DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Autocritica este o resursă sau un dezastru în viața ta?

Masochismul

Autocritica este o resursă sau un dezastru în viața ta?

Autocritica excesivă e un tipar comportamental. Și are două fețe, la fel ca o monedă. Una este fața bună, care te face să excelezi în profesie. Iar alta e fața negativă. Care te împinge la risipa de energie, la epuizare. Și indirect, la anxietate și depresie. Dacă reușești să te menții în echilibru, ești omul potrivit pentru excelență în profesie. Automotivarea și ambiția ta vor fi la nivel foarte înalt. Însă presiunile asupra noastră sunt continue. Societatea de consum ne presează să dorim mai mult, tot mai mult. Până la pierderea echilibrului.

Autocritica arată nivel ridicat de conștiinciozitate

Înseamnă că ești un om care nu mai trebuie împins de la spate. Se va împinge el singur! Se va automotiva de câte ori va fi nevoie! Resursele sale sunt îndreptate spre a merge înainte. Spre a căuta SOLUȚII cât mai bune. Astfel că vor apare adesea și REZULTATELE tot mai bune. Ca rod al muncii uneori în exces. Însă nimic nu se obține fără muncă. Iar dacă faci această muncă din PROPRIE INIȚIATIVĂ, ești o valoare. Atât pentru societate, cât mai ales pentru cel care te-a angajat. Iar dacă ești independent, liber profesionist, clienții tăi vor fi mereu foarte mulțumiți! Iar când greșești ceva, nu ai nevoie de critică, deoarece îți faci cu maximă severitate autocritica necesară! Și corectezi din mers lucrurile!

Autocritica îți consumă resursele

Uneori, nu ești doar omul care FACE lucrurile să se miște. Ci și controlorul din spatele său! În tiparul tău de personalitate există și acel ȘEF sever. Sub  forma unei VOCI interioare. A unei sub-personalități pe care o exprimi predominant! Este acel SUPEREGO de care vorbea Freud acum peste 100 de ani! E ca și cum ar fi un CTC-ist (controlor de calitate) prezent, și ți-ar supraveghea orice eroare! Chiar nu mai ai nevoie de nimeni să te monitorizeze sau să te supravegheze, deoarece severitatea ta se exprimă adesea chiar împotriva… ta!

Vei fi mai dur, mai atent și mai critic cu TINE decât ar fi o altă persoană! Te vei auto-pedepsi prin VORBE care dor, prin etichete autoadministrate și prin autocritica pe care ți-o vei face de câte ori e nevoie! Și uneori vei sări calul, devenind mult mai sever cu tine decât ar fi cazul! De aceea obosești prea repede! Lucrezi sub presiune maximă!

Autocritica și stresul

Puțin contează CINE este persoana care pune presiune pe tine. Că e șeful, că e clientul sau că ești chiar… TU! Presiunea este resimțită cam LA FEL! Ba chiar mai puternic dacă tendința aplicării ei există adânc implementată în tiparul TĂU de personalitate. Vei reacționa la autocritica TA exact la fel ca și cum ai reacționa la critica venită din partea controlorului de calitate, a șefului sau a unui client sever! Presiunile resimțite te vor determina să lucrezi mai mult, mai repede și mai bine! Ești asemenea unui cal care trage căruța de teamă să nu fie biciuit, deși biciul este legat de propria sa coadă! Iar uneori, din masochism (opusul sadismului), calul își auto-dministrează câte o puternică lovitură de bici, pentru a trage mai tare! Apoi, tot el, suferă de durere!

Autocritica în exces

Autocritica e necesară pentru orice performanță. Rareori vei avea un șef, supraveghetor sau client care să stea cu ochii pe tine în timp ce tu lucrezi, fără nici o pauză! Problema este când ajungem să ne administrăm autocritica în exces. Fie prea des, fie prea puternic, fie pe un ton nepoliticos! Chiar dacă pare ciudat, dar vocabularul nostru nepotrivit, nepoliticos și toxic poate fi ușor îndreptat și spre INTERIOR!

Așa cum critici persoane din exterior, tot așa poți pune la punct, prin critică, și PROPRIA ta persoană! Iar rănile pe care cuvintele tale le generează te pot afecta, în mod ciudat, și pe TINE! Mai ales că dacă te critică altul, poți să te detașezi, să nu-l iei în serios, să-l consideri nesimțit sau chiar să crezi că exagerează. Dar când te critici TU pe TINE, e mai greu de contestat sau de contracarat atacul! E atacul TĂU împotriva TA, și asta te face vulnerabil!

Autocritica și echilibrul

Scriam că autocritica e necesară oricărei performanțe. Și mai scriam că EXCESELE de orice fel sunt toxice! Rezultă clar necesitatea unui ECHILIBRU. E ca SAREA ÎN BUCATE. Dacă lipsește, strică gustul mâncării, iar dacă e în exces, la fel! Arta de a folosi DOZA potrivită este cheia succesului.

Dacă aș fi maestru bucătar, nu m-aș preocupa să te învăț rețete pe care le găsești pe net sau în cărți. Ci te-aș îndruma cu atenție să DOZEZI ingredientele cu mare grijă. Să nu lipsească nimic, dar nici să faci EXCESE. Iar dacă am ales să fiu psiholog, trainer și life coach, fac exact același lucru. Evaluez nivelul la care vocea ta interioară îți face autocritica. Și ajustăm, împreună, acest nivel ca să păstrăm un echilibru între autocritică și performanță. Dacă crezi că ai sărit calul, putem discuta despre asta aici.

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *