DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Complexul Oedip sau despre cum te poți căsători involuntar cu mama ta

Complexul Oedip

Complexul Oedip sau despre cum te poți căsători involuntar cu mama ta

Complexul Oedip a fost descris și explicat în detaliu de Freud, acum pste 100 de ani. Cu toate astea, multă lume îmi spune că nu a auzit de el! Nici măcar atunci când el e prezent în propria familie. Și e greu să treacă neobservat!

Complexul Oedip e denumit după o legendă antică

Legenda din antichitate spune că un rege era fericit că i s-a născut fiul. Și a uitat să o invite la botez pe o ursitoare. Aceasta s-a răzbunat, și a ursit ca nou-născutul să crească, să-și ucidă tatăl și să se căsătorească cu mama lui!

Supărat, regele poruncește unui om de încredere să-l ucidă pe fiu. Însă acesta alege să-l pună într-o covată și să-i dea drumul pe râu un jos, convins că va fi mâncat de animale.

Întâmplarea face ca regele vecin, care nu avea copii, să-l găsească pe copil, să-l înfieze și să-i lase moștenire împărăția lui!

Mulți ani mai târziu, cele două regate vecine să intre în conflict, și Oedip să-l ucidă pe adversar, adică pe tatăl său. Și conform obiceiurilor vremii, să o ia de soție de regina regatului învins, adică pe mama sa! Împlinind astfel ursita!

Complexul Oedip ca disfuncționalitate

Freud explică faptul că există o strânsă legătură între mamă și fiu. Și că uneori, această conexiune poate deveni o serioasă tulburare de comportament.

Și aici nu e vorba doar de relația sexuală imposibilă din cuplul mamă-fiu. Ci de un ATAȘAMENT nepotrivit!

Dacă soacra și relația cu ea a devenit PROVERBIALĂ, relația mamei cu propriul ei fiu DUPĂ CĂSĂTORIE a rămas o enigmă!

În cadrul acestei TULBURĂRI, mai ales dacă mama este singură, văduvă, divorțată, există riscul ca aceasta să-l ACAPAREZE pe fiul ei. Și să-l determine să joace rolul partenerului care lipsește!

Iar fiul, dacă nu identifică LA TIMP problema, riscă să cadă într-o capcană. Și să se lase MONOPOLIZAT de o mamă POSESIVĂ.

Complexul Oedip și familia

Practic, e important să fim conștienți că de-a lungul timpului, putem face parte din mai multe familii diferite. Și e bine să putem DEOSEBI familia DE ORIGINE, în care am crescut, de familia ACTUALĂ, pe care am format-o DUPĂ plecarea de acasă!

Metaforic, dau exemplul unui jucător de fotbal român, care joacă 15 ani la un club românesc. După care este CUMPĂRAT pe bani grei de un club puternic din străinătate! Acest jucător va trebui să reprezinte interesele clubului la care joacă ACUM. Și nu ale celui de origine, în care a crescut și s-a format ca jucător!

Chiar dacă cele două echipe, cea de origine din România, și cea care l-a cumpărat, din străinătate, vor juca una cu alta, jucătorul va reprezenta interesele clubului în care este ACUM legitimat!

Exact la fel stă treaba și într-o CĂSĂTORIE. Orice bărbat va trebui să reprezinte interesele propriei sale familii – adică soție și copii. Și mai puțin ale FAMILIEI DE ORIGINE  mama, tata și frații.

Complexul Oedip și căsnicia

Dacă mama alege să DOMINE propriul fiu și să-l trateze ca pe un partener de viață, solicitându-i diverse servicii, intră rapid în CONFLICT cu soția! Și nu doar pentru că e soacră!

Apare rapid o luptă PENTRU PUTERE. Și un conflict de interese major. Pe de o parte sunt interesele și nevoile MAMEI, și pe de alta ale SOȚIEI.

În mod normal, soțul va reprezenta interesele soției și ale familiei PROPRII, atunci când acestea intră în conflict cu interesele mamei.

Dar acolo unde apare Complexul Oedip, există riscul ca soțul să acorde PRIORITATE maximă MAMEI! În detrimentul grijii față de propria sa familie. Și față de propria soție!

Fără ca măcar să-și dea seama că de fapt joacă dublu. Și că a rămas agățat, DEPENDENT cumva de mama lui!

Complexul Oedip se formează în copilărie

Dependența de mama, și mai ales o SUPUNERE față de ea, e ceva normal la vârsta de 7 ani la orice copil. Iar acesta se risipește treptat, începând cu rebeliunea specific adolescentină. Și continuând cu PLECAREA tânărului din familia de origine, odată cu MATURITATEA.

Majoritatea tinerilor care pleacă la facultate, aleg să studieze în ALTĂ LOCALITATE. Motivația lor fiind că vor să SCAPE de dominația părinților. Și să TAIE CORDONUL OMBILICAL. Adică să nu mai fie CONTROLAȚI.

E un fenomen util și SĂNĂTOS.

Uneori, tânărul este incapabil să se detașeze. Sau să se opună tendinței de MONOPOL pe care mama sau restul familiei de origine (frați, surori, tata) o manifestă!

Și atunci poate să ALEAGĂ să rămână captiv. Să se lase DOMINAT și MONOPOLIZAT de mamă. Și să RENUNȚE la propriile obiective. În favoarea celor pe care mama sau familia de origine i le impune!

Complexul Oedip e o relație contra naturii

Când mama nu are un partener, sau are dar nu se poate baza pe el, dezvoltă o tendință nesănătoasă. O tulburare de comportament. Care se manifestă prin dorința de a MONOPOLIZA propriul fiu. Și a-l transforma într-un fel de ÎNLOCUITOR al partenerului de care ea are nevoie!

Iar dacă fiul nu se opune, sau CREDE că e datoria lui să se supună mamei, există riscul să-și ACCEPTE rolul de SUROGAT. Și să se comporte ca un înlocuitor al tatălui său! Pe care, metaforic vorbind, l-a ÎNDEPĂRTAT luându-i locul! (Nu ucis, ca în legendă).

Iar dacă ajunge să-și neglijeze complet propria familie, tinde să pună pe primul plan INTERSELE mamei. Astfel apare conflictul cu soția. Care are tendința de a pune pe primul plan nevoile familiei proprii. Fără însă a mai beneficia de sprijinul soțului. Monopolizat de propria-i mamă!

Complexul Oedip e vizibil

Însă lipsa educației emoționale ne face să nu ne dăm seama despre DISFUNCȚIONALITATEA sa. La prima vedere, va exista tendința altor persoane de a APRECIA grija fiului față de mama sa.

Fără a înțelege PREȚUL plătit pentru aceasta. Care poate fi neglijarea necesităților și intereselor propriei familii. Și a soției. Sau chiar a copiilor.

Multe familii se destramă fără ca măcar să înțeleagă mecanismul acestui complex. Și felul în care disfuncționalitatea și tulburările „oedipiene” își fac loc în relația de cuplu.

Practic, bărbatul captiv în plasa „oedipiană” a mamei este asemănător cu cel care duce o viață dublă. Doar că în loc să aibă o amantă, e DEPENDENT de propria lui mamă! Și nici măcar nu ascunde asta. Fiind deseori CONVINS că ceea ce face este BINE!

Iar când se ajunge la psiholog, rareori DEPENDENTUL acceptă că a intrat într-o zonă de DISFUNCȚIONALITATE. De aceea am scris articolul, pentru a explica fenomenul.

Poate că au mai rămas neclarități. Dacă mai ai ÎNTREBĂRI despre Complexul Oedip, răspunsul este GRATUIT (clic AICI).

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *