DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Atotștiutorul sau impresia falsă că toți ne pricepem la toate!

Atotștiutorul

Atotștiutorul sau impresia falsă că toți ne pricepem la toate!

Atotștiutorul este specia cea mai răspândită la noi. Și totodată cea mai periculoasă! Pentru că trăiește cu convingerea că deja știe tot. Refuzând astfel să mai ÎNVEȚE ceva nou!

Atotștiutorul și rigiditatea mentală

Atotștiutorul nu își poate găsi locul în echipă. Deoarece este RIGID în gândire. Și nu acceptă sprijin din exterior. Și nici faptul că suntem oameni supuși greșelii.

Poți fi competent într-un domeniu, pe nișa ta! Dar mai greu să fii cel mai bun în orice domeniu! Sau pe toate palierele!

Și aici apare problema! E o AUTOLIMITARE a dezvoltării ulterioare! Prin REFUZUL obsesiv de a crește. Și de a se adapta la SCHIMBARE!

Poți să cunoști un domeniu, însă lucrurile să se schimbe în timp. Sau o situație să fie DIFERITĂ de ceea ce deja tu cunoști!

Un medic poate identifica un SIMPTOM pe care îl cunoaște deja bine. Însă a pune diagnosticul unui pacient pe baza acelui singur simptom, fără a examina atent pacientul e o eroare majoră. Și des întâlnită!

Atotștiutorul și sinergia

Într-o echipă, fiecare individ își aduce o contribuie proprie. Însă persoanele RIGIDE refuză cooperarea. Și trăiesc cu convingerea că doar alții greșesc!

În acest fel, se pierde ocazia de a beneficia de EFORTUL COMUN. Și de competența fiecărui membru al ECHIPEI!

Chiar dacă ea există, va fi BLOCATĂ de TIPARUL TOXIC al celui convins că deja deține adevărul absolut.

Însă e dovedit că mai multe minți văd lucrurile mai clar. Fiecare din perspectiva proprie. E ca un puzzle, la care fiecare contribuie cu expertiza sa!

Atotștiutorul nu e competent în realitate!

În ciuda faptului că e pregătit profesional, atotștiutorul e de fapt incompetent. Deoarece face GREȘELI frecvente. Datorită CREDINȚEI sale că nu poate greși!

Motiv pentru care refuză să COOPEREZE. Și astfel că verifice calitatea muncii sale! Și să ceară și o ALTĂ OPINIE!

În special în medicină, e indicat să se discute cu minimum 2-3 specialiști despre ACEEAȘI problemă! Pacientul va fi uimit să primească un diagnostic DIFERIT. Și moduri complet diferite de rezolvare a problemei!

Și asta nu pentru că aparatura sau medicația lipsește! Ci pentru că ORGOLIILE medicilor, graba, superficialitatea datorată lipsei de timp, combinate cu CONVINGEREA că ”eu nu pot greși” duc la frecvente erori! Care costă vieți!

Atotștiutorul și flexibilitatea

Cei mai buni specialiști pe care i-am cunoscut porneau mereu de la premisa că EI NU ȘTIU NIMIC despre pacient! Pentru că așa este!

Un caz nou, un om necunoscut, necesită o investigație care pornește de la ZERO! Și cel mai predispus la a greși este cel care evaluează SUPERFICIAL problema.

Mai ales dacă se bazează pe cazuri cunoscute, care PAR a fi la fel. Sau prezintă SIMPTOME identice. Deși e vorba de oameni DIFERIȚI! Caz în care CAUZELE aceluiași simptom pot fi radical diferite!

Și atunci apare nevoia de FLEXIBILITATE. Și de ACCEPTARE a faptului că suntem, în primă fază, complet neștiutori! E o atitudine sănătoasă. Care îți deschide nevoia de a CERCETA!

La polul opus cu atotștiutorul care deseori OPREȘTE, BLOCHEAZĂ procesul de investigare. Considerând că acesta nu mai e necesar!

Atotștiutorul poate fi evitat!

Dacă profesionistul la care apelezi e din această categorie, va avea tendința de a greși frecvent. Și apoi de a NEGA. De a nu recunoaște propriile sale erori! Doar el le știe pe toate!

Ideal e să OBSERVI de la început această TENDINȚĂ a acestuia. Și să iei măsuri imediat! Cum ar fi EVITAREA LUI. Sau, dacă e un specialist important, la care ai ajuns cu greu, să te simți liber să ceri și A DOUA PĂRERE!

Am văzut multe cazuri în care specialiști de renume au făcut erori majore. Sau oameni cu un brand cunoscut și cu o imagine publică bună au dat rateuri serioase!

În special în medicină erorile de diagnostic sunt frecvente. Unele surse spun că până la 60% din diagnosticele puse de medicii din România în anii trecuți au fost greșite.

Iar zona psihiatriei e campioană în acest top! Pe de o parte, datorită dificultății majore de a evalua corect, într-un timp foarte scurt, pacientul. Și pe de alta, datorită tendinței medicului de a se baza prea mult doar pe experiența sa din TRECUT. Și prea puțin pe investigarea atentă și îndelungată a problemei!

Atotștiutorul mă va evita!

Dacă și tu crezi că deja le știi pe toate, evită-mă. Nu ai nevoie nici de sfaturile mele, nici de competența mea. Cooperarea cu mine îți va fi imposibilă.

Și vei suferi crunt. Iar eu te voi ajuta doar indirect. Lucrând cu cei din jurul tău. Și antrenându-i să te suporte. Sau încurajându-i să se detașeze de problemele TALE. Care nu le aparțin, deși le creează și lor suferințe.

Rolul meu e să pun oamenii pe gânduri. Și să îi ÎNCURAJEZ să se autoobserve. Pornind și ei de la ideea că nu știu aproape nimic despre cum funcționează creierul uman!

Degeaba ești profesionist în carieră, și știi să manevrezi un utilaj, un calculator, o problemă pur profesională. Mult mai importantă e ADMINISTRAREA propriilor tale emoții!

Iar dacă întâmpini dificultăți, și accepți că poți beneficia și de cunoștințele altora, putem vorbi GRATUIT o întreagă oră. O poți cere cu un simplu clic AICI.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *