
7 diferenţe majore dintre angajat şi liber profesionist
Un liber profesionist are o mentalitate complet diferită faţă de un angajat. Iar rezultatele sunt pe măsură. Pentru a putea compara cele două situaţii, am ales câteva repere uşor de înţeles.
1. Atitudinea faţă de muncă
Un liber profesionist va fi implicat. Va fi creativ şi entuziast! Clienţii lui vor simţi diferenţa! Pasiunea şi dorinţa lui de a face lucrurile bine vor genera valoare autentică! Iar nivelul de energie al oricărui liber profesionist va creşte pe măsură ce acesta munceşte!
La polul opus, angajatul va respecta regula „muncesc cât să nu fiu dat afară”. În timp ce angajatorul său va gândi după sistemul „îl plătesc cât să nu plece”! Este evident că relaţia angajat-angajator se degradează pe zi ce trece! Tot mai puţini angajaţi au satisfacţia muncii! Plafonarea, lipsa de energie şi sentimentul de oboseală permanentă sunt atitudinile specifice angajatului.
2. Sursă de venit
Pentru orice liber profesionist, banii vin de la clienţii săi. Din acest motiv, satisfacţia clienţilor este pe primul plan! Iar sprijinul oferit lor va fi de calitate superioară! Orice liber profesionist va învăţa continuu, şi va avea ca scop să ofere calitate! Pentru că doar excelenţa duce la creşterea numărului de clienţi mulţumiţi, şi automat şi a venitului.
Pe de altă parte, angajatul va deveni tot mai indolent. Mai nepăsător, şi indiferent la nevoile celor pe care e plătit să-i servească! Venitul oricum vine, şi este oricum constant şi nu stimulează performanţa. Deci respectul faţă de interlocutor este nesemnificativ din punctul de vedere al angajatului. Care va munci fără tragere de inimă. Doar cât să nu fie pedepsit. Stimulentul material nu există, sau este nesemnificativ. Iar când e mare, va fi dat pilelor, nu celor care fac treabă.
3. Motivaţia interioară
Pentru un liber profesionist motivaţia provine din interior. Din dorinţa de a excela. Fiind alimentată din exterior de reacţiile primite de la clienţi. Un client mulţumit care spune asta va duce la creşterea gradului de satisfacţie al oricărui liber profesionist! Care va fi motivat şi încurajat tocmai de reacţia clienţilor şi partenerilor lui la propria competenţă!
Angajatul va deveni plafonat emoţional. Rareori va cere feed-back de la clienţi. Motivaţia lui e de a economisi propria energie, de a pierde vremea sau de a trage chiulul. Indiferent de ce spun clienţii, partenerii, şefii sau alte persoane. Doar frica de pedeapsă îl va determina să pară activ. Însă angajatul va învăţa repede că frica e nejustificată, şi că şefii nu au o reală putere asupra lui. Astfel că va fi şi mai indiferent. Iar dacă nu face acest pas, va rămâne blocat în frică, şi atunci capacitatea lui de a procesa informaţia va fi tot mai limitată. Starea de frică te face disfuncţional. Incapabil să foloseşti prea mult raţiunea de care crezi că dispui!
4. Satisfacţia
Satisfacţia lucrului bine făcut este motorul care îl determină pe liber profesionist să exceleze. Iar excelenţa vine din studiu, din perfecţionare continuă, din căutare de soluţii necesare clientului. Cu cât e mai mulţumit un liber profesionist cu atât va fi mai disponibil, mai deschis şi mai doritor să crească.
Angajatul este, în 80% din cazuri, nemulţumit de munca lui. Mai ales dacă şefii sunt incapabili să o aprecieze. Iar lipsa satisfacţiei muncii se reflectă automat în calitatea ei! O persoană nemulţumită va deveni depresivă, şi nivelul ei de energie va fi tot mai redus. Cauză care duce la scăderea continuă a calităţii muncii!
5. Impozitare
Robert Kyiosaki explică diferenţele dintre angajaţii care primesc veniturile gata impozitate şi antreprenorii care câştigă bani, cheltuie o parte din ei, apoi plătesc impozit pe ceea ce a rămas necheltuit. Angajatul nu are această posibilitate, deoarece impozitul i se reţine înainte de a i se vira banii în cont! Astfel, societatea este avantajată, deoarece orice liber profesionist e mai motivat să cheltuie banii câştigaţi, pentru a evita impozitarea! Creşte astfel consumul, şi se nasc noi locuri de muncă!
6. Venituri
Venitul unui liber profesionist depinde de rezultatele muncii lui. Astfel că acesta va fi stimulat în permanenţă să obţină rezultate cât mai bune! Orice neglijenţă sau superficialitate se va reflecta direct în încasări! Şi orice succes va duce la creşterea venitului!
Veniturile angajatului sunt deseori constante. Fără să existe corelaţia atât de necesară dintre rezultate şi salarizare! Suficient ca să demotiveze şi să determine indiferenţa!
7. Timp liber
Programul unui liber profesionist va fi liber ales. În funcţie de alte necesităţi, va alege singur dacă să muncească mai mult sau mai puţin. Echilibrul între muncă şi timp liber va fi ales autonom. Fără să fie impus din exterior. Un liber profesionist îşi oferă competenţa şi expertiza contra cost, fără ca timpul să fie determinat de la început. O lucrare, o expertiză, un proiect sau un tratament vor avea ca scop rezultatul, fără ca durata să primeze. Libertatea de a alege va fi extrem de importantă. Făcând posibilă menţinerea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională.
Angajatul este cel care îşi vinde timpul. El va petrece circa 8 ore la slujbă. Dacă rezultatul muncii lui va conta mai puţin, sau va fi mai rar monitorizat, timpul petrecut la muncă pare să primeze. Important e să fie prezent! Unele intreprinderi au sisteme electronice pe bază de card, care monitorizează ora de intrare şi cea de ieşire a angajatului din incintă! Accentul pus pe durata muncii, şi nu pe rezultatele ei, duce automat la scăderea interesului pentru rezultate. Şi la restrângerea libertăţii individuale de care angajatul nu dispune în timpul orelor de program!
Alegerea de a deveni liber profesionist e a ta!
Desigur că există şi dezavantaje ale faptului de a fi liber profesionist. Cum ar fi responsabilitatea, nevoia de a excela, riscul de a nu te ridica la nivelul cerut de clienţi şi nevoia de a crea tu însuţi sistemul în care funcţionezi. Lucruri care nu se află la îndemâna oricui! Doar 10% dintre români au capacitatea de a se implica pentru a deveni liberi şi stăpâni pe propria lor viaţă. Neajutorarea învăţată, anturajul negativist, anxietăţile preluate de la familie sau de la televizor, blocajele mentale şi credinţele limitative fac ca majoritatea românilor să accepte statutul de angajat ca fiind necesar, sigur sau lipsit de riscuri. Însă analizele experţilor spun altceva. Tehnologia avansează azi atât de rapid, încât mai mult de jumătate din angajaţii de azi vor deveni inutili în viitor! Unii chiar sunt inutili, dar postul lor are rol pur social. Adică sensul muncii lor este în disoluție.
Automatizarea e realitate!
Dacă în urmă cu 10 ani aş fi aflat că există tractoare care ară singure, fără ca tractoristul să fie necesar, aş fi considerat ştirea ca fiind utopie! Automobilele care se conduc singure au devenit şi ele o realitate! Iar externalizarea serviciilor către firme din India se practică deja! Ştirea că o cunoscută fabrică de bere, lider la nivel mondial, şi marcă de top, are doar 4 angajaţi, programatori de profesie, restul muncii fiind automatizat, spune multe despre viitorul celor care se mulţumesc azi cu statutul de angajat.
Chiar Bill Gates a atras atenţia că lumea se schimbă rapid, şi că viitorul apropiat va fi foarte diferit faţă de prezent. Persoanele creative, independente, motivate şi performante vor avea succes, în timp ce oamenii care azi se mulţumesc cu postura de simpli angajaţi vor avea de suferit! „Roboţii” umani vor fi înlocuiţi cu roboţi industriali mult mai performanţi în a executa sarcini repetitive! Vor rămâne doar posturile care presupun creativitate, inventivitate, umanism şi emoţii! Pe care roboţii nu le pot accesa deocamdată!
Eşti pregătit pentru schimbare?
Nimeni nu este! Dar paşi în acest sens se pot face! În loc să fii preocupat de siguranţa temporară a jobului tău, ar fi bine să alegi un proces de dezvoltare continuă. Atât profesional, cât mai ales emoţional! Pentru a fi pregătit (clic AICI) să faci faţă schimbărilor majore care vor urma, cu deschidere şi creativitate.