DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Liberul arbitru este dreptul tău de a decide propria ta soartă

Liberul arbitru

Liberul arbitru este dreptul tău de a decide propria ta soartă

Liberul arbitru vine în timp. Nu te naști cu el! Ci începi să îl dezvolți pe măsură ce crești. Pentru că vei crește atât fizic, cât și spiritual.

Liberul arbitru este dreptul la DECIZIE

Sau la ALEGERI LIBERE. Și la AUTONOMIA personală. Pe care o poți construi în timp. Pe măsură ce devii capabil să zbori singur. Rupând, metaforic vorbind, cordonul ombilical. Care te ține legat și te face DEPENDENT de părinți.

Pe măsură ce te maturizezi emoțional, ai tendința de a te DESPRINDE de famialia ta de ORIGINE. Cea în care ai crescut. Pentru a FORMA o nouă entitate, familia TA PERSONALĂ!

E dificil să înțelegi că familia ta de ORIGINE te va abandona într-o zi. Și că părinții vor îmbătrâni, devenind, în timp, tot mai disfuncționali. Și mai puțin capabili sau doritori să te mai ajute.

De aceea e mai greu e de ACCEPTAT că ai o sarcină dificilă. Să zbori singur, în primă fază. Și apoi, din mers, să zbori alături de un partener!

Să faci ECHIPĂ cu cineva necunoscut, alături de cafre să vă dezvoltați amândoi! E un proces complex de ALEGERE a persoanei potrivite. Și de cooperare.

Liberul arbitru îți aparține!

Orice decizie are la bază niște influențe. Unele vin din INTERIOR, de la TINE. Altele vin de la EXTERIOR, de la ALȚII. Și e ușor de observat aceste influențe.

În copilărie, cam toate deciziile aparțin, în primă fază, adulților. Copilul e mult prea mic și neajutorat ca să poată decide singur! Nu se poate deplasa, nici hrăni singur.

Pe măsură ce crește, începe să CEARĂ puțină libertate. Fiind mereu RESTRICȚIONAT de părinți. Care îl vor mereu sub aripa lor protectoare.

În adolescență, au loc primele REVOLTE. Orice adolescent își dorește să fie lăsat liber. Să scape din lesa prea scurtă cu care îl țin părinții.

Dar e prea devreme! Nu e încă maturizat, și nici pregătit în mod real pentru a zbura singur! Nu are nici mijloacele de trai, și nici maturitatea emoțională pentru a se descurca!

Și atunci părinții REPRIMĂ, uneori agresiv, tentativele sale NATURALE. Descurajând zborul și tăind aripile.

Liberul arbitru se formează treptat, în timp

Pe măsură ce adolescentul crește, se dezvoltă și DORINȚA acestuia de independență. Înafară de cazul disfuncșional în care aceasta e REPRIMATĂ agresiv și excesiv de autoritar.

Treptat, apare CURAJUL de a cere libertate. Și de a LUPTA pentru ea. Adolescentul așteptând să TERMINE liceul ca să își ia viața în propriile sale mâini.

Unii pleacă la facultate în ALTĂ localitate. La ORICE profil. Mai mult ca să scape de acasă. Alții abia așteaptă să-și ia o slujbă, ca să aibă BANII LOR. Percepuți ca fiind un SIMBOL al autonomiei personale și al LIBERTĂȚII.

Rareori DECIZIILE inițiale sunt bazate pe rațiune sau pe observarea atentă a lucrurilor. Nevoia de LIBERTATE cere sacrificii, și adolescentul e adesea dispus să le facă!

Unii își iau slujbe mizere sau suprasolicitante, pe care le urăsc de fapt. Dar care le oferă satisfacția unui câștig financiar modest.

Alții se înscriu la o facultate care nu li se potrivește, unde devin de fapt VICTIMELE unor așa-ziși profesori. Care îi torturează folosindu-se de PUTEREA lor formală.

Apoi, după o serie de eșecuri, ajung să se descurajeze, să clacheze, sau, dimpotrivă, REUȘESC. Dar tot după ce trec printr-un șir destul de sinuos de EȘECURI personale.

Liberul arbitru se cizelează în timp

Pe măsură ce apar primele SUCCESE, apare și CURAJUL. De a zbura, de a dori mai mult, și de a FACE. Pentru a crește.

Dar asta durează. Deseori, adolescentul prea fragil rămâne CAPTIV într-un eșec.

Care poate fi o facultate pe care nu o dorește. Și care îi oferă o calificare pur formală, inutilizabilă pe plan profesional. În lipsa unor competențe practice, diplomele rămân, la început, niște simple hârtii.

Sau se blochează într-o slujbă mizeră. Cu care nu rezonează absolut deloc! Dar care le este necesară din punct de vedere financiar. Până la nivelul la care UTIĂ complet că pot mai mult! Și pot stagna acolo ani la rând.

Adesea, eșuează într-o căsnicie pripită, menită să-i ajute să SCAPE de acasă! Însă nu scapă de nimic, ci cad din lac în puț. Modelul parental excesiv de autoritar se REGĂSEȘTE, de regulă, și în relația de cuplu!

Abia pe la 30 de ani, adolescentul începe procesul autentic.de MATURIZARE EMOȚIONALĂ.

Liberul arbitru și criza vârstei mijlocii

Odată trecut de adolescență, fiecare descoperă, treptat, că FERICIREA înseamnă mult mai mult. Și că POSIBILITĂȚILE de creștere există în mod real.

Mai constată că timpul a trecut, și că majoritatea DORINȚELOR au rămas neîmplinite. Sau amânate, negate și cel mai adesea reprimate!

Aceste lucruri duc la acumularea unor nemulțumiri. Care tind să ”dea pe dinafară”! Și care CER o schimbare radicală!

Însă ele se lovesc de OPOZIȚIA altora. A familiei de origine, a partenerului de viață, a posibilităților financiare sau a lipsei CURAJULUI de a vrea mai mult!

Și singurul indicator al existenței unor DORINȚE nevalorificate suficient este SUFERINȚA! Orice dorință reprimată devine, în timp o povară. Un sentiment negativ! Care sapă mereu la stabilitatea și echilibrul personal,

Liberul arbitru și anturajul

Adesea, cei din jur sunt principala cauză pentru care tu poți REFUZA să faci ceea ce îți dorești. Și ai de ales dacă să faci ce dorești TU, sau să te SACRIFICI pentru ei!

E o alegere grea. Și arta e să CÂNTĂREȘTI deciziile optime. Ca să poți menține un ECHILIBRU între a nu răni alte persoane, și a nu răni PROPRIA TA persoană.

Vezi și articolul: Te sacrifici – pentru cine?

Adesea, vei descoperi că ai fost dispus să sacrifici viața personală și starea TA de bine pentru persoane care NU MERITĂ asta.

Liberul arbitru și autoritățile

Locul părinților autoritari cu care ai fost obișnuit încă din copilărie este acum luat de stat. Care prin intermediul autorităților, îți impun niște reguli sociale pe care tu ești dator să le respecți.

Unele sunt de bun simț. Altele sunt aberante. Și există și cele greu de suportat, specifice regimurilor totalitare. Toate obligatorii. Sau măcar prevăzute cu penalități diverse. Începând cu avertismentele și ajungând până la lipsirea de libertate.

În regimurile democratice de tip AUTENTIC liberal, regulile sunt normale, de bun simț. Și sunt minim invazive. Lăsând liberă posibilitatea fiecărei persoane de a se exprima, de a se dezvolta.

La polul opus, regimurile AUTORITARE (de tip nazist sau comunist), impun reguli aberante, greu de suportat. Care restricționează sever dreptul de a alege al oamenilor.

Liberul arbitru este deja grav afectat în aceste sisteme. Posibilitățile de a alege devin istorie. Și oamenii devin profund NEFERICIȚI, și SUFERĂ îngrozitor, pentru că sunt OBLIGAȚI să respecte niște reguli inutile, dăunătoare.

Posibilitatea unor revolte sângeroase, a unor lovituri de stat sau al unor revoluții crește, pe măsură ce crește și SUFERINȚA ascunsă, reprimată a populației!

Liberul arbitru și suferința

Eșecul repetat duce la descurajare. Și cel descurajat refuză să mai LUPTE pentru propria bunăstare! Motiv pentru care SUFERĂ. Și acumulează frustrări.

Însă acumularea suferințelor este continuă! Și reprimarea lor nu ajută la nimic. Dimpotrivă, duce la AMPLIFICAREA continuă a acestora. Până la nivelul suportabilității!

Și când liberul arbitru îți este încălcat prea des, prea brutal, se umple paharul! Și suferința crește la un nivel insuportabil!

Important e, dacă SUFERI, să ȘTII exact care e CAUZA suferinței. E încălcarea brutală și frecventă a ceea ce se numește liberul arbitru!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *