DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Diferența uriașă dintre nebunie și disfuncționalitate

Diferența

Diferența uriașă dintre nebunie și disfuncționalitate

Diferența e mult mai mare decât crezi. Una e să ai o BOALĂ psihică gravă, transmisă genetic, și imposibil de vindecat, și alta e să fii disfuncțional.

Adică să funcționezi necorespunzător. Pentru că ai niște clișee, convingeri sau obiceiuri proaste DOBÂNDITE (învățate, preluate, copiate)!

Chiar dacă unele SIMPTOME sau manifestări se aseamănă între ele, DIFERENȚA e majoră!

Un bolnav psihic cu probleme GENETICE e în general nevindecabil. Și va trebui să țină sub control boala prin MEDICAȚIE. Uneori toată viața.

Însă un om clinic sănătos poate fi, și este adesea și DISFUNCȚIONAL. Adică modul său de funcționare, de relaționare, de trai are unele deficiențe. Care îi afectează mai mult sau mai puțin viața. Și interacțiunea cu semenii.

Disfuncționalitatea nu e o boală. Și deci NU SE POATE TRATA cu medicamente! Pentru că are la bază IDEI, CONCEPȚII, CONVINGERI, OBICEIURI. Pe care persoana le-a DOBÂNDIT, copiat, învățat, preluat de la alte persoane disfuncționale!

Tot ce este ÎNVĂȚAT poate fi și DEZVĂȚAT!

În „Star Wars”, film produs în 1977, Maestrul Yoda dă un sfat prețios:

You have to unlearn what you have learnt! (Ai de dezvățat ce ai fost învățat!)

Orice comportament DISFUNCȚIONAL are unele cauze. Care pot fi descoperite, ameliorate, ajustate, corectate. Iar comportamentele se pot MODIFICA în mod conștient. Sau se pot scoate la lumină din SUBCONȘTIENT unele CAUZE ale acestuia.

Prin urmare, avem de lucrat pe TIPARE comportamentale disfuncționale. Nicidecum nu pe tratamentul unor boli! Despre care acum știm diferența!

Ca dovadă, cei care obțin REZULTATE bune în lucrul PRACTIC cu clienții sunt adesea PROFESORI, educatori, mentori și coach-i, și nu neapărat psihologi clinicieni, specializați în psihodiagnostic și testare psihologică!

Schimbarea vine din INTERIOR!

În corectarea unui tipar comportamental, ALEGEREA de a-l păstra sau schimba este a fiecăruia. În condițiile în care deja ȘTIM că noi TOȚI, fără excepție, avem comportamente DISFUNCȚIONALE.

Poți fi, de exemplu, un manager de succes, dar cu eșec în relația de cuplu.

Sau profesor de elită, dar cu rateuri în educarea propriilor copii!

Poți fi un bun mecanic auto sau constructor cu venit mare, dar cu incapacitatea de a relaționa corect cu clienții!

Sau poți fi student de zece, dar incapabil să treci de un interviu pentru o slujbă datorită lipsei de încredere în TINE!

Toate aceste exemple, și multe altele, sunt simple DISFUNCȚIONALITĂȚI. Care generează SUFERINȚĂ în viețile noastre.

SUFERINȚA ca indicator

Dacă există SUFERINȚĂ, este clar că undeva, ceva facem eronat. Că greșim. Și dacă ACCEPTĂM asta, știm că putem și să corectăm!

Adesea, preferăm să SUPORTĂM suferințe de neimaginat, doar pentru că NU ȘTIM cât de ușor și repede se pot CORECTA. Nu atât suferințele în sine, cât TIPARELE COMPORTAMENTALE care le-au generat!

Cu alte cuvinte, dacă SUFERI, e pentru că faci ceva greșit! Iar dacă SCHIMBI felul de a face unele lucruri (de a comunica, de a relaționa, de a munci) suferința se atenuează sau chiar dispare!

Autoevaluarea ta

Nu e cazul să-ți faci probleme cu privire la existența unei boli psihice grave. Cei care le au nu se gândesc niciodată la asta. Și cel mai adesea ei se consideră a fi perfect sănătoși!

Însă cu privire la TIPARELE comportamentale disfuncționale, ai de ACCEPTAT că le avem cu toții. Într-un domeniu sau altul al vieților noastre.

Iar REFUZUL de a accepta existența lor e echivalent cu REFUZUL DE ALE CORECTA sau ajusta!

Și poți în câteva SECUNDE să te evaluezi rapid, dându-ți singur o NOTĂ care să descrie STAREA TA EMOȚIONALĂ.

Dacă te simți bine, ești mulțumit, fericit și împlinit, îți vei da 10 sau pe aproape. Dacă ești deprimat, nemulțumit, și ai o stare de disconfort sporit, îți dai 5 sau mai puțin!

Nu e nevoie de teste, de analize, de medici sau psihologi ca să-ți spună ȚIE dacă TU te simți bine sau nu!

Poți face diferența și singur, printr-o singură cifră – NOTA pe care tu ți-o dai!

Și astfel evaluezi SUFERINȚA ta și automat și nivelul tău de DISCONFORT. Sau mai exact, gradul tău de disfuncționalitate. Și NEVOIA de a mai corecta câte ceva!

Singur sau cu sprijin de specialitate?

Desigur că știi deja că totul depinde de TINE. Și că sarcina ta e de a face ordine în viața ta! Cu un MINIMUM de sprijin al unui specialist. Care poate fi destul de scump, și necesită TIMP și un EFORT susținut!

Însă dacă au trecut mulți ANI în care ai suferit, și te-ai simțit prost, și NU AI FĂCUT NIMIC în sensul de a corecta asta, e indicat să apelezi totuși la un IMPULS din exterior.

Dar asta numai după e ai luat DECIZIA de a crește CALITATEA VIEȚII TALE. Nimic nu poate fi mai valoros pentru tine ca acest proces!

Dacă ai ALES să faci acest pas, îți găsești și specialistul care simți tu că ți se potrivește. Și cu care tu REZONEZI. Fapt pe care îl verifici atent în prima discuție GRATUITĂ. Pe care o poți cere cu un simplu clic AICI. 

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *