DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Cum te afectează stima de sine scăzută?

Stima de sine

Cum te afectează stima de sine scăzută?

Stima de sine este fundația personalității tale! E despre felul în care tu te percepi pe… tine! Iar percepția ta în ce privește propria ta persoană este adesea mai importantă decât realitatea!

Realitate pe care tu tinzi să o deformezi prin prisma unei stime de sine reduse. E asemenea unei perechi de ochelari cu lentile gri! Indiferent cât de alb va fi un perete, dacă lentilele ochelarilor tăi sunt gri, vei PERCEPE acel perete ca fiind… gri!

Stima de sine și devalorizarea

O stimă de sine SCĂZUTĂ te va face să te percepi mai puțin VALOROS decât ești în realitate! Faptul că te dezaprobi, te subestimezi, te devalorizezi, te face să CREZI chiar tu despre tine ceea ce tu percepi de fapt!

Un student care își subestimează cunoștințele va avea rezultate mai slabe la un examen, în timp ce alt student care a învățat la fel, are cam același nivel de cunoștințe, dar are ÎNCREDERE în forțele proprii va obține rezultate mult mai bune!

Deoarece se va concentra mult mai bine să obțină starea potrivită performanței! Studentul lipsit de încredere în forțele proprii va fi timorat, speriat de examen, și capacitatea sa de concentrare va scădea.

La fel și rezultatele, care vor fi mult sub valoarea cunoștințelor. Confirmând pe deplin temerile inițiale! Mai ales pe cele nejustificate!

Stima de sine și relația de cuplu

Cele mai multe relații de cuplu dezechilibrate pornesc de la o stimă de sine redusă! O persoană de nota 8-9-10, dar care are o stimă de sine redusă, se va percepe ca fiind de nota 6-7! Prin urmare, dacă va întâlni un partener de nota 4-5, îl va considera a fi ACCEPTABIL!

La doar două puncte distanță, pare a fi în regulă! Însă diferența REALĂ este mult mai mare! Partenerul de nota 4-5 nu va reuși să se ridice la nivelul real al partenerei (8-9-10), iar diferența dintre ei este mult prea mare pentru a fi recuperată ușor și repede!

Fapt care va duce la INVIDIE, competiție în cuplu, și automat la conflicte majore! În special bărbații vor percepe acest decalaj major ca pe o competiție devalorizantă. Se vor simți umiliți, și vor deveni agresivi! Iar femeile mult superioare lor speră adesea, nejustificat, la schimbarea comportamentului partenerului!

Stima de sine este doar o percepție

Stima de sine nu are legătură directă cu realitatea. Ea se raportează la o PERCEPȚIE. Bazată adesea pe ce spune lumea. Pe ce CREDEM NOI că gândește anturajul. Sau mai ales pe tiparul de personalitate dobândit în copilărie.

Părinții care au spirit critic, sunt perfecționiști și pretențioși, de regulă distrug, fără să vrea, stima de sine a copilului. Din dorința lor disfuncțională de a avea copii performanți, uită să-i aprecieze!

Adesea încep să atace agresiv, să umilească, să critice copilul. Acesta excelează la școală sau în profesie, dar emoțional rămâne traumatizat pentru încă măcar 10-20 de ani! Abia în jurul vârstei de 35-40 de ani apare criza vârstei mijlocii, și lucrurile încep să se regleze.

Însă debutul crizei este dureros! Începe cu un divorț, sau abandon al unui job toxic, o afecțiune gravă sau emigrarea.

Stima de sine se schimbă lent și dificil

Odată creată în mintea noastră o IMAGINE NEGATIVĂ asupra propriei persoane, ea tinde să rămână stabilă. Mai mult, anturajul percepe acea imagine, și tinde să o confirme și întărească!

Prin urmare, e destul de dificil de modificat PROPRIA PERCEPȚIE asupra propriei persoane! Doar o CRIZĂ MAJORĂ te poate bulversa în așa hal încât să decizi să te REDESCOPERI. Să afli cine ești cu adevărat, și care îți este POTENȚIALUL.

Potențial aflat în stare LATENTĂ, și scos la lumină doar în situații de CRIZĂ și PRESIUNE SOCIALĂ. Așa funcționăm, alegem să ne complacem în suferință. Doar CRIZA majoră ne determină să ne scoatem la lumină forțele.

Stima de sine și CRIZELE

Criza vârstei mijlocii, sau alte crize existențiale, precum evenimente traumatice, pierderi, afecțiuni grave, te pot determina să vrei să ieși din iluzie! Ca să începi să TE VEZI pe tine așa cum ești în realitate. Și nu așa cum îți spun alții că ești!

Ei fac asta din dorința lor de a te devaloriza, de a te subordona lor, sau de a te opri de la un eventual progres care i-ar face pe ei să se simtă inferiori!

Doar atunci când CRIZA te lovește din plin, și îți bulversează complet sistemul DEFORMAT de valori în care te-ai complăcut atâția ani, începi să GÂNDEȘTI logic.

Și să analizezi mult mai ATENT propria viață. Precum și propria stimă de sine! De regulă cu sprijinul cuiva din exterior – amic, psiholog sau ghid spiritual. Te simți pregătit? Clic AICI dacă răspunsul tău este DA.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *