
Ce facem când nu ne permitem un psiholog?
Când nu ne permitem un psiholog, căutăm alte SOLUȚII. De fapt, acesta e unul din rolurile de bază al specialistului: Să te încurajeze să cauți permanent metodele de rezolvare a problemelor. Să devii un constructor de soluții. Un autodidact!
Când nu ne permitem un psiholog găsim altă cale
Prima ar fi LECTURA. Citim articole de specialitate. Scrise tocmai de psihologul pe care (doar credem că) nu ni-l permitem. Și învățăm cât mai mult despre partea TEORETICĂ a vieții noastre.
Este foarte util să cunoști bine TEORIA. Înainte de a te apuca de PRACTICĂ! Deci studiază, citește, învață. Sau vizionează filme. Participă la cursuri online, webinarii, grupuri de lucru.
Este bine să fii deja PREGĂTIT atunci când vei face pasul. Având deja o bază teoretică solidă. Sau măcar o idee despre drumul pe care îl ai de parcurs.
Când nu ne permitem un psiholog găsim justificări
Însă procesul de justificare nu schimbă cu nimic lucrurile. Nici nu ne îmbunătățește STAREA emoțională! Dimpotrivă, ne menține în zona neputinței. Sau a neajutorării învățate!
Convingeri de genul: NU POT, că E GREU, că NU VOI REUȘI îți pot fi cel mai mare dușman! Iar ILUZIA că aceste convingeri ar fi REALISTE te poate menține CAPTIV multă vreme.
Dacă ai căutat sau deja ai găsit JUSTIFICĂRI, înseamnă că deja ai luat-o în direcția greșită! În loc să cauți SOLUȚII concrete, tu cauți doar SCUZE. Și astfel TAI orice drum spre direcția potrivită!
Când nu ne permitem un psiholog găsim alte resurse
Există multe TEHNICI și METODE de psihologie aplicată pe care le poți folosi. Chiar dacă le faci fără sprijinul unui specialist.
Internetul îți oferă milioane de SOLUȚII. Efortul tău va fi orientat spre ALEGEREA celor care ți se potrivesc! E o muncă destul de complexă, dar care dă roade!
Tu ești singura persoană capabilă să SIMTĂ dacă o metodă de relaxare, de exemplu, ți se potrivește sau nu. Dacă are efect benefic sau nu!
Iar dacă ai dispoziția să CAUȚI, să TESTEZI, să EXPERIMENTEZI cât mai multe tehnici, e chestie de TIMP până când vei găsi ceva potrivit personalității tale.
Când nu ne permitem un psiholog de fapt nu suntem pregătiți
Adesea, cei care nu își permit să-și cumpere o mașină sunt tocmai cei care încă nu și-au luat carnetul de conducere! Motivația lor de a cumpăra mașini este extrem de redusă!
Însă imediat după obținerea carnetului de șofer, aceasta CREȘTE brusc! Și DORINȚA de a cumpăra mașina dorită se materializează mult mai rapid decât ne vine să credem!
Exact la fel stau lucrurile și cu procesul terapeutic! Abia DUPĂ ce ne informăm corect cu privire la REZULTATELE pe care le putem obține, începem să îl DORIM.
Iar dacă există DORINȚA de progres, și suntem conștienți de potențialul propriu care stă nefolosit, putem trece la treabă!
Abia atunci vine momentul în care ne întrebăm CÂT NE COSTĂ dacă alegem să batem pasul pe loc! În loc să progresăm rapid!
Când nu ne permitem un psiholog căutăm unul gratuit
Există multe variante de gratuitate. Sunt fundații sau ONG-uri care oferă unele servicii gratuite pentru categoriile de risc.
Sunt și psihologi care fac voluntariat. Dar și ei sunt selectivi, aleg cu atenție cărei categorii sociale pot oferi gratuitatea.
Mai sunt studenții la psihologie cât și psihologii începători, care acumulează experiență oferind ședințe gratuite.
Iar psihologii cu experiență oferă adesea gratuit PRIMA ȘEDINȚĂ (clic AICI) de evaluare. În urma căreia pot să ia decizia să ofere gratuitate și ulterior dacă ei consideră că ar fi cazul să se implice.
Însă e bine să fim conștienți că tot ce e de reală valoare are niște costuri. Și că nu vom aprecia nimic din ceea ce obținem gratuit!
Efortul, inclusiv cel financiar, de a accesa serviciile unui specialist va da, în timp REZULTATE! Mult superioare celor pe care le-am putea accesa gratuit!