DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Cum să recunoşti un psihopat – cea mai utilă abilitate socială

psihopat

Cum să recunoşti un psihopat – cea mai utilă abilitate socială

Un psihopat poate părea, la prima vedere, chiar fermecător! Te poate induce uşor în eroare prin ţinuta lui. Uneori are costum de marcă sau haine la modă, alteori o uniformă care îi dă o apartenenţă la puterea aferentă. De multe ori ocupă o importantă funcţie la o firmă sau instituţie de stat. Chiar poate fi, şi adesea este, un om politic important! Fapt care îl face mult mai periculos!

Un psihopat este un agresor aflat în permanenţă în căutare de noi victime. Va călca pe cadavre, dacă situaţia o cere, adică atunci când are ceva de câştigat. Iar asta o va face fără ezitare! Regulile sociale, normele de convieţuire cu semenii, sau chiar legile sunt inutile pentru un psihopat. Încălcarea lor va fi mereu o provocare. Iar sfidarea regulilor va deveni, în timp, o necesitate şi un obicei. Un mod prin care psihopatul îşi reconfirmă puterea! Pentru că nevoia nestăpânită de putere este cea care îl determină pe psihopat să acţioneze.

Cum te poţi tu feri de un psihopat?

Prima condiţie este să fii prevenit. După cum spunea o mare personalitate: „Psihopaţii nu sunt cei internaţi în spitalele de psihiatrie, ci sunt oamenii cocoţaţi în vârful piramidelor de putere!” Au ajuns acolo pentru că nivelul lor patologic de agresivitate i-a determinat să încalce regulile, normele sociale, şi chiar legile! Totul cu un singur scop, ca să îşi satisfacă nevoile lor anormale de a pune mâna pe putere! Odată ajuns sus, psihopatul va începe să facă ceea ce ştie el cel mai bine: Să abuzeze de puterea sa! Iar tu, ca observator, ai de ales: Fie să devii conştient de acest lucru, fie să te prefaci că nu vezi nimic. Caz în care, direct sau indirect, poţi deveni cu uşurinţă victima lui!

Cum poţi recunoaşte un psihopat?

Uneori pare dificil să îl recunoşti. Abilităţile lui sociale pot fi bine dezvoltate, iar masca de om fermecător poate înşela multă lume. Se întâmplă în politică. Poţi lua ţeapă de mai multe ori de la acelaşi individ, care deşi este psihopat, dă bine pe sticlă (adică la TV, unde e promovat prioritar)! Capacitatea lui de a te induce în eroare, de a te manipula, de a te manevra astfel încât să devii o simplă marionetă în mâna lui atinge excelenţa. Aşa că îţi rămâne o singură resursă care te poate proteja de el: ATENŢIA TA. Capacitatea ta de a fi atent, de a observa individul, comportamentul lui, modul în care manipulează, FĂRĂ a te lăsa influenţat de haine, de luxul afişat ostentativ, de vorbele meşteşugit alese, face adesea diferenţa! Mai devreme sau mai târziu, vor ieşi la suprafaţă indiciile relevante ale psihopatiei. Mai ales incapacitatea lui de a simţi emoţiile altora, de a fi atent la alţi oameni şi la nevoile lor. Un egoism dus la extrem, un individualism exacerbat, şi nevoia patologică de a avea dreptate, de a fi cel mai tare, de a pedepsi alte persoane, a le umili şi domina, sunt indicii inconfundabile! Chiar şi tu poţi observa cu uşurinţă aceste trăsături evidente la orice psihopat, şi fără să fii psiholog, dacă eşti puţin mai ATENT!

Evitarea relaţiilor cu un psihopat în afaceri

Oamenii de afaceri rareori îşi întreabă interlocutorul ce studii are. De fapt, înainte de a face un contract cu cineva, nu se cere niciodată CV-ul! Dar se petrece TIMP, se ia o masă cu viitorul partener de afaceri, se discută, şi mai ales se observă ATENT fiecare gest. Fiecare om de afaceri autentic va examina comportamentul posibilului partener de afaceri, şi îşi va permite să simtă omul cu care vrea să colaboreze. Capacitatea de bază a unui om de afaceri autentic va consta în a deosebi un partener de afaceri serios de un excroc cu mască socială! Cel mai adesea, falsul va fi observat în câteva minute. Abilitatea socială de a simţi omul, de a identifica unele trăsături patologice, sau unele tulburări de comportament, fac diferenţa între omul de afaceri de succes şi cel care, mai devreme sau mai târziu, va fi ţepuit la greu! În afaceri ai mare nevoie de psihologie aplicată şi de inteligenţă emoţională!

În timp, am observat că unii oameni de afaceri au succes în majoritatea contractelor lor, în timp ce alţii sunt ţepuiţi, culmea, destul de frecvent! Se pare că diferenţa esenţială dintre aceste cazuri constă tocmai în prevedere, atenţie, şi observare atentă a comportamentului interlocutorului!

Relaţia apropiată cu un psihopat

În relaţii, capacitatea ta de a simţi un psihopat în timp util te poate feri de postura de victimă. Iar incapacitatea ta de a observa nevoia de putere a acestuia te transformă în victimă sigură. Deloc întâmplător, inabilitatea socială de a observa la timp comportamentele disfuncţionale te face să intri în relaţii care, mai devreme sau mai târziu, te vor răni. Iar după repetarea experienţelor negative, ai de ales: Fie să îţi dezvolţi abilităţile emoţionale şi sociale autentice, fie să te complaci într-o postură de victimă care se teme să mai aibă încredere în alte persoane! Sau chiar în propria persoană, şi în propria abilitate de a merge mai departe!

Psihopatul şi politica

Psihopatul se va refugia cel mai adesea în politică. În afaceri, e suficient să înşeli încrederea unei singure persoane, ca să ţi se ducă vestea! Orice partener de afaceri se va informa, şi va afla mai devreme sau mai târziu problemele psihopatului. Însă în politică ai de-a face cu foarte mulţi oameni neavizaţi. Majoritatea sunt oameni simpli, fără inteligenţă emoţională prea dezvoltată. Abilitatea lor de a observa este redusă! La fel şi interesul lor. Votul popular provine de la persoane care nu cunosc candidatul, şi a căror cunoaştere se rezumă la ceea ce au văzut la TV sau au citit în ziare. Dar televiziunile sau presa scriu la comandă. Ele doar repetă papagaliceşte ceea ce li se spune, contra cost. Din asta trăiesc! Aşa că omul neavizat este victimă sigură a unei IMAGINI FALSE, servite pe tavă de către mass-media! Iar „liderul carismatic” este adesea psihopatul avid de putere, în spatele căruia se află alţi psihopaţi, la fel de bolnavi! Un lung şir de marionete bolnave care deţin puterea, şir care duce invariabil la marii păpuşari internaţionali.

Ce ai tu de făcut?

Sistemul democratic se dovedeşte inutil în contracararea eficientă a unui psihopat votat de mase. Deci în politică nu putem schimba nimic, deocamdată. Tentative de schimbare există, relativ modeste, inclusiv din partea mea, iar semnătura ta îmi poate fi utilă AICI. Chiar dacă va dura probabil zeci de ani pentru a se regla lucrurile spre direcţia normalităţii.

Dar în viaţa de zi cu zi, dacă suntem preveniţi, şi ştim cum stau lucrurile, este util să învăţăm câteva noţiuni de bază. Odată asimilate, şansele să devenim victime ale vreunui psihopat scad mult! Iar evitarea eşecurilor, rănilor sufleteşti şi dezamăgirilor pe care acesta ţi le poate provoca justifică pe deplin acest efort de gândire! Pe care, culmea, cei mai mulţi dintre noi evită să îl facă în timp util!

Abia după un număr repetat de experienţe negative, poţi alege în sfârşit să te trezeşti. Prin opţiunea de a-ţi dezvolta abilităţile sociale şi nivelul de inteligenţă emoţională. Fapt care îţi va creşte mult autonomia personală, încrederea în sine şi accesul la propria ta putere interioară.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Un comentariu la “Cum să recunoşti un psihopat – cea mai utilă abilitate socială

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *