DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

De ce oamenii cu grad ridicat de inteligenţă sunt adesea săraci?

inteligenţă

De ce oamenii cu grad ridicat de inteligenţă sunt adesea săraci?

Oamenii cu grad ridicat de inteligenţă sunt deseori săraci. Deşi potenţialul lor arată că pot mai mult! În realitate, contează nivelul real, combinat, de inteligenţă. Dacă ţinem cont numai de inteligenţa pur tehnică, IQ-ul, este clar că greşim. E ca şi cum avem o maşină proaspăt vopsită, bine lustruită, care străluceşte în soare, dar cu motorul stricat şi rezervorul gol. Va arăta bine, va face impresie bună la prima vedere, dar va fi inutilizabilă. La fel ca oamenii inteligenţi care şi-au dezvoltat doar abilităţile pur tehnice! Nu e suficient!

Sunt şi alte tipuri de inteligenţă?

S-au descoperit 8, sau după alte surse chiar 10 tipuri diferite de inteligenţă. Însă pe lângă inteligenţa pur tehnică, esenţiale pentru succesul în viaţă par să fie alte două tipuri – EQ şi SQ – inteligenţa emoţională şi inteligenţa socială. Sistemele de învăţământ din estul Europei nu au acordat importanţă acestor tipuri de inteligenţă. Ele rămân focusate pe acumularea de informaţie pur tehnică în exces. Fapt care dăunează dezvoltării inteligenţei emoţionale şi celei sociale. Astfel că un elev strălucit, un olimpic cu rezultate de excepţie în competiţii, poate să fie complet disfuncţional din punct de vedere emoţional şi social. De exemplu, poate să aibă un nivel redus de toleranţă la frustrare, şi să se blocheze complet la o simplă critică venită din exterior, de la şefi, colegi sau clienţi!

Care inteligenţă contează de fapt?

Toate. Însă la o simplă lectură a unor anunţuri de angajare, putem observa uşor principalele calităţi pe care angajatorii le solicită. Prea puţine mai fac referire la studii, competenţe tehnice sau cunoştinţe! Majoritatea caracteristicilor solicitate sunt de ordin emoţional sau social – EQ şi SQ. Cum ar fi capacitatea de comunicare, abilitatea de a rezolva probleme, de a rezista la stres, la presiune, de a avea rezistenţă la solicitări. Sau de a fi capabil să respecte termene stricte, a fi punctual, a fi ordonat… Lista e lungă!

Nivelul de inteligenţă se poate modifica?

Inteligenţa tehnică, IQ-ul, se dezvoltă lent, treptat, şi modificări mari nu prea se pot face. Ori îl ai, ori nu. Dacă în şcoală ai făcut efort intelectual, şi ai dezvoltat IQ-ul, e bine. Dacă nu, vei recupera greu, lent şi foarte puţin în timp. Pentru că IQ-ul se dezvoltă cel mai mult în primii 20 de ani de viaţă. Însă IQ-ul poate fi irelevant în multe activităţi care solicită alte calităţi!

Inteligenţa emoţională – EQ-ul, este de bază. Se poate dezvolta extrem de repede şi de uşor, de la aproape minim spre aproape maxim în câteva luni! Este cea mai neglijată, şi probabil cea mai importantă categorie de inteligenţă! Se formează prin contaminare de la oamenii din jurul tău. Procesul se numeşte modelare, adică imităm, inconştient, persoanele pe care le admirăm şi cu care petrecem timp şi comunicăm! Preluăm energia lor, modul de a gândi, comportamente, modele şi sisteme de valori. Nu are importanţă dacă IQ-ul e mediu sau ridicat, EQ-ul pare să fie complet independent de acesta! Desigur că o persoană cu IQ mai ridicat va fi mai eficientă şi îşi va putea dezvolta mai rapid şi EQ-ul, însă adesea persoanele cu IQ ridicat sunt captive într-un tipar autolimitativ, care le face să respingă influenţele exterioare, să intre în competiţie cu alte persoane, şi astfel să evite remodelarea EQ-ului propriu! Faptul că neagă necesitatea unei dezvoltări, şi refuză să accepte existenţa posibilităţilor de creştere emoţională, face adesea ca persoanele cu IQ ridicat să stagneze. Să rămână blocate la un nivel de EQ redus. Un tipar specific unui grad mai redus de maturitate emoţională. Uneori, am impresia că e un mecanism de compensare natural, adică o persoană cu IQ mediu se va strădui să progreseze, să compenseze mai mult prin dezvoltarea EQ-ului, în timp ce persoanele cu IQ ridicat preferă să stagneze. Astfel, se obţine o oarecare uniformizare!

Inteligenţa socială – SQ este importantă în relaţionarea armonioasă cu cei din jur. De fapt, pare a fi tot o componentă a inteligenţei emoţionale, însă o separăm artificial de aceasta ca să o putem descrie şi înţelege ma bine. Proverbul care spune că: „Nu contează ce ştii, ci pe cine ştii!” relevă tocmai importanţa abilităţilor sociale! Capacitatea cuiva de a cultiva relaţii, de a comunica eficient, de a socializa, de a crea relaţii interumane armonioase explică de ce inteligenţa socială, SQ, este extrem de importantă. Un IQ mediu este compensat adesea şi de dezvoltarea rapidă a SQ-ului. În mod similar, persoanele prea tehnice, cu IQ foarte ridicat, au tendinţa de a neglija dezvoltarea propriului SQ. Astfel că sunt uşor depăşite din punct de vedere profesional şi material de cele care au IQ mediu, dar EQ şi SQ foarte bine dezvoltate!

Diferenţele dintre cele 3 tipuri de inteligenţă

În timp ce IQ-ul ne ajută mult la partea pur tehnică, fiind util unor ingineri, tehnicieni, contabili şi alte categorii care necesită precizie şi tenacitate, EQ şi SQ avantajează persoanele care lucrează cu oamenii: Profesori, psihologi, manageri, lideri, persoane din vânzări şi relaţii cu publicul. Un IQ scăzut va face tehnicianul inutil, sau cu eficienţă redusă, şi lipsa IQ-ului rareori va putea fi compensată de excesul de muncă! În timp ce o persoană care lucrează cu oameni, care are IQ ridicat, dar EQ şi SQ scăzute, va fi extrem de nemulţumită, conflictuală, irascibilă, şi va pune în pericol atât sănătatea grupului cu care lucrează, cât şi sănătatea proprie. Nu doar cea mentală, ci şi cea fizică! Somatizarea tensiunilor acumulate şi ridicarea nivelului de stres va duce, în timp, la îmbolnăviri fizice grave.

Unde avem de lucrat?

O persoană cu IQ scăzut care ocupă un post cu cerinţe tehnice mari, va renunţa în timp. Pentru că IQ-ul se dezvoltă mult prea lent, şi cu eforturi mult prea mari. Şi eşecurile repetate vor duce la acumularea de frustrări, depresii puternice, şi în final căutarea unei activităţi potrivite.

Însă o persoană cu EQ scăzut va ţine cu dinţii de postul ocupat, în ciuda semnelor evidente că lucrurile nu merg bine! Tocmai EQ-ul scăzut nu permite acestor persoane să funcţioneze corespunzător. Însă ele pot fi recuperate prin cursuri şi formări continue! Din păcate, marea majoritate a celor cu EQ scăzut refuză (mai ales atunci când au IQ ridicat! ) să facă un efort să îl dezvolte!

Cursurile pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale

La noi în ţară cursurile de formare, perfecţionare continuă, care pot ridica rapid nivelul de inteligenţă emoţională – EQ, sunt adesea neglijate, considerate formalităţi inutile, şi folosite pe post de competiţie după puncte antişomaj! Rolul lor este ignorat de majoritatea cursanţilor. Mai ales atunci când sunt gratuite, plătite de instituţii sau din fonduri europene. Motivarea internă a participanţilor la cursuri este esenţială!

În sistemul privat, lucrurile stau diferit. Nevoia de competenţă a proprietarilor de firme duce la o creştere naturală a pieţei de training şi coaching. Managerii de top au înţeles că e mult mai eficient să formezi propriii angajaţi, să îi ajuţi să se dezvolte emoţional, să le creşti şi gradul de bunăstare sufletească şi capacitatea de relaţionare armonioasă cu cei din jur. Veniturile salariale plătesc facturi şi hrană, dar indiferent de mărimea lor, ele rareori reuşesc să motiveze şi să fidelizeze suficient persoanele nemulţumite sufleteşte! Astfel că piaţa privată oferă traininguri individuale şi de grup care dezvoltă rapid inteligenţa emoţională şi inteligenţa socială a celor interesaţi de acest aspect!

Potenţialul există!

Partea bună este că avem foarte multe persoane cu IQ ridicat, capabile să crească. Partea mai puţin bună este că ele refuză să observe cu claritate cum stau lucrurile. O persoană axată pe tehnic se va auto-considera a fi raţională, şi va refuza să accepte un adevăr crud: Că în 97% din cazuri luăm deciziile pe pilot automat, adică pe baza experienţelor din trecut şi a unor impulsuri emoţionale de moment. Folosim raţiunea rareori, doar când timpul, dispoziţia la efort şi starea emoţională de moment ne permit! Prin urmare, un profesionist cu IQ ridicat va alege adesea să se refugieze în competenţe pur tehnice, şi să fugă de o realitate emoţională care îl depăşeşte. Lipsa curajului de a se confrunta cu emoţiile proprii reprimate, negate, ascunse, îl va determina să rămână captiv într-o imaturitate emoţională confortabilă. O stare de adolescent nemulţumit, improprie oricărei creşteri financiare. Doar suferinţele, eşecurile relaţionale sau financiare vor determina uneori „inteligentul tehnic”, omul cu IQ ridicat, să decidă să înceapă să lucreze şi pe emoţii sau relaţii. Dar fiind autodidact, va prefera să citească, să rămână pe cât posibil doar autodidact, şi mai rar să solicite sprijin din exterior. Dovadă clară de SQ scăzut, care tinde să îl menţină blocat în stagnare şi amânare perpetuă.

Coaching-ul ca soluţie

Întâlnesc des persoane inteligente care susţin că nu au de unde să înveţe, sau că nu-i ajută nimeni! Probabil nu au ştiut unde să caute! Personal, cu asta mă ocup, şi în articolele mele asta explic. În echipă se funcţionează mult mai bine. Dacă în inginerie 1+1 =2, în relaţia de echipă rezultatul poate fi 3 sau mai mult! Sinergia, efortul în comun a două sau mai multe creiere dă rezultate extraordinare! Iar nivelul EQ şi SQ creşte mai repede decât putem să credem! În doar 24 de ore, EQ-ul şi SQ-ul persoanei cu care lucrez se schimbă complet! Doar că ritmul în care aleg să lucrez cu o persoană este de numai 1-2 ore pe săptămână! Schimbările mari au loc adesea în timpul unei săptămâni, adică ÎNTRE şedinţele de coaching, şi nu neapărat în cadrul lor! Contactează-mă dacă ai întrebări, şi îţi răspund GRATUIT într-o şedinţă ONLINE oferită necondiţionat, oricui o solicită!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *