DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

7 mituri despre psihologi pe care până acum le-ai crezut!

mituri despre psihologi

7 mituri despre psihologi pe care până acum le-ai crezut!

Circulă multe mituri despre psihologi. Rolul acestei profesii este uneori interpretat în mod eronat şi de către oamenii care se cred a fi raţionali! Fapt care nu-i împiedică să deformeze mai mult sau mai puţin, realitatea obiectivă! Am selectat şi demontat cele mai răspândite mituri despre psihologi.

1. Psihologul vindecă boli mentale

Pacienţii cu boli mentale merg la medicul psihiatru, care le dă tratament medicamentos. Psihologul nu vindecă bolile, ci ghidează clientul (nu pacientul!) în direcţia optimizării stării sale. Odată reuşit acest demers, se deschide calea spre un adevărat proces de autovindecare. De exemplu, prin gestionarea corespunzătoare a stresului, sistemul imunitar al clientului se poate reechilibra, întări, şi procesul natural de autovindecare poate reîncepe. În mod similar se reglează dezechilibrele cognitive, comportamentale şi relaţionale.

2. Psihologul lucrează cu oamenii care au probleme psihice

Problemele existenţiale sunt ceva complet diferit de bolile mentale. Însă puţini oameni sănătoşi doresc să aloce timp şi efort ca să observe diferenţa. Iar diferenţa e atât de mare între cele două, încât merită un articol separat! Bolile mentale afectează câteva procente din populaţie, în timp ce problemele existenţiale ne afectează, mai devreme sau mai târziu, pe noi toţi, fără excepţie! Pierderea unui job, a unui partener, îmbolnăvirile rudelor sau a unor persoane dragi apropiate, decesele, şi multe alte schimbări care produc disconfort vor apare, mai devreme sau mai târziu, inevitabil, în viaţa fiecărui individ! Inclusiv a celor care se cred clinic sănătoşi şi perfect raţionali.

3. Psihologul a făcut doar o facultate, singura care l-a pregătit pentru această profesie

Acest gen de mituri despre psihologi sunt valabile şi la multe alte profesii. Într-adevăr, o facultate este necesară pentru a avea la bază o pregătire generală. Însă pregătirea din facultate reprezintă probabil mai puţin de un sfert din necesar. După terminarea facultăţii, sau chiar în timpul ei, psihologul parcurge formări complementare, cursuri de formare continuă, şi studiază autodidact! Diferenţa dintre psihologul mediocru şi cel foarte bun nu e dată doar de notele din facultate, cât mai ales de pregătirea continuă la care acesta alege să participe (sau nu). Aceasta se întinde pe toată durata vieţii profesionale! Azi, a practica o profesie fără să fii la curent cu noile descoperiri, fără să te documentezi continuu, înseamnă a te plafona şi a fi repede depăşit. În fiecare an apar studii noi, rezultate ale unor cercetări noi. Şi doar cei care se pregătesc să fie la curent cu ele, vor fi mereu la alt nivel profesional.

4. Psihologul e un om perfect echilibrat, fără probleme personale

Psihologul este exact ca şi tine, un om. Pe care problemele existenţiale şi greutăţile vieţii nu l-au ocolit. Dimpotrivă, a trecut, la fel ca tine, prin mari provocări! Le-a depăşit cu mari eforturi! Iar acum pune la dispoziţia ta şi experienţa lui personală de viaţă! Studiile teoretice au fost importante, însă experienţa de viaţă a psihologului este la fel de relevantă. Faptul că a reuşit să treacă peste momentele grele e un lucru bun, deoarece acum e capabil să simtă mai intens disconfortul tău, şi să empatizeze cu tine, amintindu-şi suferinţele proprii! Rareori cineva te poate ajuta doar din ce a citit în cărţi, fără să treacă măcar parţial, tangenţial, prin ce treci tu acum! E ca şi cum ţi-ai lua un instructor auto care nu a condus niciodată, dar ştie bine legislaţia rutieră.

5. Psihologul îţi va da ţie cele mai bune sfaturi

Este unul din cele mai răspândite mituri despre psihologi ! Dar e unul eronat. Expertul în propria ta viaţă eşti chiar tu. Şi orice sfat venit din exterior poate fi nepotrivit situaţiei tale. Psihologul te va ghida, încuraja şi determina să începi să gândeşti singur. Astfel încât sfatul cel mai bun să ţi-l poţi da chiar tu, dar în cunoştinţă de cauză. Folosind resursele tale reale de raţiune care au stat până acum nefolosite, blocate, temporar adormite. Cărora nu le-ai alocat suficient timp, energie sau starea potrivită! Odată rezolvată starea ta de moment, vei fi capabil să vezi lucrurile altfel, mult mai clar! Fără să le mai deformezi perspectivele prin prisma prejudecăţilor tale sau a credinţelor tale învechite sau limitative.

6. Psihologul ştie totul despre tine

Dimpotrivă, psihologul nu ştie nimic la început! De aceea are nevoie de timp, ca să descopere segmentele din viaţa ta în care eşti depăşit de situaţie. Sau în care ai ales, din grabă, inerţie sau respectând unele prejudecăţi, să funcţionezi necorespunzător. O adevărată investigaţie, un demers tipic detectivilor! Cu menţiunea că detectivii găsesc uneori probe fizice, fire de păr, obiecte sau martori din exterior care le pot da indicii. Psihologul te are doar pe tine ca sursă, şi capacitatea ta de a fi deschis şi sincer îl ajută să observe mai multe lucruri importante. Odată descoperite, acestea pot fi folosite în beneficiul tău! Iar arta descoperirii lor aparţine echipei psiholog-client, în egală măsură! Pasarea responsabilităţii descoperirii şi rezolvării problemelor tale numai în sarcina psihologului este unul din acele mituri despre psihologi care poate fi uşor de demontat.

7. Psihologul poate ajuta absolut toţi oamenii care au probleme

Din diversele mituri despre psihologi, şi acesta este foarte răspândit. Din nefericire, un psiholog poate ajuta eficient prin consiliere şi psihoterapie doar persoanele integre, inteligente, lucide, ancorate în realitate, cu o bună capacitate de introspecţie. Acestea sunt dispuse să aloce timp şi efort în direcţia autodescoperirii lor. Oamenii grăbiţi, agitaţi, superficiali, nesinceri, cu convingeri rigide despre viaţă şi cu prejudecăţi adânc înrădăcinate pot fi rareori şi cu mare dificultate ajutaţi! Aceştia vor apela mai devreme sau mai târziu, în disperare de cauză, la medicul psihiatru. Dar numai atunci când se vor simţi complet depăşiţi de situaţie, iar psihologul nu le mai poate fi de folos. Caz în care vor primi tratament medicamentos, adesea de lungă durată!. Menit să rezolve măcar partea de simptomatologie. Fără efect asupra cauzelor interioare sau mai ales exterioare care provoacă suferinţa! Un fel de algocalmin care atenuează durerea de măsele atâta vreme cât este luat cu regularitate. Fără să rezolve însă şi caria! Capacitatea de a prelua controlul propriei tale vieţi e doar la îndemâna celor hotărâţi, curajoşi, care fac un efort, în comun cu psihologul, pentru a redobândi adevărata lor putere interioară (cu un simplu click  AICI)!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *