DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Familia ca grup de suport

Familia

Familia ca grup de suport

Familia este locul în care ne naștem și creștem. Motiv pentru care ajungem să CREDEM cu tărie că este și grupul nostru de suport. Adică cerem sprijin în primul rând de la ei! Însă AȘTEPTĂRILE noastre se dovedesc a fi false!

Familia și interesele ei

Fiecare persoană are anumite interese. Care se pot dovedi a fi CONTRARE intereselor noastre! Faptul că facem parte din aceeași familie nu înseamnă că avem obiective comune!

Să luăm un exemplu clasic. Tinerii vor să studieze, să călătorească, să meargă la studii sau la muncă în străinătate. Părinții însă vor altceva! Să aibă un sprijin la bătrânețe și să-și țină „copilul” cât mai aproape!

E cel mai frecvent întâlnit conflict de interese! Și multe aripi au fost retezate din orgoliile unor părinți posesivi sau chiar abuzivi!

Fiecare persoană în parte are interesele proprii. Pe care uneori le sacrifică sau le amână temporar. Iar dacă face asta, SE AȘTEAPTĂ la ceva în schimb! Nimic nu este gratuit!

Familia și conflictele

Interesele și necesitățile fiecărui membru al unei familii pot să difere mult. Și fiecare luptă pentru el! Iar dacă SE SACRIFICĂ pentru altul, o face cu o strângere de inimă. Și mai ales cu AȘTEPTAREA să fie cândva RECOMPENSAT!

Deseori mamele își doresc să divorțeze, dar nu fac acest pas. Deoarece speră să le asigure copiilor un confort MATERIAL atât de necesar. Lipsindu-i, în schimb, de confortul EMOȚIONAL. Care e mult mai important!

Mai mult, după ce ALEG să facă un sacrificiu, și rămân într-o relație toxică, cu soți alcoolici, violenți sau abuzivi, mamele dezvoltă o repulsie față de propriii copii. Pentru că ele și-au SACRIFICAT viața! Și AȘTEAPTĂ în schimb ca să le fie ridicată statuia! Vezi și articolul: MĂ SACRIFIC PENTRU TINE!

Însă copilul, departe de a fi recunoscător, realizează că a fost LIPSIT de confortul emoțional și de armonia specifică unei familii echilibrate. Și devine, la rândul său, agresiv! La fel ca mediul în care a crescut!

Prin urmare, sacrificiul mamei a fost inutil. Și chiar dăunător dezvoltării emoționale a copilului! Fapt care se descoperă la 10-20 de ani după ce faptele s-au consumat!

Familia și suportul emoțional

Orice copil, când are o problemă, apelează la mamă. Și la persoanele APROPIATE. Pe măsură ce crește, PRIETENII înlocuiesc, treptat, suportul emoțional oferit de familie!

Însă capacitatea unui tânăr de a ALEGE corect anturajul este limitată. Și adesea prietenii se dovedesc a nu fi de încredere. Caz în care are loc tentativa de a se întoarce la sprijinul familiei.

Însă fiecare membru al familiei are interese diferite. Ca de altfel și prietenii… Și faptul că există o relație de RUDENIE nu schimbă foarte mult datele problemei!

Însă diferite sunt AȘTEPTĂRILE noastre. Avem IMPRESIA (falsă) că dacă cineva ne este rudă apropiată, are și DATORIA să ne sprijine. Și mai ales că are și COMPETENȚA să facă asta!

Însă realitatea e alta. Familia are propriile CONVINGERI. Propriile IDEI despre ce e bine și ce e rău. Am văzut multe cazuri de femei abuzate, menținute într-o relație toxică, distructivă, de către părinții lor! Convinși că se fac de râs dacă fiica lor divorțează!

Astfel de persoane, ghidate de rușine, jenă, narcisism, focalizate pe nevoile proprii, rămân adesea indiferente la suferințele propriilor copii!

Iar dacă prioritatea lor e confortul financiar, sunt gata să sacrifice confortul emoțional. Deoarece nu-i cunosc importanța!

Familia și cordonul ombilical virtual

Rămânem strâns legați emoțional de familie. Și avem tendința de a confunda nevoile ei de propriile noastre nevoi! Astfel că apar ușor conflictele de interese.

Abilitatea noastră de a le OBSERVA atent este atenuată de CONVINGEREA că familia ne vrea binele! Și atunci lăsăm garda jos!

În loc să fim atenți la interesele divergente, diferite, ale membrilor unei familii, mergem din start pe PRESUPUNEREA (adesea neîntemeiată) că știu ALȚII mai bine decât noi care ne sunt NOUĂ necesitățile! Și e gata conflictul!

Familia și specialistul independent

Adesea, calitatea de bază a psihologului (și terapeutului) este independența. Și capacitatea de a vedea din EXTERIOR faptele. Cu obiectivitate, și fără interese personale specifice membrilor familiei.

Fiind imparțial, specialistul din exterior poate juca uneori și rolul de MEDIATOR al unor conflicte. Și are rolul de a OGLINDI situația. De a o descrie și prezenta obiectiv, așa cum se vede de la exterior!

Pentru că lucrurile sunt adesea DISTORSIONATE dacă sunt văzute prin prisma unor interese de familie!

Mamele vor considera mereu divorțul fiicei lor ca fiind un EȘEC al propriei lor vieți! Trecând adesea cu vederea PERICOLUL și traumele emoționale din căsniciile fiicei lor.

Adesea, preocuparea de a ASCUNDE o problemă este, pentru unii, mai importantă chiar decât REZOLVAREA problemei!

Iar ascunderea gunoiului sub covor agravează lucrurile, în loc să le rezolve. Lipsa voinței de a face curat perpetuează vechile obiceiuri.

Pentru că e nevoie de sinceritate în acest proces. Și adevărul e adesea incomod. E foarte greu de ACCEPTAT că familia, care îți vrea binele, îți face mai mult rău!

Familia ca grup de sprijin

Cu cât grupul e mai mare, cu atât interesele membrilor săi sunt mai divergente. Iar o familie cu mai multe persoane va dezvolta și conflicte de interese mai mari.

Așa că e bine să lăsăm la o parte PREJUDECĂȚILE. Și convingerea că dacă ni se vrea binele, se va renunța la INTERESE!

Iar dacă vrem cu adevărat să înțelegem lucrurile așa cum sunt, nu cum vrem noi să le vedem, facem un EFORT în acest sens. Și discutăm cu un specialist imparțial – clic AICI pentru o discuție gratuită!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *