DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Difuzarea responsabilității ca mecanism de blocare a inițiativei tale

Difuzarea responsabilității

Difuzarea responsabilității ca mecanism de blocare a inițiativei tale

Difuzarea responsabilității este specifică turmelor. Când un mare număr de oameni sunt într-un grup, ei așteaptă ca alții să facă lucrurile în locul lor! Și evită să se implice ei primii!

Difuzarea responsabilității când efortul este comun

În cunoscutul joc cu frânghia, fiecare GRUP de oameni trage de un capăt. Însă majoritatea celor care trag se menajează! Refuză să dea totul pentru grup! Pentru că așteaptă de la ALȚII să tragă mai tare.

Dacă trag doar două persoane de frânghie, unul contra unul, efortul fiecăruia va fi maxim! Măsurătorile au demonstrat că dacă trag câte 5 persoane de fiecare capăt, efortul total e doar de 2-3 ori mai mare decât în cazul în care trag doar unu contra unu!

Cu cât grupul de persoane e mai mare, cu atât AȘTEPTĂRILE fiecăruia ca ALȚII să facă toată treaba în locul lor cresc! Iar un grup mai mic se dovedește mai responsabil decât unul mare!

Difuzarea responsabilității când oferi ajutor

Atunci când o persoană e în pericol, și CERE ajutor, șansele să îl primească SCAD dacă numărul persoanelor din jur este mai mare! Cu cât vor fi mai puține persoane în jur, cu atât șansa ca ele să se implice crește!

Dacă în apropiere se află o singură persoană, sau maximum 2-3, există cele mai mari șanse ca ele să OFERE AJUTOR celui aflat în dificultate! Însă cu cât numărul de persoane crește, cu atât șansa ca ei să IGNORE victima e mai mare!

Dacă pe stradă sunt zeci sau sute de persoane, nimeni nu va ajuta! Pentru că fiecare se va gândi că ȘI CEILALȚI sunt datori să o facă. Și dacă ei nu o fac, îți permiți să nu o faci nici tu!

Una e să ignori o persoană când ești SINGUR, și apoi să te simți VINOVAT, și alta e să fii într-un grup de zece persoane. Caz în care vei avea tendința să ÎMPARȚI VINA cu cei din jur.

Deja ești la fel de vinovat ca oricare altul din grupul de zece persoane! Și asta deja nu mai e o povară! Toți s-au eschivat! Deci nu ești singurul! Ai făcut și tu la fel ca turma!

Difuzarea responsabilității în conducere

Un manager este conștient că răspunde cu averea pentru erori. Și atunci deciziile sale importante sunt luate doar după ședințe. Caz în care responsabilitatea este DIFUZATĂ între participanți. Decizia e deja una COMUNĂ.

Iar o eventuală eroare nu va mai fi a managerului. Ci a celor pe care el i-a IMPLICAT în procesul decizional! Și care și-au spus părerile! Prin urmare, managerul prinde CURAJ să ia deciziile.

Dacă acestea se dovedesc neinspirate, VINOVĂȚIA e comună. Deoarece toți cei aflați în acea ședință și-au dat acordul! Și și-au asumat partea lor de responsabilitate. Bazată uneori pe competența lor profesională.

Difuzarea responsabilității în familie

Adesea, partenerul incapabil să-și asume o responsabilitate va tinde să dea vina pe celălalt! Fiind doar două persoane, deciziile vor fi asumate mai clar de cel care le-au luat!

Iar aruncarea pisicii moarte peste gard are o singură opțiune, spre partenerul de viață! Care uneori nici nu participă la procesul de decizie. Doar suportă consecințele dacă lucrurile nu ies bine!

Din acest motiv, e bine ca deciziile să fie ASUMATE de cel care le ia. După ce sunt discutate cu partenerul de viață. Altfel,  apare nevoia de a învinui altă persoană! Chiar dacă aceasta nu a participat în mod real la alegerea făcută.

Difuzarea responsabilității în politică

Cu cât un partid are mai mulți lideri, cu atât e mai ușor să fie învinuit unul din ei! Și restul să scape cu fața curată! Practicându-se rotirea cadrelor. Cel care a greșit e tras pe linie moartă. Și înlocuit rapid.

Iar dacă tot partidul o dă în bară, nu e o problemă. Se creează alt partid, și liderii primului sunt preluați de al doilea. Sunt deja albi ca zăpada! Vechiul partid a greșit! Iar noul partid, format din oamenii vechi, nu are nici o vină!

Iar eterna sintagmă cu privire la ”greaua moștenire” e la modă. Tot ce se întâmplă e vina ALTORA. A celor care au condus înaintea ta! Și care acum nu mai sunt la putere ca să se poată disculpa!

E un comportament specific PSIHOPAȚILOR. Care refuză să își asume responsabilitatea! Și caută mereu ocazii să dea vina pe altcineva pentru propriile lor fapte.

Vezi și articolul: CUM SĂ RECUNOȘTI UN PSIHOPAT – CEA MAI UTILĂ ABILITATE SOCIALĂ

Difuzarea responsabilității e lipsa asumării ei

Asumarea responsabilității e la polul opus. Presupune maturitate emoțională. Și multă, multă responsabilitate. De care am fost antrenați să fugim!

Am explicat în alte materiale de ce regimurile de tip centralizat, socialist, sau totalitare, diminuează mult responsabilitatea. Și cele bazate pe individualism o întăresc.

Multe lucruri au fost create prin efort INDIVIDUAL. Iar dacă munca de echipă a scos la iveală rezultate, e pentru că UN LIDER a fost cel care și-a asumat totul!

Iar dacă ați înțeles ce înseamnă FUGA de responsabilitate, vă ofer un articol ca să înțelegeți cum are loc ASUMAREA ei. Și ce impact major are asupra vieții tale. Vezi articolul aici: ASUMAREA RESPONSABILITĂȚII face diferența în viața ta

 

 

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *