DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Psihopatul și modul în care acesta distruge din interior organizațiile

Psihopatul

Psihopatul și modul în care acesta distruge din interior organizațiile

Psihopatul este machiavelic. Orientat exclusiv spre propria persoană. Și dispus să facă ORICE pentru a parveni. Și pentru a satisface propriile nevoi. Fără să țină cont de etică, morală, bun simț sau reguli de conviețuire.

Motiv pentru care psihopatul este extrem de TOXIC pentru orice ORGANIZAȚIE care îl acceptă în rândurile ei.

Psihopatul nu realizează consecințele propriilor sale fapte

Trăsătura distinctivă a psihopatului este lipsa de RESPONSABILITATE. El este orientat spre NEGARE. Spre mistificarea REALITĂȚII obiective, și deformarea ei  ÎN FAVOAREA LUI!

Astfel că VA REFUZA SĂ RECUNOASCĂ faptul că e un agresor. Și că e toxic pentru cei din jur! Prefăcându-se că NU OBSERVĂ că aceștia SUFERĂ!

Marea majoritate a oamenilor care au SUFERINȚE SUFLETEȘTI sunt de fapt VICTIMELE unor psihopați! Însă le lipsește CURAJUL de a face ceva concret. Și resursele pentru a ieși din jocul PATOLOGIC în care s-au lăsat antrenați.

Psihopatul are NEVOIE ca de aer de VICTIME! Pe care să le umilească, devalorizeze și domine! Astfel, el își satisface SADISMUL. Și se simte pe moment VALIDAT, acceptat și valorizat!

Este un tipar patologic, avid de NEVOIA DE PUTERE! Pe care o caută, o cucerește, și apoi o și UTILIZEAZĂ abuziv! Fapt care îl excită, și îl satisface la nivel emoțional!

Psihopatul vrea să fie lider

Majoritatea trainerilor care predau cursuri de LEADERSHIP se confruntă cu mulți cursanți cu tipare de personalitate specifice psihopatului. Indiferent de funcția, profesia sau poziția socială a acestuia, psihopatul va dori obsesiv să crească. Căutând, în general, scurtături.

Fiind adesea incapabil să învețe metodic, să memoreze sau să muncească pentru propria auto-realizare, psihopatul va alege de regulă calea cea mai SCURTĂ. Fiind obsedat de metode, de tehnici sau de modalități care ÎI PERMIT SĂ TRIȘEZE sistemul.

Astfel, doctoratele date pe bandă rulantă unor oameni care au COPIAT s-au dovedit o pepinieră de psihopați. Care astfel au reușit să URCE, artificial, pe posturi și poziții la care NU AR FI AVUT ACCES în mod normal!

La fel, acest tipar PATOLOGIC va fi dispus la COMPROMISURI, la fraude și la corupție. Fiind orientat pe atingerea SCOPURILOR sale cu ORICE PREȚ (machiavelism), va mitui, va corupe și va forța la maximum sistemul. Obținând adesea poziții mult peste nivelul său real de pregătire.

Psihopatul distruge din interior organizația

Odată admis într-o organizație, psihopatul va încerca să preia PUTEREA. Sau se va folosi de poziția obținută pentru a SUBMINA liderul ei. În speranța că fie va prelua puterea, fie îl va hărțui continuu.

De regulă, oamenii COMPETENȚI aleg să părăsească organizațiile în care psihopații au roluri cheie. Chiar dacă sunt roluri productive, și nu de conducere.

Un simplu muncitor cu tipar psihopat va SABOTA, din interior, o întreagă fabrică. Prin intrigi, atacuri la adresa liderilor, și cooptarea altor persoane sub influența sa, psihopatul va MANIPULA obsesiv în direcția intereselor sale.

Iar dacă nu poate corupe, domina sau manipula, va alege să distrugă! Să saboteze, să bârfească, să discrediteze organizația care a făcut eroarea să îl accepte în cadrul ei!

Dacă nu are acces la PUTERE, psihopatul nu va rămâne inofensiv! Ci va genera cea mai acută problemă pentru o organizație. Care se manifestă prin PLECAREA oamenilor cu adevărat valoroși din cadrul acesteia!

Astfel că e chestiune de TIMP ca întreaga organizație să falimenteze. Să fie discreditată și apoi părăsită chiar și de propriii lideri! Dezgustați de sabotajul continuu, care contaminează treptat fiecare om, fiecare nivel organizațional.

Psihopatul poate fi eliminat?

Puțini manageri au pârghiile necesare pentru a elimina în timp util psihopatul din propria organizație! La început, acesta va purta o MASCĂ SOCIALĂ, și va disimula propriile sentimente. Se va ascunde bine, fiind HISTRIONIC (teatral, nesincer).

