DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

NEGAREA – cea mai gravă „boală” din lume!

Negarea

NEGAREA – cea mai gravă „boală” din lume!

Negarea este o afecţiune ciudată. Nu te omoară, şi nu doare. Tocmai de aceea este destul de greu de vindecat. Nu cedează la medicamente, şi nici la alte tratamente.

Deoarece bolnavul le respinge agresiv! Şi fuge de ele ca dracul de tămâie! Mai mult, negarea trece neobservată tocmai de către cel afectat de ea!

Exemplul cel mai concludent este al dependentului de alcool care e gata să jure că el de fapt nu bea! Sau ACCEPTĂ că uneori bea, dar numai câte un pahar! Sau două! (Apoi le pierde şirul, şi nu mai poate număra!)

Pe aproape este şi fumătorul, care declară cu îngâmfare că el se poate lăsa oricând! (Dacă vrea, o poate face chiar şi de 3 ori pe zi!). Iar tentativa ta de a contrazice negarea este violent contracarată de cel afectat de ea!

Negarea pare a fi, la prima vedere, mai degrabă o stare de spirit, decât o boală. Tocmai pentru că cel afectat o foloseşte pe post de medicament!

El va refuza să recunoască faptul că SUFERĂ în urma ei! Ba mai mult, chiar SUFERINŢA va fi cea care îi va deschide ochii. Şi care îl va determina să-şi recunoască afecţiunile!

Când NEGAREA pune stăpânire pe tine, eşti captiv. Eşti prizonierul propriei tale minţi, şi nu te mai poţi corecta deoarece chiar tu te opui agresiv!

Negarea e o insulă în care te refugiezi, sperând să maschezi astfel o realitate incomodă! Realitate pe care tu o agravezi, fugind de ea.

Odată cu negarea realităţii, creşte gradul de disfuncţionalitate al indvidului. Şi apar conflictele sociale. Care se adâncesc tot mai mult, deoarece persoana aflată în faza de negare refuză să îşi corecteze comportamentele.

Abia atunci apare SUFERINŢA. Mai întâi la cei din jur, la anturaj. Fie că e vorba de familie, sau de colegii de muncă. Sau de subordonaţii de la serviciu!

Odată cu suferinţa LOR, se îmbolnăveşte treptat întregul SISTEM! Cu cât funcţia celui aflat în negare este mai înaltă, cu atât negarea sa va afecta mai multă lume.

Suferinţa devine GENERALIZATĂ, şi contaminează instituţii, firme sau guverne întregi. Până la momentul la care negarea pare să se reflecte înapoi la persoana care o generează, prin comportamentul ei disfuncţional!

Care observă până la urmă suferinţele din jurul său, deşi adesea refuză să accepte că le-a generat!

Îmi aduc aminte instant de declaraţiile unui fost preşedinte al ţării, care declară cu emfază că: „Criza nu ne va afecta!” Cine a avut curajul să îl contrazică? Ziariştii? Analiştii politici? Sau REALITATEA dură a faptelor?

Negarea  se poate trata!

Negarea, ca şi orice altă afecţiune, are şi ea tratament. Poate fi vindecată prin auto-observare, şi prin ACCEPTAREA faptului că o ai în interior!

Odată făcut acest prim pas, începe procesul de autovindecare. Urmează un întreg proces de PREGĂTIRE pentru eliberarea din ghearele negării. Până când, într-o zi, se va trece la ACŢIUNE concretă.

Însă puţină lume captivă în negare va fi dispusă să facă aceşti paşi. Mai ales primul pas, şi cel mai important, ACCEPTAREA problemei, este cel mai greu de declanşat.

Iar când suferinţa în exces te presează, ai tendinţa de a rămâne concentrat mai degrabă pe eliminarea SIMPTOMULUI, şi mai rar asupra cauzei. Adică a comportamentului disfuncţional, de fugă de realitate, de negare!

Sfaturile venite din exterior, critica agresivă şi alte asemenea tentative de corectare duc, paradoxal, la agravarea refugiului în starea de negare, şi la refuzul agresiv al corectării ei!

Uneori, un grup de suport, în care sunt oameni capabili şi de încredere, poate genera unele răspunsuri constructive, care să permită celui aflat în faza de negare să îşi dea voie să observe propriile trăiri interioare. Şi să identifice propriile contradicţii interne.

Alteori, terapeutul, psihologul, life coach-ul sau trainerul motivaţional, articolele şi filmele pe teme de psihologie pot ajuta o persoană să se auto-observe, şi să devină mai ATENTĂ la propriile sale stări şi sentimente. Pe care probabil într-o zi le va ACCEPTA treptat ca fiind contradictorii, confuze, sau chiar dureroase.

Iar în momentul în care problema va fi ACCEPTATĂ, persoana va fi scoasă automat din NEGAREA în care se complăcea. Şi începe eliberarea.

Te pot ghida, inclusiv ONLINE,  în această direcţie, dar numai dacă tu crezi că eşti deja PREGĂTIT pentru acest pas extrem de important al vieţii tale! Sunt la un simplu click aici distanţă.

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!



Un comentariu la “NEGAREA – cea mai gravă „boală” din lume!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *