DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

7 diferențe importante dintre IQ – inteligența tehnică și EQ – inteligența emoțională

Inteligența emoțională

7 diferențe importante dintre IQ – inteligența tehnică și EQ – inteligența emoțională

Inteligența emoțională e la bază. Lipsa ei nu permite să ne folosim de IQ! Degeaba avem competențe lingvistice sau tehnice, dacă ne temem să le folosim. Sau dacă CREDEM că nu le avem!

Inteligența emoțională se poate dezvolta rapid!

IQ se dezvoltă extrem de lent, în ani de zile. Dar EQ se poate dezvolta rapid, în doar câteva ore! Mai ales dacă IQ e foarte ridicat!

În practică, lucrurile stau diferit. Și uneori EQ nu se dezvoltă niciodată! Mai ales dacă nu există MEDIUL potrivit pentru a-l activa!

Iar un curs potrivit, personalizat, adaptat persoanei tale, te poate ajuta mult să dezvolți EQ! Spre deosebite de IQ, care se dezvoltă extrem de lent. În primii 20 de ani de viață.

Inteligența emoțională nu depinde total de IQ!

Cele două inteligențe sunt separate! Poți avea IQ de top și EQ la pământ, sau invers! Ele folosesc părți diferite din creier! Și deși pot coopera, ele se dezvoltă oarecum SEPARAT!

Un elev strălucit, care învață mult, e inteligent și are IQ ridicat, poate fi anxios, nesociabil, ezitant în decizii și incapabil de relații armonioase!

La polul opus, poate fi un elev slab, cu note mici și cu IQ redus. Dar care COMPENSEAZĂ prin politețe, șiretenie, și prin abilități persuasive sau relaționale superioare.

O lipsă la IQ poate fi suplinită printr-un efort mai mare de a dezvolta un EQ ridicat! La fel, un EQ scăzut poate duce la focalizarea pe studiu, și pe obținerea unui IQ cât mai bun!

Inteligența emoțională te ajută mai mult în viață

Dacă IQ îți folosește mult la slujbă, EQ e utilă în relațiile interumane. Un IQ ridicat te ajută să rezolvi probleme pur tehnice, lingvistice sau matematice. Dar nu te face un om mai bun, mai uman!

EQ nu e util în rezolvarea unor probleme tehnice, dar te ajută mult în decizii și în relațiile cu cei din jur. Iar ALEGERILE pe care le faci de-a lungul vieții au un impact major asupra ta!

La fel, abilitatea de a intra într-un anturaj de calitate, de a crea și întreține relații interumane armonioase aparțin de EQ. Și au un efect mult mai mare asupra cursului vieții tale decât unele abilități pur tehnice!

Inteligența emoțională se antrenează

IQ e în mare parte moștenit. Și se dezvoltă extrem de lent, pe baza predispozițiilor genetice existente. În lipsa lor, progresele vor fi lente și reduse.

EQ în schimb nu are de-a face prea mult cu genetica. Ci mai mult cu factorii de mediu! Care se pot schimba de la o zi la alta!

O persoană cu IQ foarte redus, va tinde să rămână la același nivel. Fără ca schimbări majore să poată fi făcute prin antrenament.

Însă EQ se poate dezvolta foarte rapid în unele cazuri. Prin antrenamente sistematice.

Inteligența emoțională poate fi blocată de traume

Unele evenimente din trecut ne pot bloca emoțional. Și atunci EQ nu se mai dezvoltă. Ci e înlocuită cu credințe false, convingeri limitative sau prejudecăți.

Capacitatea noastră de a trece peste aceste BLOCAJE mentale este limitată. Și atunci putem rămâne captivi în ele. Caz în care EQ nu se mai dezvoltă deloc!

Din acest motiv, suferi. Și poți rămâne captiv în suferință! Pentru zeci de ani! Doar la bătrânețe să conștientizezi că logica ta rațională nu era prea bună!

Abilitatea ta de a ÎNȚELEGE ce se întâmplă și de a lua măsuri în timp util e tot EQ! Iar incapacitatea de a face asta e datorată, paradoxal, unui EQ redus!

Cu alte cuvinte, un EQ redus te face incapabil să mai lucrezi asupra propriului tău EQ! E ca o rană deschisă la picior care îți provoacă dureri mari la fiecare pas. Și astfel te împiedică să mergi… la doctor!

Însă a evita mersul la doctor nu vindecă! Ci dimpotrivă, agravează rana! Motiv pentru care durerea crește, și evitarea doctorului e tot mai sigură!

Inteligența emoțională crește constant

Dacă nu întâmpină blocaje majore, EQ crește constant toată viața. Iar la pensionare, ajungem la concluzia că: Dacă aveam eu mintea de acum la vârsta de 30 de ani, știam ce să fac cu viața mea!

IQ crește de regulă în primii 20 de ani de viață. După care se oprește. Sau se degradează dacă înaintăm în vârstă fără să ne folosim logica.

Așa că e bine să petrecem 20 de ani dezvoltând IQ cât putem și învățând multe date tehnice. Dar după această vârstă avem de dezvoltat EQ-ul! De antrenat unele abilități sociale și relaționale de bază!

În lipsa acestora, IQ va risca să rămână nefolosit! Sau să nu i se dea oportunitățile de a fi pus în valoare!

Inteligența emoțională se dezvoltă dacă ne dorim asta!

Dacă IQ are substrat genetic, și se dezvoltă aproape instinctiv, EQ depinde mai mult de mediu. Și de ANTURAJUL în care suntem.

Însă un copil sau un tânăr are prea puține posibilități de a-și ALEGE anturajul. Care e format de familie și școală. Abia în adolescență apare cercul de prieteni care INFLUENȚEAZĂ puternic EQ-ul!

Și abia după plecarea de acasă vei avea posibilitatea de a-ți selecta un anturaj compatibil. Dar și atunci colegii de serviciu sau cei de facultate predomină!

Vor trece mulți ani până vei înțelege importanța acestuia! Și modul în care oamenii din jur te influențează. Și îți formează tiparele comportamentale.

Inteligența emoțională este ignorată

Accentul pus pe IQ în copilărie și adolescență tinde să fie păstrat! Ne e greu să înțelegem că etapa acumulării de informație tehnică utilă slujbei s-a încheiat!

Și dacă rămâi captiv în această etapă, tranziția la etapa următoare se va face mult prea lent. Și cu dificultate! Pentru că nu realizezi la timp importanța ei.

Inerția, stagnarea, zona de confort te poate menține captiv în vechiul proces de învățare. Și atunci ignori necesitatea noului proces!

Aici intervine rolul meu. Să-ți readuc aminte ceva ce tu deja cunoști. Dar ignori pentru că nu ai fost ANTRENAT încă să te focalizezi pe EQ. Și pe lucrurile care contează cu adevărat în viața ta.

Hai să vorbim despre asta! Cere o ședință gratuită cu un clic AICI. Ca să te ajut să înțelegi ce simplu se poate crește EQ-ul tău. Și îmbunătăți performanțele tale profesionale și personale.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *