DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Vom deveni mai buni sau mai răi în urma crizei coronavirusului?

Vom deveni

Vom deveni mai buni sau mai răi în urma crizei coronavirusului?

Vom deveni mai buni! Așa clamează religiile. Și persoanele optimiste sau idealiste. Vom deveni mai răi! Spun cârcotașii, pesimiștii și cei care se pretind a fi realiști.

Adesea sunt solicitat să îmi dau și eu cu părerea despre această chestiune. De parcă eu aș deține vreun adevăr, și nu o simplă PĂRERE proprie și personală.

Care părere poate fi eronată, falsă, iluzorie sau doar un pic mai bine documentată decât a oricărui alt cetățean.

Vom deveni așa cum suntem de fapt!

O criză de moment nu are capacitatea să modifice brusc și radical personalitatea! Ca expert în schimbarea tiparelor de personalitate, fenomen în care cred și pe care îl ghidez, ȘTIU că aceste tipare se schimbă LENT.

Se schimbă greu, în timp și cu efort din INTERIOR! Prin urmare, o criză de dată recentă, circa 45 de zile, nu schimbă mare lucru! Mai ales că e un fenomen EXTERIOR nouă!

Ceea ce schimbă totuși criza este MASCA SOCIALĂ! Cu alte cuvinte, aceasta CADE mai ușor în vremuri critice. Și ADEVĂRATA noastră față iese mai ușor la iveală!

Dacă ești altruist, bun la suflet, idealist, și ajuți oamenii, o vei face și acum, în criză. La fel, dacă ești egoist, rău, și cu tendințe psihopate pe care le-ai ascuns sau reprimat, și acestea vor ieși la suprafață mai ușor datorită crizei!

Vom deveni mai buni doar dacă eram deja buni

Viktor Frankl, psihiatru austriac, prizonier care a supraviețuit lagărelor naziste, inclusiv Auschwitz, a analizat atent caracterul uman.

Concluzia lui, în urma observațiilor din lagăr, a fost că oamenii buni devin și mai buni acolo. În condiții limită de trai, capacitatea lor de a ajuta, de a dedica propriile vieți ajutorării semenilor lor iese la suprafață.

Însă în lagăre, agresivitatea, frica, și răutatea umană ies la iveală mai ușor. Oamenii care ascundeau sau reprimau aceste trăsături în societate, nu se mai ascund în crizele majore!

Astfel, nici lagărele naziste nu schimbă brusc caracterul! Ci doar scot la iveală, lasă să se observe mai clar TRĂSĂTURILE preexistente!

Atrocitățile din lagărele naziste nu au fost doar din vina unui singur dictator! Și nu au ca și cauză exclusivă doar ordinele sale!

Abuzurile au devenit posibile în condiții de detenție! Și cei care au primit POSIBILITATEA să devină abuzivi, au ALES, de la caz la caz, să o facă sau nu!

Vom deveni mai răi dacă suferim

Cauzele reale ale faptelor abuzive din lagăre preexistau! Oamenii aveau probleme de caracter. Și psihopatii asunse de mediul social. Dar care au ieșit la suprafață îndată ce situația o permitea!

Un cunoscut proverb spune: Dă-i unui om PUTEREA și vei descifra imediat adevăratul său caracter!

Într-o democrație, fiecare om politic poartă o mască SOCIALĂ. Care cade imediat ce pretinsul DEMOCRAT pune mâna pe PUTERE.

Iar dacă nu există o OPOZIȚIE REALĂ, apare ABUZUL. În lipsa unui FEED-BACK, a unui RĂSPUNS, a unei CONSECINȚE a unor fapte, defectele de CARACTER ies la iveală!

Iar abuzul de putere e specific firilor SLABE, oamenilor fricoși, inconsecvenți, cu defecte de caracter.

Vom deveni ceea ce suntem de fapt

Vom deveni autentici! Lăsând să cadă masca socială! Dacă adesea alegem să fim diplomați în societate, crizele ne obligă să renunțăm. A fi diplomat e un efort. Și în crize nu mai ai timp sau răbdare pentru diplomație!

Un fin observator al societății umane spunea că în Marea Britanie, înjură mult două categorii de oameni. Una este cea de jos, pătura săracă sau foarte săracă a societății. Care nu are ce pierde dacă spune orice adevăr.

Cealaltă categorie e formată din oamenii foarte bogați. Care au deja un statut social foarte înalt. Și își permit să fie AUTENTICI. Nu mai e necesar să ascundă sentimente.

În contrast cu ei, clasa mijlocie se abține. Sunt excesiv de politicoși. Însă e o mască socială strict necesară. Fără de care și-ar pierde slujbele, stautul social sau chiar libertatea! Vezi articolul: Masca socială și rolul ei important în viața ta

Vom deveni extremiști

Unii vor deveni excesiv de altruiști. Și vor ajuta alte persoane, riscându-și viețile. Atât pe ale lor, cât și pe ale familiilor lor! E plin de astfel de cazuri! Personalul medical în primul rând, cel mai expus la contaminare!

Este extrema altruistă, umanistă, sau tendința de sacrificiu de sine în folosul altora. Cazuri destul de rare, dar care ies la suprafață prin contrast.

Oameni curajoși cu caractere puternice, care până acum purtau masca unor oameni simpli, ies în evidență prin FAPTELE lor umaniste.

Alții, dimpotrivă, vor scoate la iveală psihopatia lor. Tendințele dictatoriale ale politicienilor vor sări imediat în ochi. Și agresivitatea polițiștilor va fi extremă.

Valul de amenzi extrem de mari dat unor oameni simpli, chiar pensionari, și așa terorizați de perspectiva pandemiei scoate la iveală problemele GRAVE de caracter de la nivel înalt!

De asemenea, calculele politice cu privire la alegeri, scoruri electorale, comenzile de sondaje telefonice care irită la culme omul obișnuit, arată că psihopații nu abandonează niciodată principiul machiavelic de a urca pe cadavre.

Extremele au rolul lor

Observând ambele categorii, ne putem face o idee despre ECHILIBRU. Cu cât balanța e mai dezechilibrată, cu atât sare în ochi mai clar dezechilibrul ei!

Și cu cât mai mulți extremiști OBSERVĂM, cu atât putem ÎNVĂȚA mai multe de la ei. Pentru cazul în care vor mai fi vreodată și alegeri democratice, să știm ce să facem. Sau măcar ce tipare de aleși să evităm.

Ca o concluzie, cred în opinia bine documentată a supraviețuitorului lagărelor naziste, și fondator al psihoterapiei existențialiste, Victor Frankl.

Cred cu tărie că în urma acestei crize nu vom ieși mai buni sau mai răi. Ci vom rămâne LA FEL cum eram. Doar că vom fi mai transparenți.

 

 

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *