DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Conflictul dintre generații este o realitate a prezentului

Conflictul dintre generații

Conflictul dintre generații este o realitate a prezentului

Conflictul dintre generații e vechi de când lumea. Însă azi pare mai ascuțit ca niciodată! Schimbările radicale din societate sunt extrem de rapide, iar vechile generații refuză, din conservatorism, să țină pasul cu ele. În timp ce noua generație le consideră, eronat, a fi adevăruri absolute.

Conflictul dintre generații este natural

Prin natura sa, omul tinde să rămână în stagnare. Să fie, măcar pe termen scurt, conservator. Iar eventualele modificări să le facă lent. Sau să le amâne la infinit. Creierul se adaptează greu la nou! Și depune un EFORT MENTAL substanțial odată cu implementarea unor schimbări!

Pe de altă parte, adaptabilitatea este o caracteristică strict necesară în procesul de supraviețuire! Schimbarea, adaptarea la situații noi și acomodarea cu ele sunt necesuități biologice!

De unde și eternul conflict dintre vechi și nou!

Conflictul dintre generații vine din viteza de adaptare diferită

Tindem să fim conservatori pe termen scurt, și adaptabili pe termen lung! Vrem să funcționăm ergonomic! Adică să economisim energie. Dar suntem deschiși și la un EFORT intens de creștere, dacă îl PERCEPEM ca fiind util. Însă capacitatea de a face acest efort diferă mult de la o persoană la alta!

În timp ce tinerii fără o structură de personalitate formată ACCEPTĂ orice tip de schimbare, persoanele la vârsta pensiei au deja o structură a personalității stabilă. Pe care pot refuza adesea să o schimbe prea mult sau prea rapid. Indiferent de avantajele de care ar putea beneficia!

Tiparul de personalitate tinde să fie relativ stabil! Și acceptă schimbări majore doar dacă apar și presiuni majore! Cum ar fi, de exemplu, suferințele greu de suportat!

Conflictul dintre generații crește odată cu ritmul schimbării

În trecut, în urmă cu 30-40-50 de ani, schimbările erau lente. Invențiile noi erau mai rare, iar o profesie odată asimilată rămânea stabilă pe viață. Adesea, o persoană se califica pentru  un post pe care îl păstra zeci de ani, până la pensionare! Și acest fapt era considerat normalitate!

Azi, progresul este rapid. Informatica, automatizarea, robotizarea, invențiile și progresul tehnologic fac ca lucrurile se se schimbe extrem de repede. O profesie nu se mai învață la facultate, unde abia dacă prinzi bazele ei. Ci se studiază din mers, pe parcursul întregii vieți profesionale!

Clișeele valabile acum 30 de ani sunt complet depășite. Falia dintre cei cu studii superioare și muncitorime, așa cum era acum 30 de ani, e pe cale de dispariție. Și o nouă structură a societății tinde să împartă mai degrabă oamenii în grupul celor mulțumiți de viața lor, și grupul celor cu suferințe sufletești majore. Fără foarte mare legătură cu studiile sau cu profesia! Și uneori fără să conteze prea mult nici starea materială!

Conflictul dintre generații vine din diferențele majore de optică!

Cauzele sale sunt la oameni. Conservatorii tind să trăiască în REALITATEA anilor 80. Incapabili să înțeleagă noul trend, ei tind să IMPUNĂ, cu forța, propriile lor idei! Frustrările lor acumulate de-a lungul vieții, rigiditatea mentală specifică vârstei și nevoia de a avea mereu dreptate îi poate transforma în adevărați agresori.

La extrema cealaltă sunt tinerii deschiși la orice progres. Incapabili să discearnă binele de rău, sunt ca un burete. Gata să absoarbă orice noutate, doar pentru că e la modă. Astfel, ei cad cu ușurință VICTIME ale manipulării. Sau al marketingului cu tendințe consumeriste agresive. Care îi secătuiește de energie, de timp și de bani! Transformându-i în simple instrumente utile noului sistem. Dispuse să sacrifice orice, inclusiv propria sănătate, pentru a alerga după iluzii.

La mijloc este vârsta mijlocie. Prinși între părinții excesiv de rigizi și conservatori, și copiii lor dispuși să plece oriunde pentru studii sau o slujbă mai bună, trăiesc drama unei schimbări involuntare majore. Dar pe care nu o pot refuza. Criza vârstei mijlocii (vezi articolul aici) îi determină să treacă la ACȚIUNE. Să înceapă să studieze, să se auto-observe, să se auto-cunoască. Ei realizează cu dificultate că azi, a gestiona corespunzător propriile emoții, a avea autocontrol și a fi capabil să îți menții o stare de bine sunt lucruri mult mai importante decât slujbele, funcțiile sau banii.

Conflictul dintre generații se poate ameliora cu efort în acest sens!

Primul pas este DETAȘAREA de trecut. Pe măsură ce oamenii ÎNȚELEG că trecutul nu mai reprezintă un reper, ALEG să schimbe ceva.

Bunicii înțeleg, uneori, că nu pot și nu are sens să IMPUNĂ propriile opinii tuturor. Altfel rămân izolați și trăiesc în nostalgia lor despre trecut! Plini de frustrări că nu pot schimba lumea.

Cei de vârstă medie suferă din cauza ritmului mult prea rapid al schimbării. Ei trec prin episoade depresive, prin crize existențiale majore, uneori cad, și apoi se ridică și fac EFORTUL necesar adaptării. Trec, fără să vrea, prin procesul de DEZVOLTARE PERSONALĂ. Și reușesc să ÎNȚELEAGĂ, în cele din urmă, după multă SUFERINȚĂ, că au de studiat cum funcționează lumea, societatea și mai ales PROPRIA MINTE.

Tinerii sunt deschiși la nou, dar adesea incapabili să ALEAGĂ, să TRIEZE corect oportunitățile lor de progres. Astfel mulți se orientează spre studiu academic în exces, sau spre muncă epuizantă, neglijând propriile emoții și propria stare de bine. Riscând cu ușurință să ajungă la dezechilibru emoțional major. Și ei au nevoie de educație pentru viață. Însă rareori reușesc să COMUNICE eficient cu părinții sau profesorii lor. Motiv pentru care cad ușor victime exceselor de orice fel.

Conflictul dintre generații se detensionează prin educație

O educație autentică pentru viață este ceva COMPLET DIFERIT de procesul de școlarizare. Una e să dobândești competențe pur tehnice, și alta e să ÎNȚELEGI propriile tale EMOȚII. INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ e fundația succesului în viață. Și așa cum o construcție nu poate fi DURABILĂ dacă are fundația șubredă, nici viața și cariera cuiva nu pot reprezenta un succes în lipsa INTELIGENȚEI EMOȚIONALE bine dezvoltate!

Un nivel ridicat de INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ (detalii în articolul de aici) este azi o NECESITATE! Doar dezvoltarea ei poate atenua rigiditatea mentală a vârstnicilor, poate armoniza procesul de schimbare a celor de vârstă mijlocie și poate determina tinerii să devină mai ATENȚI și mult mai SELECTIVI atunci când își ALEG drumul în viață!

Conflictul dintre generații se poate atenua în cadrul procesului de dezvoltare personală

Deși unele statistici indică un nivel de 3% din populație care se orientează spre procesul de dezvoltare personală, lucrurile merg spre bine. În ciuda reticenței a 97% din români, tot mai mulți ÎNȚELEG că nu mai au de ales! Și că educația tehnologică, bazată exclusiv pe școlarizarea tehnică sau profesională este INSUFICIENTĂ.

Prioritare sunt azi EMOȚIILE, RELAȚIILE INTERUMANE și SĂNĂTATEA! Și acestea pot fi gestionate armonios doar dacă se parcurge un proces AUTENTIC de DEZVOLTARE PERSONALĂ!

Odată asimilate lucrurile de bază, se obține ceea ce numim o stare de ECHILIBRU, de armonie interioară. Care PERMITE progrese și pe plan personal, relațional și profesional!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *