
Persoanele dificile – cum menţii relaţia cu ele?
Persoanele dificile sunt peste tot în jurul nostru. Explicam în articolul precedent cât de important e să le recunoaştem. Şi recomandam chiar evitarea lor. De unde unele reacţii ale cititorilor, care îmi explică faptul că nu le pot evita întotdeauna. Într-adevăr, evitarea e o soluţie extremă. Deseori aceste persoane dificile sunt membrii familiei tale, părinţi, copii, fraţi. Sau colegi de muncă, şefi sau subordonaţi. Evitarea lor presupune relocarea, o mutare din locuinţă, o chirie prea scumpă. Sau în cazul serviciului, pierderea unui salariu bun, sau schimbarea unui loc de muncă greu de obţinut.
Deseori, ne vine greu să facem o schimbare radicală. Refuzăm chiar şi schimbarea în bine. Negăm progresul, dacă acesta cere o modificare a obiceiurilor sau mediului cu care ne-am obişnuit! Din acest motiv suferim.
Persoanele dificile pot fi suportate?
Cel mai adesea alegi să îţi păstrezi locaţia. Sau să păstrezi actualul loc de muncă. Chiar dacă asta presupune convieţuirea cu persoanele toxice din jurul tău. Caz în care ai de căutat soluţii. Iar soluţiile în acest caz presupun ca tu să înveţi cum să relaţionezi cu persoanele dificile. Cum să te comporţi atunci când ele permit manifestarea unor tulburări pe care nu doresc sau nu pot să le ţină sub control.
Primul pas ar fi să accepţi situaţia aşa cum este. Fără să negi existenţa unor probleme comportamentale ale celor din anturajul tău. Ascunderea gunoiului sub covor, des practicată de managerii firmelor sau mai ales a instituţiilor de stat este cea mai păguboasă metodă.
Cum se poate rezolva o problemă dacă tu refuzi să accepţi existenţa ei? E ca şi când te doare măseaua, şi tu iei un Algocalmin în loc să mergi la dentist să plombezi caria tot mai mare. Care va creşte în timp dacă e neglijată! (Nici o carie nu se vindecă de la sine!)
Pasul următor este pregătirea. Ai de identificat tiparul pe care persoanele dificile din jurul tău îl au. Ca să poţi găsi soluţia unei probleme, e nevoie să strângi cât mai multe informaţii cu privire la natura acestor probleme. Unele articole scrise de mine cu privire la manifestările tulburărilor de personalitate îţi pot fi utile.
La cererea cititorilor, voi scrie câteva articole care dezbat, separat, cele mai des întâlnite tipare ale personalităţilor disfuncţionale. Într-un limbaj foarte accesibil oricui. E plin de lucrări ştiinţifice pe această temă, însă prea puţine sunt accesibile publicului larg.
Odată informat, riscul să fii luat prin surprindere este mai mic. Cunoscând modul de manifestare al unor tulburări de personalitate, le vei putea identifica mult mai rapid. Şi vei înceta să îţi mai faci iluzii. Aşteptările tale nerealiste, cum că persoanele respective se vor schimba pur şi simplu, fără ca să se intervină, vor fi înlocuite de dorinţa ta de a acţiona.
Acţiunea este esenţa schimbării. Fără acţiune concretă, lucrurile rămân la fel. Asta în cel mai bun caz! Similar cu caria dentară. Care se va extinde dacă rămâne netratată. Cam la fel stă treaba şi cu persoanele toxice. Ele devin tot mai toxice, pe măsură ce realizează că alţii nu li se opun. Că nu se ia nici o măsură la comportamentele lor disfuncţionale.
Însă posibilitatea ta de a trece la acţiune practică necesită o competenţă. O pregătire reală. Accesibilă acum oricui! Iar această pregătire nu are legătură cu studiile în domeniu. Poţi învăţa un comportament eficient faţă de persoanele dificile în doar câteva ore! Fără să fii psiholog sau medic psihiatru, şi fără să ştii cine au fost Freud sau Jung, poţi învăţa numai ceea ce îţi este ţie necesar pentru a avea relaţii armonioase cu cei din jur.
Sigur că asta necesită puţin studiu. Citirea unor articole te va pregăti. Şi cu puţin efort, vei fi capabil să recunoşti persoanele dificile, să le înţelegi şi să fii capabil să iei măsuri potrivite pentru fiecare caz în parte. Vezi şi articolul: Jocul psihologic agresor-victimă (http://invingemstresul.com/more/18)
În curând voi lansa un curs intensiv, personalizat, online. În care vei putea dobândi rapid, în doar câteva ore, abilităţi reale de a gestiona mult mai eficient relaţiile tale cu majoritatea tiparelor comportamentale. Urmăreşte seria articolelor mele, pentru a fi la curent cu înscrierile.