DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Enorma diferență între a cunoaște și a aplica în practică

A aplica în practică

Enorma diferență între a cunoaște și a aplica în practică

A aplica în practică pare dificil pentru un popor de teoreticieni, cum sunt românii. Formați într-un sistem de învățământ de tip sovietic, au fost dresați să ACUMULEZE mecanic multe informații. Fără legătură între ele. Oamenii pseudo-școlarizați fiind astfel mai ușor de controlat de sistem.

A aplica în practică teoriile deja cunoscute pare dificil

Știm cu toții că una e teoria și alta e practica. Însă TIPARUL comportamental dobândit la școală ne urmărește toată viața! Fiind întărit de OBICEIURI vechi de peste un deceniu!

Și atunci facem exact ceea ce deja știm! Și NE FERIM de tiparele noi, necunoscute. Repetând obiceiuri deja formate. Deși vedem clar că nu ne sunt de folos!

În alte țări, vechiul sistem, de tip industrial, bazat pe memorare, este treptat înlocuit cu altceva. Se pune accent pe înțelegerea și interpretarea corectă a unui text. Și pe abilitatea de a aplica în practică unele deprinderi!

Avem tendința omenească de a rămâne BLOCAȚI în TIPARELE comportamentale dobândite în copilărie și adolescență. În ciuda faptului că ele se DOVEDESC a fi disfuncționale!

Motiv pentru care refuzăm adesea să schimbăm ceva. Ni se PARE că este prea greu! Orice SCHIMBARE necesită un efort mental. Motiv pentru care o amânăm pe cât posibil. De aceea SUFERIM!

A aplica în practică o teorie e un lucru absolut normal

Iar asta se face învățând în paralel teoria și practica. Abilitățile reale se dobândesc în timp ce FACI. Nicidecum în timp ce CITEȘTI despre CUM S-AR PUTEA FACE!

Școala de șoferi e un exemplu concret și reprezentativ! O persoană fără absolut nici o abilitate practică urcă la volan, și conduce pe drumurile publice! Sub atenta observație a unui instructor!

Acel șofer lipsit de experiență practică poate pune în real pericol traficul rutier. Și deseori o face! Însă este SINGURA metodă care s-a dovedit a fi utilă și funcțională în practică!

La fel stau lucrurile în majoritatea domeniilor. Doar pentru piloții de avion și nave cosmice există SIMULATOARE destul de avansate care să reproducă fidel condițiile de zbor! Utile doar pentru primele ore.

Restul lumii învață din mers. Și învață făcând GREȘELI. Și considerând acest lucru ca fiind ceva normal. Chiar dacă sistemul de școlarizare te-a dresat să nu greșești. Pedepsind orice eroare, oricât de măruntă!

A aplica în practică presupune a greși în mod repetat!

Odată dobândită FRICA de a nu greși, ești deja BLOCAT mental! Principala ta grijă nu va mai fi DRUMUL, ci OBSESIA de a evita orice eroare! Și prin urmare, eviți însăși ACȚIUNEA!

Te-ai ales cu un comportament EVITANT. Bazat pe amânare, frică și disiparea RESPONSABILITĂȚII. Și pe utilizarea unor SUROGATE. Excese care duc la DEPENDENȚE. Menite să joace rolul de portițe de scăpare!

Așa că între a ACȚIONA și a EVITA, alegi fuga de răspundere. Sau AMÂNAREA rezolvării de probleme.

Orice terapeut îți va confirma că e mirat de cât poate omul duce. De câtă SUFERINȚĂ e în stare să suporte. Doar ca să EVITE trecerea la ACȚIUNE!

Și totul doar de FRICA de a nu face GREȘELI! Mai bine să NU FAC, decât să GREȘESC și să suport consecințele! Fapt care provine dintr-o PERCEPȚIE eronată asupra erorii.

Însă se știe bine că ÎNVĂȚĂM DIN GREȘELI. Dar și asta știm doar TEORETIC, pentru că ne este FRICĂ să punem în practică.

PERCEPȚIA noastră asupra GREȘELII este DISTORSIONATĂ de pedepsele și corecțiile fizice, traumatizante, primite în copilărie. Care și azi au efect asupra tiparelor noastre de comportament.

A aplica în practică înseamnă a depăși propriile TEMERI

FRICA este un sentiment care LIMITEAZĂ. Și care adesea BLOCHEAZĂ mintea umană. Putem folosi RAȚIUNEA doar dacă avem o STARE emoțională corespunzătoare.

În STAREA de alarmă, predomină FRICA. Iar aceasta BLOCHEAZĂ mintea rațională! Degeaba ai un nivel ridicat de cunoaștere, dacă nu o poți FOLOSI și aplica în practică!

Iar dacă FRICA ți-a fost indusă din copilărie, și ai adoptat-o ca pe un MODEL comportamental, confruntarea cu ea va fi un PROCES care necesită un oarecare EFORT MENTAL.

Nici o metodă, tehnică sau învățătură nu va funcționa dacă îți lipsește capacitatea reală de a trece peste FRICĂ! Pentru că singura trăsătură care îți permite să te folosești de ceea ce știi, și de mintea ta RAȚIONALĂ este CURAJUL.

A aplica în practică presupune a trece peste bariere

Iar BARIERELE tale mentale sunt IMAGINARE. Sunt FRICI bazate doar pe propriile tale PRESUPUNERI! Care vin din TRAUME ale trecutului. Și pe care le consideri a fi GENERAL VALABILE.

Acest tipar este ceva de genul: Ieri am greșit, deci voi greși și azi, nici nu mai are rost să mai încerc. Se cheamă GÂNDIRE LIMITATIVĂ, autosabotantă, disfuncțională sau dezadaptativă.

Rolul meu e să OBSERV atent aceste CLIȘEE. Și să îți atrag atenția asupra lor. Dacă CERI ASTA (clic aici). Deoarece nu le observi. Sau dacă le observi, ai tendința de a le considera a fiind cea NORMAL.

Nu sunt ceva normal, deoarece ele DISTORSIONEAZĂ realitatea. Și influențează negativ RAȚIUNEA ta. Și puterea ta de a lua DECIZII corecte. De a face ALEGERI inspirate.

A aplica în practică înseamnă A LUA DECIZII responsabile

Și de aici pornește totul. E ca la șah. Orice mutare ai făcut, ea are CONSECINȚE pe termen lung. Și poate compromite toată partida! Poziția în care te afli în orice moment este REZULTATUL mutărilor pe care tu singur AI ALES să le faci anterior!

Exact așa e și în viață. Orice nemulțumire ai ACUM, este un REZULTAT al DECIZIILOR TALE din trecut. Nu mai poți schimba aceste decizii. Dar poți ÎNCEPE de azi înainte să faci ALEGERI mai inspirate!

Abia asumarea unor DECIZII proprii bine ancorate în realitate, neinfluențate de FRICĂ, îți poate asigura în mod practic un viitor DIFERIT de trecut! Dar pentru asta e nevoie să treci la treabă chiar acum! Hai să vorbim despre asta – (clic aici)

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *