DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Integritatea ca parte esențială a caracterului uman

Integritatea

Integritatea ca parte esențială a caracterului uman

Integritatea e o trăsătură de bază a caracterului uman. Un fel de a fi specific, autentic, nefalsificat. O aliniere a sistemului de valori intern cu ceea ce se află la exterior. Și o armonizare interioară a acestor valori.

Integritatea e greu de definit.

Deoarece e un concept abstract. Și adesea nedorit. Cu cât studiem mai mult conceptul de INTEGRITATE, cu atât ne descoperim măștile sociale. Și falsul din spatele lor!

Din acest motiv, integritatea ne sperie. În special când ea lipsește! Pentru a o accepta, e nevoie de multă AUTENTICITATE. Însă rareori mai avem CURAJUL de a fi autentici.

Experiențele neplăcute, dureroase sau traumatizante prin care am trecut ne-au DESCURAJAT. Suficient de mult pentru a ne ASCUNDE. Și a ne refuza vulnerabilitatea. Și automat, și propria AUTENTICITATE!

Integritatea e bazată pe caracter

Doar oamenii suficient de CURAJOȘI acceptă să fie AUTENTICI și INTEGRI. Ceilalți se ascund sub masca propriilor frici. Și se tem să își arate adevărata față. Astfel, sunt chiar la polul opus al integrității!

Iar dacă te temi, și ascunzi adevărata ta față, nu mai ești autentic. Și îți lipsește complet integritatea. Una spui, și alta faci! Una vrei, și alta ceri. Ești dual, duplicitar, și speriat de eventualele consecințe ale propriilor fapte.

Așa că ajungi să EVIȚI să faci lucrurile pe care ți le dorești, sau care îți sunt ție pe plac. Și ajungi să te prefaci, să joci roluri, să porți mască. Devenind serviabil și umil față de alții. Cu principala grijă să nu fii criticat! Și a doua grijă, ești obsedat să fii apreciat de ei!

Însă asta arată lipsa caracterului integru! Și mai ales disponibilitatea ta de a-ți încălca propriile principii. Doar pentru a face pe voie altora. Pui pe primul plan interesele lor, și nu ale tale! Iar asta e definiția lipsei de integritate!

Integritatea se dezvoltă în timp

Și dezvoltarea ei începe cu HOTĂRÂREA fermă de a o cultiva! Integritatea  e o trăsătură care poate fi lucrată, sau, dimpotrivă, poate fi ușor neglijată. Și e mai ușor să o neglijezi!

Exact ca o grădină de trandafiri, care e gata să fie sufocată de buruieni. Doar DECIZIA ta fermă de a proteja toți trandafirii, și de a smulge din rădăcină fiecare buruiană, poate schimba ceva!

Însă asta presupune un EFORT substanțial, și de durată! Câți dintre noi suntem capabili de așa ceva? Sau pentru care din noi este integritatea o PRIORITATE în viață?

Integritatea și cercul vicios care o sapă

De ce o trăsătură de caracter atât de importantă, cum e integritatea, e totuși atât de rară? Desigur, se poate da vina foarte ușor pe regimul AUTORITAR în care am trăit, și care ne-a cultivat FRICA.

Însă azi regimul DICTATORIAL a dispărut, au trecut și 30 de ani, dar majoritatea românilor încă rulează tiparul FRICII. Fiind prea puțin dispuși să se ELIBEREZE de vechile tipare comportamentale.

Însă cercul vicios cel mai interesant este că oamenii lipsiți complet de integritate nu mai au resursele necesare de a o mai recupera! Cei care fac PROGRESE sunt tocmai cei cărora le-a mai rămas în sistemul de valori o doză minimă necesară de integritate. Pe care o pot dezvolta!

Pilda biblică a talanților spune ceva de genul: Cine are, va avea mai mult, iar cine nu are, va pierde și ceea ce are! E greu de dat o interpretare clară a acestei pilde, ea referindu-se, aparent, la mijloacele materiale, la bani.

Însă ea se aplică și la calitățile MORALE. Integritatea fiind una din ele. Cine o are, sau are PREDISPOZIȚIA de a o accesa, o va CĂUTA și va lupta pentru ea. Și cine CAUTĂ, va găsi!

Dimpotrivă, cei cărora integritatea le lipsește complet, se vor simți incapabili fie și măcar să RECUNOASCĂ lipsa ei!

Integritatea și opusul ei

Opusul integrității ar putea fi, în viziunea mea, psihopatia. Cu a ei TRAIDĂ NEAGRĂ: Machiavelismul (scopul scuză mijloacele), combinat cu narcisismul (grandomania) și cu histrionismul (teatralismul, minciuna fără limite).

Am scris numeroase articole despre psihopatie, care au avut succes extraordinar. Însă un articol în care să descriu integritatea mi se pare acum cam inutil.

E ca și cum aș vorbi despre Pasărea Paradisului, care e pe cale de dispariție. Și e atât de rară, încât majoritatea oamenilor nici nu au auzit de existența ei! Fiind convinși că ea nici nu mai există!

Ca în bancul cu ardeleanul, care vede la zoo o girafă, o privește lung, minute în șir, scărpinându-se în cap, și apoi decretează: Animalul acesta nu există!

Așa e și cu integritatea. În ciuda valorii ei extraordinare în viața unui om, e un tipar comportamental pe cale de dispariție. Iar înlocuitoarea ei, PSIHOPATIA, e cultivată pe scară largă. În toate domeniile, începând cu politica, unde predomină, și continuând cu afacerile.

Integritatea se poate doar dezvolta!

Ea nu poate fi creată din NIMIC. Legea fundamentală a naturii spune clar că: Nimic nu se creează, și nimic nu se pierde, ci totul se transformă.

Dacă în mintea ta subconștientă există încă tiparul specific al integrității, și convingerea că acest tipar îți este UTIL în viață, e acum ALEGEREA TA să îl dezvolți.

Rolul meu e secundar aici. Să te ajut să îți dispară FRICA de propria ta integritate. Și să îți explic beneficiile ei reale. Comparativ cu SUFERINȚELE majore din spatele psihopatiei. Care doar afișează, temporar, masca prosperității materiale.

Alegerea e a ta, îți aparține în totalitate. Să optezi pentru a deveni integru, autentic și cu un caracter puternic (clic aici dacă tu asta alegi acum).

Sau să decizi să fii fals, lipsit de autenticitate, doar pentru a face impresie unor oameni care nici nu contează în viața ta! Caz în care suferința ta va fi majoră, și mai târziu nu te voi mai putea ajuta eu.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *