DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Află de ce negarea realității incomode este o strategie dezadaptativă

Negarea realității incomode

Află de ce negarea realității incomode este o strategie dezadaptativă

Negarea realității incomode este un mecanism infantil. Folosit intens de copilul abuzat. Ca să poată să se protejeze pe termen scurt de traume greu de suportat.

Și adulții tind să o folosească des! Sau mai grav, să rămână BLOCAȚI în ea! Fără a mai putea ieși de acolo. Sau să recurgă la SUROGATE. Care să le faciliteze EVADAREA din realitate!

Negarea realității incomode e frecventă

Ca mecanism de PROTECȚIE, ne refugiem în ea. Într-o lume IMAGINARĂ. Sau într-o realitate PARALELĂ. Capabilă să ne ofere TEMPORAR o protecție iluzorie.

Dacă folosim asta pe termen scurt și foarte scurt, minute sau ore, e în regulă. Redevenim copii iraționali pentru o vreme. Și apucăm să ne adunăm forțele pentru a ne CONFRUNTA cu realitatea crudă.

Însă dacă rămânem BLOCAȚI în acest mecanism protectiv, ajungem la DELIR. Și la FUGĂ DE REALITATE! Sau la NEGAREA ei agresivă și obsesivă!

Ca exemplu, pierdem pe cineva drag. Prima reacție este de NEGARE. Nu îți vine să CREZI că asta s-a întâmplat! Îți spui că vestea primită e falsă, că cineva a făcut o glumă proastă. Sau că nu poate fi adevărat!

Apoi, după câteva MINUTE, începi să te obișnuiești cu ideea. Și să ACCEPȚI că faptul e real. Însă DUBIILE pot să mai persiste în mintea ta câteva ore sau chiar zile!

Este o fază specifică pierderilor sau traumelor. În care mintea REFUZĂ SĂ ACCEPTE dezastrul. Însă aceasta durează puțin. Și are rolul de a atenua sau disipa puțin ȘOCUL.

Negarea realității incomode e ceva temporar

Un copil poate rămâne captiv în ILUZIA că pierderea nu e reală. Sau că o minune va COMPENSA asta. De aceea numim acest mecanism ca fiind unul de COMPENSARE. De ÎNLOCUIRE a unei pierderi cu o ILUZIE.

Adultul însă e REALIST. Și minciuna, refuzul de a ACCEPTA realitatea, îi va trece destul de repede. În câteva ore sau câteva zile. Altfel, se ajunge la delir, halucinație și rupere de realitate!

Durata mecanismelor de COMPENSARE, a surogatelor care doar ÎNLOCUIESC pierderea, poate fi scurtă, lungă sau permanentă.

Cu cât mai repede suntem capabili să ne revenim, să ne ancorăm la REALITATE, să ne confruntăm cu ea, cu atât suntem mai sănătoși!

Iar dacă suntem exagerat de sensibili, cu ANXIETATE MARE, putem alege să EVADĂM. Să FUGIM din fața unei REALITĂȚI, să o NEGĂM!

Negarea realității incomode poate deveni permanentă!

Dacă avem o structură de personalitate slabă, putem să ne REFUGIEM în iluzie. Și să refuzăm ACCEPTAREA unei probleme. Care astfel va rămâne permanent NEREZOLVATĂ. Nedigerată!

Și atunci nevoia de a EVADA din realitate e permanentă! Iar dacă COPILUL o poate face la simpla VOINȚĂ, pentru adult este mult mai greu! Va cere SUROGATE care să ajute EVADAREA!

Odată aleasă EVADAREA, și NEACCEPTAREA realității incomode, apare CĂUTAREA surogatelor. Și nevoia INCONTROLABILĂ de a le folosi. Adesea în EXCES!

Fără să conteze cât sunt de dăunătoare, vor fi NECESARE pentru a înlesni EVADAREA! Fuga de realitate e sport național! Și refugiul în ILUZIE e metodă-surogat de prevenție temporară a depresiei majore.

Negarea realității incomode e o strategie dezadaptativă

Pentru că realitatea rămâne LA FEL chiar și atunci când tu REFUZI SĂ O ACCEPȚI! Negarea unei probleme nu o rezolvă! Dimpotrivă, o agravează prin REFUZUL tău de a lucra asupra ei!

Ca exemplu, criza CORONAVIRSULUI arată clar că această strategie PERDANTĂ e la modă. În timp ce oamenii responsabili iau măsuri PREVENTIVE, ceilalți FUG DE REALITATE.

De unde și ABUNDENȚA de PĂRERI neavizate, de prejudecăți și de REFUGIU în tratamente iluzorii, gen usturoi, vitamina C sau lămâie, care nu mai întăresc imunitatea, ci sunt prezentate ERONAT ca TRATAMENTE sigure!

Însă acest REFUGIU ÎN ILUZIE face mult rău! Te face incapabil să mai ACCEPȚI realitatea așa cum e! Și te deturnează de la RESPONSABILITATEA TA. De la conduita PREVENTIVĂ atât de necesară azi!

În acest caz, vei începe să IGNORI măsurile de protecție. Intrând în starea de OMNIPOTENȚĂ INFANTILĂ, specifică copilului de grădiniță. Care se crede atotputernic și invincibil.

Negarea realității incomode nu te ajută cu nimic pe termen lung

Dacă pe moment ai o stare de echilibru, un sentiment de protecție, sau o liniște interioară, vei tinde să REVII în ILUZIE cât mai des. E mult mai mult CONFORT în minciuna TA decât în ADEVĂRUL incomod!

Putem folosi asta pentru un minut, sau pentru o oră. Ca să PĂSTRĂM în acest mod o STARE de calm. Atât de UTILĂ pentru a gândi RAȚIONAL.

Această STARE de bine dizolvă FRICA și te poate determina să treci la ACȚIUNE. Și să iei MĂSURI necesare. Deoarece analizezi faptele și gândești logic.

Însă a te REFUGIA PERMANENT în starea respectivă te poate bloca. Și te poate determina să REFUZI IEȘIREA! Caz în care te ÎNCHISTEZI într-o lume PROPRIE.

Vezi AICI articolul: Românii – poporul bolnav de NEGARE – ADEVĂRUL ne supără!

Negarea realității incomode e o EVADARE din realitate

Negarea realității incomode e o lume FALSĂ, iluzorie, în care ești captiv! Și pe care o poți întreține, ca adult, doar cu halucinogene. Alcoolul, medicamentele sau drogurile ajută la accesul în lumea iluziilor!

Însă un adult responsabil ALEGE SĂ IASĂ din ea. Și să se confrunte cu REALITATEA. Pentru a fi capabil să se ADAPTEZE LA EA.

Refuzul acceptării unei probleme e adesea egal cu refuzul adaptării la situația nedorită! Și acceasta e strategia care duce, invariabil, la SUFERINȚĂ!

Scopul meu e să te încurajez treptat să revii la ANCORAREA în realitate. Indiferent dacă e una incomodă, sau neplăcută. Altă soluție sănătoasă nu există! Alegera e a ta.

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *