PSIHOPATIA – o tulburare de personalitate care afectează întreaga societate
Psihopatia nu este considerată boală mintală. Ci doar o TULBURARE DE PERSONALITATE! Prin urmare, psihopatul este considerat a fi clinic sănătos! Cu o patologie sub-clinică!
Astfel că are ACCES nelimitat la PUTERE. Și la funcții importante în stat, în armată sau în aparatul represiv al acestuia.
Psihopatia e o plagă
Pentru că afectează grav ÎNTREAGA SOCIETATE. Adică toate persoanele din jurul celui care o manifestă. Și în special pe cei aflați în relație de subordonare cu acesta. La serviciu sau în familie.
Ca fapt divers, la sondajele recente s-a constatat că peste JUMĂTATE din angajați sunt NEMULȚUMIȚI de slujba lor. Și că speră să găsească ALTCEVA în viitorul apropiat!
Pe lângă obișnuitele nemulțumiri privitoare la salariu, principalul motiv pentru care angajatul nu-și agreează locul de muncă este relația CONFLICTUALĂ cu unii lideri. Pe care psihopatia îi afectează în mod serios!
Iar un psihopat dornic de a conduce va DISTRUGE din interior cultura organizațională! Și va da peste cap moralul întregii echipe! Vezi și articolul: Psihopatul și modul în care acesta distruge din interior organizațiile
Psihopatia poate fi acceptată?
Teoretic, nu. Tiparul psihopat este ușor de recunoscut, de identificat. Și de diagnosticat. Fără să fie nevoie de prea multe teste sau investigații detaliate. Faptele și mai ales URMĂRILE lor sunt vizibile și de pe lună!
În practică, lucrurile stau diferit. Psihopatul este autoritar și performant. Inspiră teamă subordonaților. Și menține, artificial, o disciplină APARENTĂ.
Prin urmare, psihopatul are și el utilitatea sa. Cu plusuri și minusuri. Pe termen scurt, PERFORMANȚA organizației poate chiar să crească. Oferind acționarilor sau consiliului de administrație o DOVADĂ măsurabilă. De ordin pur financiar. Din care reiese că lucrurile merg bine.
În realitate, pe termen mediu sau lung, organizația se autodistruge din INTERIOR! Și efectele negative apar în timp. Cum ar fi îndepărtarea oamenilor valoroși, a celor cu stimă de sine, și cu reale competențe.
Sau transformarea lor în autosabotori de tip agresiv-pasiv. Care nu mai vor să lucreze, nu se mai străduiesc, și încep să își neglijeze responsabilitățile. Însă nu pleacă, deși sunt scârbiți de slujba lor! Și astfel, trag întreaga organizație pe panta falimentului.
Iar liderul psihopat va fi incapabil să observe asta. Sau să își dea seama că este principalul vinovat pentru pierderea eficienței în muncă!
Psihopatia poate fi contracarată?
Destul de greu, psihopatul poate fi îndepărtat din funcția deținută. Însă acesta se va agăța obsesiv de PUTERE. Care pentru el este ca un DROG, ca o DEPENDENȚĂ. Motiv pentru care va uza de toate mijloacele, legale sau nu, imorale, sau machiavelice. Va șantaja, va amenința, va mitui și se va urca pe cadavre pentru a RĂMÂNE la putere. Și a avansa!
În relația de cuplu, divorțul de un partener care își dezlănțuie psihopatia va fi extrem de dificil. Iar copiii lui vor fi transformați într-un INSTRUMENT util în războiul personal.
Într-o funcție de conducere, psihopatul își va teroriza subordonații. În special pe cei pe care îi percepe a fi vulnerabili, sensibili și incapabili să riposteze.
Iar în locurile în care puterea de DECIZIE îi aparține, acesta abuzează de ea. Și își impune propriile convingeri RIGIDE. Indiferent de consecințe. Pe care acesta nu are capacitatea reală să le anticipeze.
De aceea psihopatul nu este niciodată ajutat să se vindece. Pentru că rigiditatea lui îl ÎMPIEDICĂ să accepte că are o problemă! Chiar dacă el de fapt ȘTIE asta, va ascunde mereu.
Iată și un articol în care explic asta: Eu nu vindec psihopații, doar sprijin victimele lor!
Psihopatia în societate
Într-o societate normală, psihopatia nu se manifestă. Deoarece este limitată din start. Și individul afectat este izolat, îndepărtat, marginalizat. Păstrat la locul lui, departe de PUTEREA pe care și-o dorește obsesiv.
Într-un sistem bolnav, psihopatul este folosit. Promovat, exploatat și utilizat la potențialul maxim. Ca să se scoată PROFIT din el și din faptele sale. Aflate deseori dincolo de limita moralei, normalității sau a legii.
Cu cât societatea este mai DISFUNCȚIONALĂ, cu atât se va baza mai mult pe psihopați. Și cu cât psihopatia va fi mai apreciată, cu atât caracterele defecte vor ieși la suprafață, cerând puterea.
Astfel iau naștere regimurile de tip nazist, sistemele de extremă stângă impuse cu forța, dictaturile militare și alte grozăvii. Psihopatul fiind pricipalul INSTRUMENT prin care acestea se pot instaura.
Iar dacă accesul la putere se face în mod democratic, psihopatul va fi mereu LA BUTOANE! Falsificând alegerile, manipulând electoratul, înșelându-l și mai ales mândrindu-se cu faptele sale!
Convins fiind că face bine țării sale. Că e patriot, și că luptă împotriva dușmanilor patriei (moșieri, aristocrați, evrei, intelectuali, sau oprice altă categorie). Travestindu-se în salvator, va distruge totul din interior.
Psihopatia va fi în viitor eradicată!
De către inteligența artificială! Sau de către un alt sistem cu un grad MAI MARE de psihopatie. Care va detecta problemele din start, și va lua măsuri ca oamenii tarați comportamental să fie înlăturați din funcțiile cu putere de decizie.
Pentru inteligența artificială, identificarea tiparelor de comportament disfuncționale este floare la ureche! Întrebarea e dacă psihopații din spatele ei vor fi de acord să RENUNȚE la proncipalul lor instrument de represiune!
Și vor face asta numai când ROBOȚII vor prelua ei sarcinile ingrate! Și conducerea întregii societăți.
Sistemele automate vor impune noile reguli. Fără empatie, fără milă, fără concesii. Ca orice PSIHOPAT autentic.