Intrigile, manipularea și jocurile de culise vor trece neobservate la început. Dar vor contamina treptat mințile tuturor membrilor organizației. Făcând vizibilă doar creșterea nivelului de AGRESIVITATE din cadrul ei!

Certurile, competiția (mai ales cea neloială), intrigile, bârfa și alte comportamente nedorite vor secătui oamenii de ENERGIE. Astfel că TIMPUL dedicat activităților productive sau utile va fi tot mai redus!

Adesea, liderul formal al organizației e lipsit de abilitățile și cunoștințele necesare pentru a PERCEPE corect CAUZELE problemelor. Probleme care apar din senin, și creează tensiuni în întreaga organizație.

Eliminarea, excluderea sau concedierea, atât de necesare pentru a scăpa de psihopatul toxic, se vor dovedi procese dificile. Deoarece acesta va folosi toate mijloacele pentru a manipula, impresiona și mai ales a arunca VINA pe alții.

Va refuza să recunoască propria vină, chiar și în fața probelor evidente! Și va căuta în permanență țapi ispășitori, fiind maestru al acuzațiilor gratuite!

Fiind un tipar NARCISIST, el se minte singur că e perfect, fără pată. Prin urmare, va NEGA orice acuzație, chiar dovedită! Și va folosi orice ocazie pentru a arunca pisica moartă peste gard!

Psihopatul și negarea sa, reflectată în umorul epocii de aur

Pe vremuri circula un banc interesant din ”epoca de aur”.

Cică președintele țării, și el cândva fost deținut politic comunist, cu ani de pușcărie, vizitează un penitenciar. Și îi întreabă pe cei de acolo din ce cauză au fost închiși.

Toți încep să se plângă că au fost VICTIMELE unui sistem judiciar incorect, că sunt nevinovați și că au fost închiși datorită unor erori, sau fiind învinuiți pentru faptele altora.

Unul singur RECUNOAȘTE că a furat și el niște știuleți de porumb de pe câmp, fiind prins și închis pe bună dreptate. La care președintele se enervează, și decide să îl dea afară din închisoare pe HOȚUL ăla, care nu are ce căuta acolo, între atâția oameni cinstiți!

Deși e o metaforă, în realitate majoritatea celor din penitenciare au acest tipar psihopat de personalitate. Cu lipsa de RESPONSABILITATE aferentă, cu NEGAREA realității, în ciuda probelor, și obiceiul de a da vina pe alții. Vezi aici articolul despre NEGARE.

Psihopatul și gestionarea relației cu el

Dacă recunoașterea unui tipar psihopat este relativ simplă, TRĂSĂTURILE specifice descrise mai sus fiind relativ ușor de OBSERVAT la un om, adevărata ARTĂ este să înveți cum să gestionezi corect RELAȚIA TA interumană cu un astfel de individ!

Sigur că e cel mai ușor de dat un sfat de genul: Ieși din relație, rupe legătura cu el, și pleacă unde vezi cu ochii!

Însă adesea psihopatul este adesea un membru al familiei, sau al echipei de la SLUJBĂ! Și plecarea din calea lui e mai dificilă decât pare la prima vedere.

Iar dacă este părinte, copil sau partener de viață, ruptura e mult mai greu de pus în practică! Mai ales dacă ai intrat în tiparul de VICTIMĂ, și ai format o DEPENDENȚĂ de el. Iar psihopatul ți-a prins deja punctele vulnerabile care te țin captiv.

Și atunci ai de învățat din articolul: cum să gestionezi corect relația cu psihopatul! E calea care te-ar putea scoate din starea de victimă!

Psihopatul nu e fericit!

Deși are dese accese de grandomanie, și poartă o mască de persoană încrezută, psihopatul e profund nefericit. Oamenii se feresc de el, îl resping instinctiv.

Sau uneori se lasă păcăliți de el doar pentru scurtă vreme. Apoi ALEG să îl IZOLEZE, să îl respingă, să se ferească de el.

Dar acest fapt nu rezolvă, ci AGRAVEAZĂ problema sa. Forțându-l să recurgă la metode de COMPENSARE mai agresive. Și să devină mai insistent și mai agresiv în revendicarea PUTERII sale! De care este dependent.

Însă PUTEREA e pentru el un adevărat drog! Și efectele ei sunt doar TEMPORARE. Așa că va vrea mereu mai mult. Până la nivelul la care se va autodistruge.

Însă până atunci va submina organizațiile prin care trece. Și va lăsa în urmă lacrimile victimelor sale!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!



Un comentariu la “Psihopatul și modul în care acesta distruge din interior organizațiile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *