DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Risipa de energie e principala cauză a problemelor noastre!

Risipa de energie

Risipa de energie e principala cauză a problemelor noastre!

Risipa de energie e tot mai larg răspândită azi. Presiunea continuă și goana după bani te determină adesea să exagerezi cu munca. Și să devii irațional când e vorba de dozarea corectă a eforturilor.

Risipa de energie e cauza relelor

Dacă ești prea grăbit, și dozezi eronat consumul de energie, există riscul să sari calul. Și să te pomenești că ai ajuns la epuizare. Iar când rezervorul este gol, devii IRAȚIONAL.

Capacitatea creierului tău de a gândi rațional este ACTIVĂ doar dacă există ENERGIA necesară acestui proces. În caz contrar, devii un simplu individ care face gafe impardonabile!

Este suficient să exagerezi cu epuizarea resurselor de energie, ca să îți pierzi capacitatea de a gândi! Gândirea rațională e o mare consumatoare de energie, și în lipsa ei, pur și simplu NU FUNCȚIONEAZĂ!

Risipa de energie  te epuizează

Ești obosit pentru că ai OMIS să te odihnești atunci când nivelul tău de energie scade foarte mult! Iar când ești PREA obosit, clachezi! Nici măcar nu mai ești capabil să te odihnești!

Metaforic, e la fel la automobile. Dacă consumi benzina din rezervor, se va aprinde un bec de alarmă când mai rămân câțiva litri. Mai poți parcurge câțiva kilometri, dar dacă OMIȚI să alimentezi, se va strica pompa de benzină, și degeaba vei mai alimenta!

Arta e să fii capabil să OPREȘTI totul atunci când te apropii de pragul minim. Dar noi, din păcate, nu avem un INDICATOR clar al epuizării. Sau dacă îi simțim apropierea, tot nu ne oprim!

Presiunea socială, cea managerială sau rușinea de a abandona ne poate determina să CONTINUĂM un EFORT prea mare pentru noi, chiar și atunci când suntem în pragul epuizării! Cu risc de burn-out!

Risipa de energie și burn-out-ul

Când se atinge un prag critic, poate apare un așa-zis scurtcircuit. Care ARDE pur și simplu sistemul. Creierul suprasolicitat, dar epuizat, se poate bloca. Iar omul intră în ceea ce se cheamă burn-out. O ardere a funcționalității sale. Dublată de imposibilitatea de a mai gândi coerent.

Numărul persoanelor care ajung la acest nivel este relativ mic. Însă e în creștere rapidă! Secolul vitezei, graba și lipsa relaxării duc la epuizare rapidă.

Majoritatea oamenilor reușesc să se oprească ÎNAINTE de a se epuiza complet. Iar odihna, un somn bun și relaxarea pot reîncărca rapid bateriile noastre!

Risipa de energie și anturajul

Faptul că există oameni care ALEG să muncească până la epuizare arată că mai există și factori de risc. Iar ANTURAJUL, oamenii din jur, reprezintă adesea factorul principal.

Presiunea socială, nevoia de a atinge obiective dificile, de a îndeplini sarcini complicate sau de a face performanță te poate determina să exagerezi. Și să sacrifici chiar și ultima picătură de energie de care dispui!

Iar oamenii care te PRESEAZĂ prea mult, rareori o fac spre binele tău! Ei au în vedere INTERESELE LOR. Și nu le pasă de PERSOANA ta. Ești, pentru ei, un simplu OBIECT. De care ei se folosesc excesiv.

E o artă să devii CONȘTIENT când ai de-a face cu astfel de oameni toxici. Și să fii capabil să te oprești la timp. Ieșind rapid din compania lor!

Risipa de energie se poate preveni

Iar METODE și TEHNICI de psihologie aplicată sunt cu miile. Însă dacă ești neatent, sau lași toată ATENȚIA ta să fie CAPTURATĂ de INTERESELE altora, poți să cazi ușor în capcană.

Metodele utile nu vor funcționa decât dacă le acorzi TOATĂ ATENȚIA TA. Lucru pe care nu îl faci, deoarece ești FOCALIZAT pe un ALT OBIECTIV. Și atingerea acestuia ȚI SE PARE, pe moment, mai importantă decât ENERGIA ta!

A preveni epuizarea e o ARTĂ. Care presupune capacitatea ta de A REFUZA să accepți obiective grele care nu îți aparțin. Și PRESIUNI care vin din exterior pentru a atinge scopurile ALTOR persoane!

Risipa de energie se poate conștientiza ușor!

Cu toții facem excese, și risipim generos resursele de energie interioară. Apoi, tindem să utilizăm MECANISME DE COMPENSARE pentru a trăi ILUZIA că am recuperat câte ceva.

Orice EXCES, de alcool, țigări, medicamente, alimente, jocuri sau chiar muncă arată o NEVOIE de ÎNLOCUIRE sau O CAMUFLARE a tendinței de a risipi energia!

Doar epuizarea, oboseala psihică și lipsa de energie te poate determina să ÎNCERCI, în mod REPETAT, și fără rezultate, să COMPENSEZI degeaba.

Faptul că faci EXCESE arată clar că undeva un mecanism de alarmă este defect. Și că sari calul, apoi încerci, zadarnic, să REMEDIEZI epuizarea prin SUROGATE. Înlocuind odihna atât de necesară cu pretinse stimulente.

Risipa de energie e un tipar comportamental

Important e să îl RECUNOȘTI imediat. Și să iei MĂSURI urgente. Adică să începi să lucrezi asupra tiparului. Pentru a SCHIMBA ceva și a SPARGE tiparele.

Desigur că la început pare dificil. Și că sunt șanse mari să nu-ți iasă din prima încercare. Însă dacă ești CONȘTIENT cu adevărat de gravitatea problemei, pornești la drum CHIAR ACUM!

Orice amânare, orice întârziere sau orice scuză va AGRAVA problema! O problemă ascunsă, mascată, reprimată, nu e rezolvabilă! Doar una ACCEPTATĂ se poate rezolva.

Dacă iei taurul de coarne, și ALEGI să te CONFRUNȚI cu propriul TIPAR COMPORTAMENTAL, ai toate șansele să reușești să îl ajustezi.

Rolul meu e să te ajut, dacă ești hotărât! Caz în care CERI o primă discuție gratuită, cu un simplu clic aici!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *