DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Cooperarea are un rol determinant în relațiile interumane

Cooperarea

Cooperarea are un rol determinant în relațiile interumane

Cooperarea este la baza progresului omenirii. Iar competiția continuă o încurajează! Ești competitiv doar în echipă. Și poți activa SINERGIA unei echipe doar dacă reușești să cooperezi eficient!

Cooperarea are la bază focalizarea pe un scop bine determinat

O echipă se formează atunci când există o nevoie. Și oamenii sunt motivați pentru a face un efort comun! Ei încep să se ALIEZE și să se FOCALIZEZE asupra unor obiective.

Cu cât obiectivele sunt mai clare, mai bine determinate, cu atât oamenii se vor simți mai bine motivați să le atingă! Și își vor focaliza eforturile într-o singură direcție!

Dacă ținta este neclară, orice vânător o poate rata! Dar dacă ținta se vede BINE, vânătorul va putea ochi atent!

Cooperarea înseamnă unirea eforturilor

Vechea zicală românească spune clar că: ÎN UNIRE STĂ PUTEREA! În trecut, era foarte clar că un grup UNIT poate face minuni!

Azi, sunt promovate puternic sentimente negative ca: dezbinarea, competiția, invidia, ura sau segregarea pe diverse criterii: de sex, religioase, etnice sau rasiale.

Cu cât motivele de dezbinare sunt mai multe, cu atât va fi mai dificil pentru un grup să se coaguleze! Și să își UNEASCĂ eforturile. Să tragă toți în ACEEAȘI direcție!

Cooperarea înseamnă armonie!

Iar armonia se construiește. Sau mai degrabă se exterioarizează. Cu alte cuvinte, armonia din INTERIOR se scoate la lumină. Și se oferă cu generozitate altora!

Dacă interiorul este plin de frustrări, de conflicte interioare nerezolvate sau se ură la adresa altora, și relațiile interumane vor REFLECTA exact același lucru!

Faptele noastre au la bază gîndurile noastre! Iar gândurile sunt, în mare parte, automate. Dar și o altă parte care sunt învățate, ajustate, corectate sau cizelate.

Mintea umană e ca o plastilină, capabilă de flexibilitate și MODELARE! Putem rămâne mereu pe pilot automat. Dar avem și OPȚIUNEA de a alege altceva.

Putem opta pentru MODELAREA gândurilor, atitudinilor și comportamentelor noastre. Caz în care schimbăm automatismele și preluăm CONTROLUL asupra propriei persoane!

Cooperarea începe din interior

Într-o satiră din cărțile lui Swift, eroul său, Guliver, ajunge într-o țară în care savanții caută diverse soluții fanteziste la problemele umanității.

Una din soluțiile propuse de un savant pentru a împăca partidele politice cu interese diametral opuse este să se facă o operație fiecărui politician. Și să se ia o emisferă din creierul său, pentru a se transplanta în capul unui politician din tabăra adversă!

Astfel, cele două emisfere, fiecare aparținând unui politician dintr-o tabără diferită, se vor CERTA între ele LA INTERIOR! Până când vor fi astfel obligate să ajungă la o înțelegere.

Procedând așa, certurile publice din parlament ar putea fi evitate, și conflcitele politice vor avea loc doar în INTERIORUL capetelor fiecărui politician supus unui astfel de transplant!

Cooperarea presupune empatie!

Exemplul lui Swift pare o ficțiune, dar are și un sâmbure de adevăr. De fapt, nu e nevoie să se facă un transplant FIZIC a unei jumătăți de creier! Ci ar fi suficient ca oamenii să își dezvolte capacitatea de a fi EMPATICI.

Cu alte cuvinte, de a găsi răgazul de a se pune în pielea celuilalt! Și a încerca să SIMTĂ ceea ce simte și celălalt! E o metodă relativ simplă!

Mai mult, suntem dotați cu neuroni-oglindă. Care au ca rol să ne AJUTE mult în acest proces. Tot ce avem nevoie pentru a-i activa este să alocăm TIMP acestui proces. Și să ne concentrăm asupra lui!

Cooperarea are la bază echilibrul interior

Dacă ești agitat, grăbit, superficial, nu vei reuși să îți mai focalizezi ATENȚIA asupra celui de lângă tine! Nici nu vei avea timp să OBSERVI expresia feței sale! Sau să asculți tonul vocii lui. Nu vei mai simți ce simte el. Motiv pentru care nu-l vei înțelege.

Ca să vorbiți aceeași limbă, e nevoie să permiți creierului tău să se liniștească. Și să intre într-o stare specială de calm și liniște interioară.

Abia când ai atins acest nivel, începi să vezi, să asculți și să înțelegi ce simte cel din fața ta! E un proces simplu și natural. O abilitate prezentă încă de la naștere. Dar pe care o pierdem foarte ușor!

Lipsa unui echilibru INTERIOR ne împiedică să folosim EMPATIA. Iar graba și superficialitatea ne BLOCHEAZĂ capacitatea de a-i ÎNȚELEGE pe cei din jur! Făcând cooperarea tot mai dificilă!

Cooperarea duce la sinergie!

Efortul comun a două persoane are ca REZULTAT adesea mai mult decât suma eforturilor individuale are fiecăruia! Un fel de a spune că 1+1=3 sau mai mult! Adesea mult mai mult!

În trecut, la țară, oamenii mergeau la clacă. Munceau toți cot la cot pentru a strânge recolta unuia din ei. Sau pentru a construi casa lui! Apoi, în altă zi, mergeau să-l ajute pe altul!

Abilitatea de a ajuta, de a comunica și a empatiza sunt la baza cooperării. Și rezultatele apar! În orice domeniu!

Ba chiar și rezultatele procesului de dezvoltare personală apar doar atunci când apare o ALIANȚĂ TERAPEUTICĂ între client și mentor!

Motiv pentru care prima discuție ar fi bine să fie mereu gratuită și să se poată cere cu un simplu clic aici!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *