acasă, e pedepsit de părinţi cu bătaie. Elevul se descarcă lovindu-şi câinele propriu cu o piatră. Acesta, frustrat, îl muşcă pe poştaş. Iar poştaşul, ajuns acasă, îşi bate nevasta. Care e chiar învăţătoarea ce pedepsise copilul!

Un cerc vicios, în care fiecare victimă devine, la rândul ei, un agresor. Însă îşi redirecţionează agresivitatea către ALTĂ PERSOANĂ! Însă suntem toţi în aceeaşi barcă!

Transferul agresivităţii are ca şi cauză frustrarea. Izvorâtă din imposibilitatea de a răspunde direct autorului agresivităţii! Elevul pedepsit din povestire nu se poate opune pedepsei primite. E prea slab. Şi subordonat educatoarei. Dar şi părinţilor lui! Însă va face uşor transferul agresivităţii asupra câinelui propriu, lipsit de apărare! Câinele, la rândul lui, nu îşi poate muşca stăpânul. Dar poate să facă transferul agresivităţii asupra poştaşului! Care o descarcă, transferând-o asupra soţiei!

Transferul agresivităţii în familie

Transferul agresivităţii este cel mai evident atunci când părinţii se răzbună pe copii! Este cel mai frecvent caz! În special în sistemele autoritare, când angajatul nu are drepturi, frustrările se acumulează uşor. Şi imposibilitatea de a reacţiona duce la amplificarea lor. Astfel, şansele ca angajatul să îşi transfere agresivitatea reprimată asupra familiei cresc. Iar copiii sunt victimele cele mai vulnerabile!

Nivelul de agresivitate de la locul de muncă este transferat deseori spre persoane vulnerabile din familie. Violenţa domestică are adesea drept cauză transferul agresivităţii.

Dependenţele au şi ele de a face cu transferul agresivităţii. Frustrările acumulate se transformă rapid în reprimări. Şi se descarcă sub forma unei agresivităţi îndreptate împotriva propriei persoane! Iar cauza este clară. Nu te poţi opune direct agresivităţii şefilor. Sau a clienţilor firmei la care lucrezi! Chiar dacă ei sunt agresivi, tu renunţi la a descărca energiile negative asupra lor. Şi îţi rămân alte variante. Să agresezi mai departe propria ta familie, rude, apropiaţi. Sau să te descarci chiar pe propria ta persoană! Şi o faci fumând, consumând alcool, droguri. Sau sabotând propria ta persoană, sub o formă sau alta.

Transferul agresivităţii se poate observa. Se poate conştientiza. Odată acceptat, poţi lucra asupra lui. Şi îl poţi înlocui cu alte obiceiuri şi tipare mai puţin toxice. Altfel, rişti să îi distrugi, lent, pe cei din jurul tău. Sau chiar pe tine însuţi!

De multe ori transferul agresivităţii tale poate fi îndreptat către persoane similare. De acelaşi sex, de exemplu. Dacă o femeie m-a părăsit, pot deveni frustrat, şi mă pot răzbuna pe toate femeile! Care au aceeaşi vină, prin transfer! Sunt tot femei, ca şi cea care m-a părăsit! În mod similar, un bărbat infidel poate provoca un transfer în mintea soţiei înşelate. Astfel încât ea va transfera infidelitatea, generalizând. Şi acuzând toţi bărbaţii că ar fi identici cu al ei.

Transferul agresivităţii te transformă uşor dintr-o persoană obiectivă, raţională, într-una plină de prejudecăţi absurde. Lipsite de raţiune. Poţi fi sănătos mental, perfect normal, funcţional profesional, şi să începi, la un moment dat, să rulezi inconştient astfel de convingeri. Transferând involuntar defectele unui singur individ (soţ, sef, coleg) asupra întregii firme, familii, ţări sau chiar planete!

În loc să mă lupt cu infractorul care mi-a spart casa, voi face transferul agresivităţii mele împotriva poliţiei, de exemplu. Care, în viziunea mea, nu îşi face bine datoria. Sau împotriva politicienilor! Care nu au votat încă o lege prin care să taie mâinile tuturor hoţilor! Sau pot uşor să fac transferul agresivităţii mele împotriva unei întregi etnii! Pe care pot să o cataloghez a fi vinovată de toate relele din lume! Şi războiul e gata! Lipseşte doar un lider care percepe şi el realitatea eronat, folosind prea des transferul agresivităţii sale, şi ia foc toată planeta!

Însă pentru a salva planeta, fiecare din noi are de învăţat să privească realitatea obiectiv. Fără să facă transferul agresivităţii asupra celor nevinovaţi!

Vezi și articolul:

NEVOIA DE CONTROL – SURSĂ DE NEFERICIRE http://invingemstresul.com/more/154

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *