DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Dependentul, acest om neînțeles

Dependentul

Dependentul, acest om neînțeles

Dependentul este adesea confundat cu un vicios. Cu un rău intenționat. Care nu VREA să facă nimic pentru binele său. Și nu ascultă sfaturile celor care-i vor binele! Astfel că e complet neînțeles. Și cele mai multe persoane ignoră complet ipoteza existenței unei TULBURĂRI de personalitate!

Dependentul este mereu criticat

Deși comportamentele sale se încadrează în sfera autosabotării, adică să-și facă rău lui, dependentul e atacat agresiv de cei din jur. Nici nu contează dacă sunt din familie, din anturaj sau doar din apropiere.

Când e vorba de un comportament auto-sabotant nedorit, orice persoană se simte îndreptățită să critice. Și să înfiereze OMUL! Fără să se gândească nici un moment că face rău. Și că EFECTUL criticii va fi mereu CONTRAR celui dorit!

Ca exemplu, fotografiile afișate pe pachetele de țigări au menirea să AVERTIZEZE fumătorul asupra bolilor la care se poate expune fumând. Dar cercetările arată clar că prezența acestor fotografii doar SPERIE fumătorul, determinându-l să… FUMEZE MAI MULT!

Dependentul e de fapt un FRICOS

În spatele comportamentului dependent (adictiv) se află întotdeauna FRICA. Una puternică, subconștientă, și greu sau imposibil de controlat!

Iar frica nu cedează la critică, la atacuri agresive sau la discursuri moralizatoare! Ci, dimpotrivă, se ACCENTUEAZĂ! Astfel încât comportamentul nedorit devine și mai greu de controlat!

Orice dependență are în spate o NEVOIE. Una puternică, incontrolabilă, de a SCĂPA DE FRICĂ!

Alcoolicul nu bea de sete. Și nici pentru că îi place băutura! Ci pentru că nu e capabil să-și controleze temerile, oboseala extremă și tensiunile interioare! Iar nevoia de relaxare, de odihnă, de pauză devine în unele momente mult mai puternică decât RAȚIUNEA!

Dependentul și angoasa existențială

Frica de moarte este adânc implementată în fiecare din noi, Iar EXPERIENȚELE TRAUMATIZANTE, mai ales cele din copilărie, ne-au accentuat-o.

Violența, abuzurile, stresul cronic, pericolul permanent și alte TRAUME majore au accentuat mult această angoasă existențială. Și atunci se dezvoltă puternic și NEVOIA noastră de a o CONTROLA!

De fapt, tocmai lipsa de CONTROL asupra ei ne sperie. Și ne face să exagerăm cu încercările de a FACE CEVA. Orice! Care să funcționeze măcar pentru o scurtă perioadă!

Alcoolul, țigările, medicamentele sau substanțele narcotice așa acționează! Oferind o AMÂNARE TEMPORARĂ a unor TEMERI incontrolabile!

Dependentul și soluțiile false

La început, dependentul apelează la VOINȚA sa. Care pe termen scurt funcționează. Pentru o oră, o zi sau chiar o săptămână. După care cedează în timp! Și dependența reapare. Pentru că FRICA există în continuare.

Apoi, dependentul devine victima unor binevoitori care îi dau SFATURI. E ca și cum ar împinge un fotbalist cu piciorul fracturat să intre pe teren și să joace pentru că AȘA TREBUIE. Asta e viziunea lor!

Aceste sfaturi reactivează iar VOINȚA! Care devine tot mai fragilă pe măsură ce este folosită în exces! Și care cedează tot mai des. Și tot mai ușor!

În final, dependentul ajunge la medicul psihiatru. Unde primește medicație sub forma unor calmante sau somnifere. Care reduc frica pentru o vreme. Atâta timp cât sunt luate cu regularitate!

Însă frica nu dispare. Deoarece s-a ameliorat, TEMPORAR, doar SIMPTOMUL. Fără a se lucra pe CAUZELE sale. La prima întrerupere a tratamentului medicamentos, FRICA reapare. La fel și NEVOIA de a o atenua, măcar temporar.

Dependentul și soluțiile utile

Deși unele soluții și-au dovedit viabilitatea, rareori dependentul e ÎNCURAJAT să le caute. Și cel mai adesea nu găsește energia să facă asta.

Orice METODĂ sau TEHNICĂ menită să atenueze FRICA este utilă în ameliorarea oricărei dependențe!!!

Iar sarcina DESCOPERIRII metodelor funcționale necesare reducerii fricilor aparține fiecărui om în parte! Fiecare școală de PSIHOTERAPIE are o gamă largă de soluții în acest sens!

Ceea ce funcționează mai bine la unii, poate să nu funcționeze la alții. Dar în principiu orice tehnică sau metodă de psihologie aplicată care are efect în combaterea FRICILOR va avea efect, indirect, și asupra comportamentului dependent.

La care se mai adaugă și necesitatea SUSȚINERII dependentului de către ANTURAJ: Familie, colegi, prieteni.

Odată atenuată FRICA, scade mult și NEVOIA incontrolabilă de a o calma!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *