DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Doar oamenii buni ajung la psihoterapie! Cei răi ajung la psihiatru!

Oamenii buni

Doar oamenii buni ajung la psihoterapie! Cei răi ajung la psihiatru!

Oamenii buni sunt obiectul muncii mele! Mă simt astfel dator să le răspund celor care mă întreabă dacă mi-e greu în munca mea.

Iar dacă le răspund că am o muncă destul de complexă, dar PLĂCUTĂ, nimeni nu mă crede! Doar lucrez cu psihicul uman!

În realitate, lucrez cu partea de GOOD GUYS. Mai exact, doar cu oamenii buni la suflet! Și perfect sănătoși din punct de vedere psihiatric!

Ei bine, dar ce nevoie ar avea de tine și de munca ta oamenii sănătoși? Asta mă întreabă mereu cu neîncredere interlocutorul.

Oamenii buni suferă cel mai mult

Un cunoscut banc spune că la psiholog, acesta îl întreabă pe client:

  • Soacra ta suferă de vreo boală psihică?

La care acesta răspunde:

  • E diagnosticată cu schizofrenie, dar ea nu suferă, ea se simte bine. Doar NOI suferim!

Deși pare un banc reușit, e o cruntă realitate! Bolile psihice aduc suferință nu doar persoanei în cauză. Ci mai ales celor din ANTURAJUL EI!

Iar cel bolnav uneori nu simte suferința atât de mult cum o simt cei din familia lui, sau colegii de muncă! Mai mult, caracteristica frecvent întâlnită la cei bolnavi psihic este NEGAREA existenței vreunei probleme.

Și atunci cel care SUFERĂ nu e doar cel afectat, cât mai ales celilalți!

Oamenii buni devin ușor VICTIME

Cu cât sunt mai buni, mai altruiști și mai dispuși să se SACRIFICE, cu atât există tendința ca oamenii buni să devină VICTIME.

Însă existența unor victime presupune din start și existența unor AGRESORI! Și treptat, în fiecare societate umană, există un anumit număr de AGRESORI, și unul de VICTIME!

Desigur că stratul cel mai important al populației este cel de OAMENI ECHILIBRAȚI. Care reușesc să se mențină în zona de ASERTIVITATE. Refuzând statutul de victimă depresivă, dar și cel de agresor psihopat.

Cu cât numărul de PSIHOPAȚI cu tendințe agresive este mai mare, cu atât apare și tendința de creștere a numărului de VICTIME deprimate!

A se vedea în figura aferentă cum arată o societate ECHILIBRATĂ, cu un număr acceptabil de psihopați și cu victime puține – prima piramidă.

În a doua piramidă avem o societate cu tendințe de dezechilibru pronunțate. În care numărul de AGRESORI PSIHOPAȚI crește, și cel de VICTIME DEPRESIVE crește și el! Și asta în detrimentul oamenilor care rămân în zona de ECHILIBRU!

Oamenii buni și psihopații

Psihopatul nu e neapărat un om bolnav. Fiind mai degrabă o tulburare comportamentală a unor indivizi. Sau chiar un mecanism ADAPTATIV!

În momentele de război, de criză economică și socială, numărul PSIHOPAȚILOR crește brusc! Pare a fi un mecanism de AUTOREGLARE al populațiilor la condițiile nefavorabile de mediu!

Un bun luptător, un războinic gata să pună mâna pe armă și să ucidă adversarul este adesea un psihopat! Patriot sau nu, el va trece, uneori în urma pregătirii pentru război, la o fază de APLATIZARE EMOȚIONALĂ.

Sentimentele sale de iubire, compasiune, empatie vor fi ÎNLOCUITE cu cele de URĂ și FURIE. Dorința de răzbunare, de a ucide, se va dezvolta ușor în mintea viitorului psihopat!

Însă creșterea numărului de psihopați în timp de pace dăunează societății! Astfel că va crește automat și numărul VICTIOMELOR deprimate!

Deloc întâmplător, DEPRESIA a fost numită boala secolului XXI! Și estimările arată că peste 30% din europeni vor suferi de depresie în circa 10 ani de acum încolo!

Însă puțini sunt cei care OBSERVĂ și analizează tendința de CREȘTERE rapidă a tiparului PSIHOPAT! Ca să explice astfel și CAUZELE creșterii rapide al procentului depresivilor!

Oamenii buni și rolul psihoterapeutului

Psihoterapeutul va lucra doar cu oamenii din categoria de mijloc. Psihopaților autentici le LIPSEȘTE complet empatia, capacitatea de a observa și mai ales SINCERITATEA.

Ei sunt incapabili să ACCEPTE problema lor. Prin urmare, nu au șanse să lucreze asupra ei ca să o rezolve împreună cu un psihoterapeut! Acceptarea problemei fiind PRIMUL PAS atât de necesar pentru a PORNI la drum!

Victimele complet deprimate, la rândul lor, sunt deja EPUIZATE. Ele nu mai au ENERGIA necesară pentru a se ridica. Și nici capacitatea de a lucra asupra lor. De a se automotiva să IASĂ din depresie!

Vestea bună este că NU EXISTĂ limite clare dintre cele 3 categorii. Și că OSCILĂM, la la o zi la alta, de la o oră la alta, între ele.

Putem intra, după caz, în STAREA de psihopat, dacă situația o cere. Sau în cea de victimă, când e cazul! Și să revenim în ZONA DE ECHILIBRU după câteva ore sau zile!

Chirurgul, când operează, accesează VOLUNTAR starea de psihopat! În care IGNORĂ complet persoana operată, durerea ei, și riscul de a o pierde! Altfel, nu poate salva pacientul!

Polițistul, cînd trage în infractor, știe că riscă să îl ucidă. Dar ACCEPTĂ asta, știind că salvează viața altor potențiale victime!

Soldatul, când își apără țara, e gata să tragă cu tunul în tancurile inamice. Fără să îi mai pese că pot fi civili, femei și copii în zonă! Victimele colaterale nu îl interesează pe moment!

Starea de PSIHIOPAT accesată temporar poate fi UTILĂ. Important e să nu rămîi blocat în ea multă vreme. Și să fii capabil să revii repede în zona de echilibru.

Oamenii buni și LIMITA stării de victimă

Când agresiunea psihopatului devine maximă, cineva suportă consecințele. Și intră în starea de victimă. Fără să își dea seama. Și mai ales fără să aibă ENERGIA pentru a opri procesul!

Problema e că o VICTIMĂ deprimată va fi adesea SECATĂ de puteri. Și greu va regăsi RESURSELE INTERIOARE pentru a ieși din acea stare! Mai ales dacă PSIHOPATUL care i-a generat starea e încă prezent. Și acționează continuu!

Arta e să ÎNVEȚI să fii echilibrat cu MULT TIMP înainte de a deveni o potențială victimă. Și indiferent de conjunctura EXTERIORĂ, să fii capabil să te ADAPTEZI. Să menții la INTERIOR un echilibru sufletesc.

Și asta nu e la îndemâna oricui! Întrucât numărul de AGRESORI PSIHOPAȚI are tendința constantă de CREȘTERE, nu le da satisfacție! Refuză categoric să devii VICTIMA lor!

Iar dacă nu te descurci excelent în acest domeniu, nu ezita să-mi ceri sprijinul de câte ori e nevoie! Mai ales că prima discuție nu te costă absolut nimic! O poți cere oricând AICI.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Un comentariu la “Doar oamenii buni ajung la psihoterapie! Cei răi ajung la psihiatru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *