DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Creșterea posttraumatică este o resursă importantă!

Creșterea posttraumatică

Creșterea posttraumatică este o resursă importantă!

Creșterea posttraumatică este adesea ignorată. Inclusiv de psihologii care nu o înțeleg prea bine! Și care rămân adesea blocați în traumă! Ignorând faptul că odată depășită, trauma e urmată adesea de dezvoltare!

Creșterea posttraumatică e des întâlnită în natură!

În urma incendiilor de pădure, sunt arse tufele, ierburile și tot ce e nesemnificativ. Însă rezistă arborii puternici și viguroși. Care se dezvoltă și mai bine după ce în sol se adaugă cenușa rezultată după ardere!

Primăvara, pomicultorii TUND pomii. Tăind unele ramuri mai vechi, și păstrând noii lăstari care vor produce. Și care vor beneficia din plin de energia pe care trunchiul o distribuia generos la mult mai multe ramuri.

Gerul iernii distruge populațiile mari de rozătoare. Rămân în viață doar exemplarele foarte viguroase. Cele capabile să se ascundă în locuri cu hrană și temperaturi potrivite! Și care vor procrea, dând naștere unor generații prolifice!

Exemplele pot continua, sunt foarte multe. Și în toate există o traumă! Sau un dezastru la scară mare! Sau o selecție naturală.

Creșterea posttraumatică există!

Însă ceea ce ne doare este trauma însăși! Și demoralizarea aferentă ei! Cum să crești dacă te simți lovit și afectat? Prima dată simți că te prăbușești!

Nici prin gând nu-ți trece că abia în urma unei traume, vei putea dezvolta ceva util. O capacitate de efort superioară! Necesară pentru a depăși trauma!

Noi avem la interior aceste RESURSE. Însă ele sunt în stare LATENTĂ. Sub forma unor rezerve de energie. Pe care le păstrăm tocmai pentru momentele de criză!

Dacă aceste crize nu apar, nici RESURSELE nu sunt utilizate! Ele fiind destinate să iasă la iveală doar atunci când este mare nevoie de ele!

Iar când PRESIUNEA e mare, încep să apară și energiile latente necesare pentru a riposta! Energii care te împing la ACȚIUNE!

Creșterea posttraumatică se declanșează după traumă

Doar o traumă va activa acest mecanism! Și te va determina să faci ceva. Să pui la treabă un mecanism de vindecare. Și să îl supra-activezi!

Crizele din cadrul traumei tind să te destabilizeze. Și îți provoacă multă suferință. Cu demoralizarea aferentă. Și cu riscurile de epuizare totală.

Însă crizele sunt cel mai adesea trecătoare! Mai ales dacă te-au TREZIT! Și dacă au trezit și potențialul LATENT de care dispui!

Și cu cât criza e mai mare, cu atât DORINȚA ta de a o depăși e mai puternică. Iar șansele să trezești UMBRA ta cresc!

Creșterea posttraumatică scoate la iveală forța ta

Abia când ești pe cale să fii doborât, te mobilizezi cu adevărat. Și lași la o parte ezitarea. Și orice temeri nejustificate care te țineau blocat.

Acum ești capabil să oferi performanță! Și să faci un SUPRA-EFORT pentru a depăși pericolul. Fie el real, fie doar perceput!

Pentru că puterea ta interioară există. Și avea nevoie de ACTIVARE! Sau mai exact, de MOTIVAȚIA clară, indubitabilă, că e necesară. Și că e SOLUȚIA de care ai neapărată nevoie!

Abia atunci frealizezi că poți depăși niște obstacole. Care ți se păreau a fi imposibil de depășit!

Creșterea posttraumatică și psihologul

Psihologul înțelege trauma prin care ai trecut. Și empatizează odată cu tine. Însă rolul său nu e doar să asculte plângerile tale! Ci e să te MOTIVEZE să activezi forța ta interioară!

După ce ai trecut prin traumă, începi să ieși din ea. Și să lași în urmă rănile. Iar psihologul te va sprijini în acest demers. Și te va încuraja să treci peste.

Odată trecut momentul dificil, va începe CREȘTEREA. Iar viteza ei va fi mare. Cu cât trauma te-a afectat mai mult, cu atât MOTIVAȚIA de a o depăși va fi mai puternică!

Iar resursele tale interioare vor fi activate mai ușor de nevoia de a depăși momentul critic!

Mai sunt îndoieli cu privire la creșterea posttraumatică? Hai să discutăm despre asta într-o ședință gratuită! Pe care o poți cere cu un simplu clic aici!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Un comentariu la “Creșterea posttraumatică este o resursă importantă!

  1. Am trecut prin multe traume in viața mea. Am fost abuzată in copilărie de părinți, de cadrele didactice din școală, de colegi și copii din jurul blocului. Astăzi la peste 30 de ani de la copilărie si școlarizare am rămas cu anumite frici si intre timp s-a dezvoltat si o oarecare iritabilitate. Constat ca am posibilități intelectuale si am sfârșit după liceul cu bacalaureat, un curs de psihologie la Eurocor. Am posibilități intelectuale, dar fricile mă trag in jos. Îmi împiedică dezvoltarea personala. Eu sunt omul care „urmează părerile altora” , mama, tata si societatea. Vreau sa mă transform în „omul cu încredere în forțele proprii, care și-a găsit propria intuiție interioară.” Se poate? Ați afirmat că: “psihologul înțelege trauma prin care am trecut, și empatizează odată cu mine. Rolul său nu e doar să asculte plângerile mele, ci e să mă MOTIVEZE să-mi activez forța mea interioară”. Puțiți?
    După ce am trecut prin traumă, voi putea începe să ies din ea? Să las în urmă rănile pricinuite de părinți, școală și societate. Psihologul “din” dumneavoastră mă va putea sprijini în acest demers? Mă va încuraja să trec peste toate necazurile mele? Odată trecut momentul dificil, va începe pentru mine CREȘTEREA? Cum va fi viteza ei? Cu cât trauma m-a afectat mai mult, cu atât MOTIVAȚIA de a o depăși va fi mai puternică? Eu va doresc succes in interacționarea cu mine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *