DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

7 cazuri limită în care un psiholog nu te poate ajuta în mod real

Cazuri limită

7 cazuri limită în care un psiholog nu te poate ajuta în mod real

Cazuri limită apar mereu. Și adesea sprijinul psihologului nu aduce rezultate! Nici ședințele costisitoare de psihoterapie! Statistic, doar 10% din populație poate beneficia în mod real de procesul terapeutic sau de dezvoltare personală!

Aș vrea să subliniez situațiile cele mai des întâlnite în care sprijinul specialistului se poate dovedi ineficient.

1. Cazuri limită care țin de anturaj

Mediul social în care trăiești te influențează adesea. Iar oamenii toxici, psihopații sau nevroticii îți pot face viașa un coșmar!

Dacă mergi la psiholog cu pretenția ca acesta să-i vindece, ești în mare eroare! Ai pornit de la CONVINGEREA falsă că psihologul poate vindeca o persoană care NU DOREȘTE să fie ajutată!

Adevărul este că suferința se autoconservă. Și oamenii toxici vor suferi fără a fi capabili să CEARĂ sprijinul de care ar avea atâta nevoie!

Nu-i poți OBLIGA! Și nici ajuta! Însă faptul că TU CERI acest sprijin este un prim indiciu că DOREȘTI cu adevărat o schimbare. Caz în care ai ocazia să o faci în interiorul TĂU!

Însă fă tu o schimbare pentru TINE. Fără a avea pretenția să schimbi ALTE PERSOANE. Nu stă în puterea ta să faci asta! Indiferent cât ar fi de disfuncționali cei din anturajul tău!

2. Cazuri limită care țin de psihiatrie

Bolile psihice grave au adesea substrat genetic. Uneori fiind nevindecabile. Caz în care pot fi doar ținute sub control cu ajutorul medicației.

Psihoterapia și consilierea psihologică ajută pacientul să își găsească echilibrul temporar, fără însă să vindece boala! Procesul terapeutic poate oferi metode de autocontrol, tehnici de relxare, dar nu și vindecare definitivă a unor boli cu substrat genetic!

Procesul terapeutic este util persoanelor clinic sănătoase, care doresc să își optimizeze modul de a relaționa, de a conduce o echipă, de a face carieră, de a gestiona eficient relațiile de cuplu, sau familiale (cu părinți, copii, frați).

O persoană cu patologie ereditară, și lipsită de discernământ, sau cu discernământ mult diminuat nu va putea beneficia în mod real de procesul de auto-vindecare pe care terapia potrivită îl poate declanșa!

3. Cazuri limită care țin de situația materială

O persoană dezorganizată, incoerentă, nepunctuală și ezitantă va avea, mai devreme sau mai târziu, și dificultăți materiale. Chiar și atunci când are un job mai bine plătit!

Incapacitatea de a gestiona propriile emoții se reflectă puternic și în situația materială. Iar lipsa banilor nu poate fi compensată de procesul terapeutic!

În ciuda faptului că o consiliere în carieră poate fi uneori de mare ajutor, problemele emoționale devin adesea BLOCAJE în calea unei cariere de succes!

Trăsăturile de personalitate care duc la autosabotare (ezitare, amânare, stimă de sine scăzută, adicție etc) se vor reflecta sub forma unor blocaje puternice la nivel de carieră.

Dacă nu lucrezi luni sau ani de zile pe ameliorarea acestor trăsături, nici un sfat cu privire la carieră nu te va ajuta să îți rezolvi situația materială.

4. Cazuri limită care țin de intelect

Pentru a beneficia de un proces terapeutic autentic, e nevoie de INTROSPECȚIE. De a privi spre INTERIOR. Și a te auto-analiza. Sau de a deveni și tu un co-terapeut. Propriul tău psiholog!

Altă cale nu există! Studiile au arătat că 87% din procesul terapeutic aparține clientului. Munca terapeutului fiind restul de 13%! Prin urmare, REZULTATUL depinde de ambele părți!

Oricât de bun ar fi un terapeut, când lucrează ÎN ECHIPĂ, va avea rezultate pe măsura EFORTULUI COMUN! Fără a putea face el singur, fără implicarea clientului, vreun progres!

Iar INTROSPECȚIA necesită cultură generală, autocunoaștere și curajul de a ACCEPTA propria persoană așa cum este! Fără a NEGA unele aspecte incomode. Sau a te refugia în ILUZIE.

5. Cazuri limită care țin de EFORT

Procesul terapeutic necesită un EFORT consistent. Și bine organizat. Care presupune autodisciplină. Și consecvență în stabilirea unor scopuri și atingerea lor!

Aș face comparația cu sportul de performanță. Nici un sportiv nu devine campion peste noapte doar pentru că dorește asta! Orice performanță e REZULTATUL unui EFORT de durată.

Și sportivul are nevoie de un ANTRENOR pentru a fi motivat, pregătit în mod real și încurajat constant. Altfel, ar renunța mult prea devreme la EFORTUL substanțial pe care îl face luni sau ani la rând!

Avem o tendință naturală de a fi ergonomici. Adică LENEȘI. Și a economisi la maximum ENERGIA. Mai ales dacă BENEFICIILE sunt percepute ca îndepărtate, incerte sau neimportante!

Iar a sparge bariera, și a trece peste lene (mai diplomatic spus, a ieși din zona de confort) necesită EFORT! Vei avea tendința naturală de a-l evita. Sau de a abandona pe parcurs la prima dificultate!

Rolul antrenorului e să te mențină vigilent. Și să te încurajeze să îți atingi obiectivele pe care TU le-ai stabilit!

6. Cazuri limită care țin de SINCERITATE

Adevărul uneori doare. Și adesea îl ocolim. Copilul are o strategie de supraviețuire prin care se refugiază într-o poveste. Unde găsește REFUGIUL ideal în fața unor REALITĂȚI uneori prea greu de suportat pentru el.

Acest mecanism de apărare în fața adversităților vieții este abandonat la maturitate. Sau transformat sub forma altor mecanisme de evadare din realitate.

Însă persoanele imature, incapabile să își gestioneze emoțiile negative prea puternice, ALEG să păstreze mecanismul infantil. Și evită orice INTROSPECȚIE. Sau un proces terapeutic eliberator.

Astfel, imaturitatea emoțională poate fi păstrată la orice vârstă! Și nevoie de a FUGI de adevărul incomod, de a te REFUGIA în ILUZIE, este prezentă mereu.

Persoanele imature emoțional se tem de ADEVĂR. Și refuză să fie sincere cu ele însele. Sub pretextul gândirii pozitive, vor ALEGE să se autoiluzioneze. Să se mintă.

Astfel, vor evita orice confruntare cu REALITATEA OBIECTIVĂ, cu adevărul. Și vor prefera să păstreze ILUZIILE. Mai mult, vor căuta surogate care să le întărească: alcool, jocuri de noroc, stupefiante. Care se vor transforma ușor în DEPENDENȚE.

7. Cazuri limită care țin de curaj

Pentru a te angaja într-un proces terapeutic, ai nevoie de curaj. Însă tocmai asta lipsește celor nesinceri. Și aici apare cercul vicios.

În lipsa curajului, nu vei începe nimic. Pentru că te temi de ceea ce ai putea eventual descoperi. În INTERIORUL tău! Însă tocmai TEAMA este cea care îți creează probleme!

Iar dacă nu ai o minimă doză de curaj pentru a te confrunta cu TEMERILE TALE, te vei opri. Vei rămâne blocat în propria ta frică.

Iar simpla existență a fricii este suficientă pentru a bloca progresul. Și a te menține în SUFERINȚĂ. Cu care deja te-ai obișnuit.

Nu îți place, e greu de dus, dar nu ai CURAJUL să faci ceva. Și atunci frica se combină cu nesinceritatea. Și te autoiluzionezi că nu are rost să ÎNCERCI ceva care nu îți garantează rezultate!

Iar garanții nu există. Mai ales dacă ești EZITANT! Și tentat să abandonezi un proces cu mult înainte de a-l începe!

Astfel încât chiar dacă eu îți ofer GRATUIT o primă discuție (clic aici) o vei amâna, refuza sau abandona dacă îți lipsește CURAJUL!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *