DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Dacă vrei să fii fericit învață mai întâi să citești oamenii

Să citești oamenii

Dacă vrei să fii fericit învață mai întâi să citești oamenii

Să citești oamenii e esențial. Fiind abilitatea ta de bază în relațiile cu ceilalți! Iar lipsa preocupării tale pentru a dezvolta această artă va duce la multă suferință!

Să citești oamenii e un instinct

Și de dezvoltarea lui depindea supraviețuirea. Cel puțin în trecut. Însă omul modern tinde să piardă această abilitate. Și să ignore observarea celuilalt.

Când trăiai izolat, departe de comunitate, și un străin trecea prin zonă, era chestiune de bază să îl observi atent. Și să-i ghicești eventualele intenții rele!

Era o abilitate de bază necesară supraviețuirii. Care azi tinde să fie neglijată. Trăim în civilizație, în sisteme centralizate. Unde se presupune că alții au grijă de noi, Și atunci începem, treptat, să ignorăm necesitatea de a citi alte persoane.

Mai mult, începem să CREDEM cu tărie că dacă noi suntem cinstiți, și alții vor fi la fel. Și că alții se vor comporta exact la fel cum ne comportăm noi cu ei!

Practic, începem să avem AȘTEPTĂRI complet nerealiste. Care ne sunt înșelate. Și pentru asta suferim. Fără să ne dăm seama că una din princuipalele cauze ale suferinței este că… uităm să citim alte persoane!

Să citești oamenii e o necesitate de bază

Alegerile pe care le facem în viață ne influențează enorm. Chiar și alegerile mărunte. Ca să nu mai vorbim de cele importante, cum ar fi alegerea partenerului de viață. Sau a carierei și a anturajului!

Și toate aceste alegeri au la bază niște DECIZII pe care noi le luăm! Plătind pentru orice decizie neinspirată! Sau mai exact, suportând CONSECINȚELE propriei neatenții.

Tot ce ai de făcut ÎNAINTE de a face ALEGERI importante este să citești oamenii! Să-i privești atent, și să VEZI dincolo de MASCA SOCIALĂ pe care fiecare dintre noi o poartă!

Practic, e bine să îți dai voie să SIMȚI ceea ce ei nu vor să îți spună. Uneori, și tăcerea lor vorbește! Important e ca tu să vrei să o auzi. Și să simți ceea ce ei nu vor ca tu să vezi!

Să citești oamenii ca și abilitate de evaluare a lor

Te naști cu această competență. Și apoi o dezvolți sau o atenuezi, după caz. Dacă crești într-un mediu sigur, vei considera inutil să citești oamenii. Deoarece consideri că toți sunt buni. Și nu are rost să te alarmezi!

Astfel, această abilitate nativă se va atenua. Și treptat, o vei neglija. Nu are sens să dezvolți ceva de care nu pare că ai avea nevoie! Și orice funcție neutilizată tinde să se piardă!

Însă dacă mediul în care crește un copil este periculos, sistemul lui de alarmă îl va pune mereu în gardă. Și copilul va dezvolta abilitatea de a observa alte persoane.

Frica de a nu fi rănit sau agresat determină adesea ca instinctele să devină mai ascuțite. Și copilul să fie mai ATENT la observarea altor persoane!

Dar nici excesele nu sunt bune! Prea multă violență și frică va duce în altă extremă. În care orice individ va fi perceput ca fiind un potențial PERICOL. Caz în care observarea lui iar pare inutilă!

Dacă tot sunt periculoși ceilalți, la ce bun să-i mai observ? De ce să-i mai evaluez? Se poate ajunge ușor ca concluzia falsă că: TOȚI oamenii sunt la fel! Și că e bine să te ferești de ei!

Să citești oamenii ca abilitate socială

Un mediu prea sigur, sau unul extrem de nesigur, pot duce, ambele, la probleme. La un analfabetism funcțional. În care știm citi. Dar nu o mai facem.

Poate credem că nu e necesar, pentru că nu există pericole. Fie credem că e inutil, deoarece pericolele sunt peste tot! Și oricum nu le putem contracara.

O persoană echilibrată va înțelege necesitatea dezvoltării abilităților în acest sens. Însă de regulă doar după ce trece prin multe eșecuri și suferințe!

Pe măsură ce ne maturizăm emoțional, pe la vârsta mijlocie – 35-45 de ani, începem să ne alfabetizăm cu adevărat. Și să acordăm atenția necesară procesului de observare a feței interlocutorului.

Uneori, profesia ne-o cere. Deoarece lucrăm cu oamenii, și conducem oameni. Caz în care înțelegem mult mai clar necesitatea procesului de a ne ANTRENA abilitatea de a citi oamenii.

Să citești oamenii se învață

La fel ca orice competență, putem dezvolta, la orice vârstă, abilitatea noastră de a privi sub masca socială. Și de a vedea mult mai mult decât vor alții să ne arate.

Psihologii, psihoterapeuții, agenții de vânzări, profesorii sau managerii firmelor tind să exceleze în dezvoltarea acestor abilități. Însă ele sunt la îndemâna oricui. Sau mai exact, a celor dispuși să le acorde importanță.

Efortul de a antrena și dezvolta aceste competențe e relativ mic, dacă îl comparăm cu cel făcut pentru calificarea profesională.

Numărul de ore necesar e infim. Și timpul investit în abilitatea de a citi oamenii aduce cel mai mare profit! Poate că nu vei câștiga imediat foarte mulți bani, dar în mod sigur vei evita multe pierderi pe viitor!

Întrebarea este: Cât de puternică e MOTIVAȚIA TA pentru a începe un proces de dezvoltare personală în cadrul căruia să înveți cu adevărat cum să citești oamenii?

Răspunsul tău să fie dat sub forma unei note de la 1 la 10, în care nota zece reprezintă maximul de MOTIVAȚIE , iar nota unu fiind minimul.

Dacă nota pe care ți-ai dat-o acum este de minimum 10, putem să alegem să lucrăm împreună, (clic AICI) pentru a dezvolta abilitatea pe care în mod sigur o ai deja în stare latentă. Dar ai cam neglijat să o utilizezi la adevărata ei valoare.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *