DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

7 diferențe majore dintre liderul autentic și cel de carton

Diferențe

7 diferențe majore dintre liderul autentic și cel de carton

Diferențe există și vor fi mereu între oameni. Important e să ne dezvoltăm abilitatea de a le observa atent. Ca să fim capabili să vedem realitatea așa cum e. Și să nu mai avem așteptări nerealiste.

1. Umanismul

Se referă la abilitatea de a fi uman. Empatic, atent cu oamenii și dispus să-i trateze cu respect. Chiar și când e nevoit să le ceară să facă sacrificii. Sau mai ales atunci!

Liderul autentic va trata, pe cât posibil, cât mai ECHITABIL oamenii. Fără să favorizeze pr unii și să defavorizeze puternic pe alții!

Iar dacă e nevoit să dea o veste proastă, o va face cu maximum de diplomație. Și va oferi totdată suportul său moral celor dezavantajați de măsurile luate.

Liderul de carton va favoriza pe unii și va fi mereu alunecos și IMPREVIZIBIL. Ceea ce duce la PIERDEREA CREDIBILITĂȚII sale. Datorată inconsecvenței.

2. Echilibrul

Liderul autentic este matur emoțional. Și are reacții temperate, indiferent de situație. Astfel, va evita să atace, să agreseze sau să dea vina pe alte persoane!

Și asta pentru că își asumă RESPONSABILITATEA pentru propriile sale decizii! Și suportă consecințele propriilor erori, pe care și le acceptă!

E foarte ușor pentru orice lider de carton să facă scandal, să umilească subalternii sau să dea vina pe ALȚII pentru propriile eșecuri sau erori!

Iar o funcție, fie ea și formală, oferă deseori această posibilitate! De care vor profita doar cei incapabili de a menține un echilibru extrerior. Pentru că dezechilibrele există deja la interior!

3. Altruismul

Un lider autentic va pune pe primul plan interesul ORGANIZAȚIEI pe care o conduce. Și va sacrifica timp și energie în acest scop! Puțini sunt azi capabili să mai considere organizația o prioritate!

Acest mod de gândire presupune multe sacrificii. Și renunțări la propriile interese egoiste de moment! Și obiectivele stabilite clar, acceptate de ceilalți mebri din organizație, vor fi urmărite CONSECVENT.

Un fals lider va urmări propriul interes, chiar dacă pentru asta se abate de la scopurile organizației! Pe care o va sacrifica de câte ori poate avea profit personal!

Practic, liderul de carton nu conduce, ci distruge din interior organizația. Urmărind interese personale obscure, mărunte. Care produc daune incalculabile întregului sistem care depinde de deciziile sale!

4. Consecvența

Un lider autentic va fi consecvent planurilor sale. Pe care s-a asigurat că le-a făcut în echipă cu specialiștii cei mai buni! Astfel încât drumul pe care îl urmează este clar și bine definit!

Planurile fiind clare, tot ce are de făcut liderul e să se asigure că acestea sunt puse în practică. Și că întreaga organizație le cunoaște, le acceptă și le urmează. Deoarece crede în VALOAREA lor reală!

Iar dacă sunt necesare modificări, sau apar diferențe între plan și realitate, liderul autentic le supune unei dezbateri. Și face schimbările necesare împreună cu specialiștii competenți. Anunțând în timp util necesitatea lor. Și explicând clar motivele.

Liderul de carton e imprevizibil. Fiind fricos, și incapabil să își ASUME vreo responsabilitate, va ezita mereu. Și va fi dispus să SCHIMBE planul inițial după bunul său plac. Ori de câte ori o FRICĂ ascunsă îl va dezechilibra!

Și atunci planul inițial se modifică des, și mersul organizației devine impredictibil. Nimeni nu știe ce va fi mâine. Și asta demoralizează crunt! Mai ales că oricând pot apare DECIZII noi, scoase din burtă și anunțate de la o oră la alta!

5. Asumarea

Odată pornit pe un drum, liderul autentic alege să își asume riscuri. El ȘTIE că planurile pot fi eronate. Sau că pot apare conjuncturi nefavorabile care să le dea peste cap. Însă nu ezită să pornească pe DRUMUL ALES.

Iar dacă situația o cere, își asumă greșeala! Și asta îi PERMITE să corecteze din mers lucrurile. Acceptarea unor erori este singura cale de a te pune pe treabă pentru a corecta din diferențe!

La polul opus este negarea. Specifică liderului fals. Care ezită să RECUNOASCĂ faptul că s-a greșit. De FRICĂ să nu fie el învinovățit. Iar dacă nu vrea să ACCEPTE eroarea, nici nu va lua măsuri vreodată pentru a o mai corecta!

Nu poți corecta o greșeală care nu există! Deoarece ai refuzat să ACCEPȚI existența ei! Și ai pretins că totul e în regulă, deși ai știut că nu e! Doar din teamă de a nu fi învinuit!

6. Curajul

Odată pornit pe o cale, ești ferm. Hotărât să obții REZULTATE. În ciuda piedicilor sau a situațiilor dificile care apar pe parcurs. Caracterele puternice rămân pe baricade mai ales atunci când apar greutățile!

În ciuda greutăților, liderul autentic rămâne fidel obiectivelor stabilite. Și nu se teme că va greși, deoarece știe că a avut în vedere toate detaliile. Pe care le urmărește constant. Fiind capabil să vadă dacă apar schimbări!

Liderul de carton e temător și ezitant. Principala sa grijă e să nu greșească. Și să nu fie criticat și PEDEPSIT pentru asta. Motorul său este FRICA. Și va face orice pentru a o ține sub control! Deturnând astfel scopul organizației spre interesele propriei sale persoane!

7. Autenticitatea

E capacitatea de a fi sincer. În primul rând cu tine insuți. Și desigur, și cu alte persoane. Indiferent de statutul lor, adesea de subordonat, din cadrul organizației!

De fapt lipsa autenticității face diferența! Dacă aceasta lipsește, liderul devine unul formal, de carton. Care are putere dar nu și CREDIBILITATE.

Lipsa sincerității este ușor de observat la un lider. Și duce rapid la scăderea ÎNCREDERII în el ca persoană. Și apoi în întreaga organizație. Care astfel se va eroda.

Diferențe vor fi mereu

După ce ai parcurs acest articol, află că fiecare din noi e un LIDER. În primul rând al propriei sale vieți! Pe care fiecare și-o CONDUCE așa cum știe.

Nu doar organizațiile au lideri! Ci și familiile, grupurile de amici, sau orice alte entități. Inclusiv statele lumii. Și fiecare din noi conduce măcar propria sa viață!

Deci în definiția liderului intră fiecare persoană! Inclusiv TU! Așa că abilitatea TA de a-ți conduce propria TA viață poate fi evaluată rapid pe baza trăsăturilor descrise mai sus!

Iar dacă ai citit articolul gândindu-te la directorul firmei sau instituției la care lucrezi, sau la vreun om politic, reia lectura. Cu accent pe diferențe. Și gândește-te acum LA TINE! Și la modul în care ȘTII să îți conduci viața și relațiile interumane!

Vestea bună e că trăsăturile descrise mai sus nu sunt fixe. Și că pot fi rapid ameliorate, ajustate și îmbunătățite! Uneori în mai puțin de 24 de ore!

Hai să vorbim despre asta, dacă (și numai dacă) dorești să te pui pe treabă! (clic aici pentru o primă discuție gratuită)

Și chiar dacă ai doar în stare latentă unele trăsături de lider autentic, fii conștient că le poți scoate la lumină!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *