DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Descoperă situația în care gândirea pozitivă e de fapt fugă de realitate!

Gândirea pozitivă

Descoperă situația în care gândirea pozitivă e de fapt fugă de realitate!

Gândirea pozitivă este ușor de falsificat. Adică de înlocuit cu simularea ei. Și cu minciuna autoadministrată. Însă fondatorul psihologiei pozitive atrage atenția asupra necesității de a fi ancorat în realitate!

Gândirea pozitivă și negarea

Cel mai des se întâlnește NEGAREA, ascunsă sub masca unei pretinse gândiri pozitive. Refuzul de a ACCEPTA un fapt real, dar incomod, poate fi justificata artificial. Printr-o pretinsă gândire pozitivă.

Dacă ai o pană de cauciuc, degeaba refuzi să ACCEPȚI realitatea obiectivă! Roata nu se va umfla singură, și nici nu vei putea circula în deplină siguranță cu roata dezumflată!

Iar NEGAREA realității evidente nu va folosi nimănui în acest caz! Gândirea pozitivă te ajută în alt mod! Dacă ACCEPȚI problema, o poți REMEDIA mai ușor, mai rapid sau mai eficient!

Iar refuzul de a ACCEPTA problema te face CAPTIV în problemă! O problemă NEGATĂ nu mai poate fi REZOLVATĂ! Deoarece refuzând existența problemei, refuzi automat și rezolvarea ei!

Gândirea pozitivă și realitatea obiectivă

A gândi pozitiv și totodată realist este bine. Iar dacă situația e negativă, ai de ACCEPTAT existența ei! Și de căutat SOLUȚII. Orientarea ta spre NEGAREA problemei e un mod de gândire DEZADAPTATIV!

Însă dacă alegi o orientare spre SOLUȚII, și ACCEPȚI faptul că ai de REZOLVAT o problemă apărută, gândirea ta rămâne REALISTĂ. Orientată spre obținerea de REZULTATE!

Este esențial să rămâi bine ANCORAT ÎN REALITATE. Indiferent de ce se întâmplă în jurul tău. Sau de cât de crudă e realitatea. Doar astfel vei descoperi SOLUȚII potrivite, realiste!

Orice tentativă de EVADARE din realitate va fi de fapt o NEGARE a ei, și o gândire DISFUNCȚIONALĂ. Care te va face să suferi și mai mult!

Gândirea pozitivă e incompatibilă cu evadarea

În copilărie, avem un mecanism de EVADARE din realitate. Menit să ajute copilul să treacă peste traume greu de suportat. Și să se REFUGIEZE temporar într-o lume IMAGINARĂ.

Și este bine că există acest mecanism, și că orice copil se poate PROTEJA de ABUZURILE unor adulți agresivi și violenți verbal sau fizic!

Grav este dacă acest mecanism, util copilului, este păstrat și reactivat prea des și la vârsta ADULTĂ! Refugiul temporar într-o lume imaginară tinde să devină prea frecvent, sau chiar permanent!

O iluzie de moment poate fi utilă. La fel e și odihna, și somnul profund, în care te detașezi, temporar, de situațiile greu de suportat! O refacere a energiei mentale e utilă și necesară oricui!

Grav e când REFUZI să te mai întorci la REALITATEA OBIECTIVĂ. Indiferent de cât de incomodă ar fi aceasta! Și să PRETINZIPROBLEMA nu există! Refuzând să o vezi sau să vorbești despre ea!

Gândirea pozitivă de tip narcisic

Amenajându-mi apartamentul, nimeresc peste un Dorel care se crede mare meșter. Dar face gafe impardonabile și pentru un începător. Îmi permit luxul să îl critic, dar el mi-o taie scurt: Mă ocup de 25 de ani de construcții, și știu mai bine cum trebuie procedat! Nu vreau să ascult lucruri negative despre munca mea și despre mine!

Omul ține mult la IMAGINEA lui artificial creată (tipar specific narcisismului). Și folosește mecanismele unei pretinse gândiri pozitive pentru a se proteja de traume. Cum ar fi, de exemplu, refuzul recunoașterii propriilor sale erori!

Însă apelez la un meșter mai priceput, cu ceva ani de experiență dobândită prin vestul Europei, care se vede nevoit să repare gafele Dorelului autohton. Și care confirmă obiecțiile mele. Va fi nevoie de muncă și ceva efort doar pentru a REPARA disfuncționalitățile evidente din lucrări!

Sigur că și Dorel le putea repara, la sugestia mea sau a altcuiva mai realist. Însă el a REFUZAT ostentativ să ACCEPTE până și existența lor! Sau faptul că altcineva îl poate critica!

Având un tipar de personalitate IMATUR emoțional, Dorelul mai sus menționat folosea mecanismul dezvoltat în exces încă din COPILĂRIE. NEGÂND orice problemă incomodă, și refuzând să discute măcar despre ea! Ca să nu mai vorbim de o eventuală remediere a ei!

Remedierile erau posibile, cereau ceva timp și efort, însă în lipsa ACCEPTĂRII existenței lor, s-au dovedit a fi iremediabile pentru el. Așa se manifestă la narcisiști acest tipar disfuncțional, greu compatibil cu activitatea profesională.

Gândirea pozitivă indusă artificial

Decizia unor persoane de a gândi NUMAI pozitiv este de fapt tiparul IMATUR EMOȚIONAL al copilului. Care te protejează de traume. Dar nu și de REALITATE!

Incapacitatea unora de A ACCEPTA deschis existența unor probleme este lipsă de RESPONSABILITATE. Datorată unei insuficiente maturizări EMOȚIONALE.

A lua decizia de a intra, permanent, în starea de COPIL, te poate proteja temporar. O fac alcoolicii, narcomanii, fumătorii sau jucătorii de jocuri de noroc. Și dependenții în general.

DEPENDENȚA lor vine din incapacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru situațiile incomode. Și din dorința de A EVADA cu orice preț dintr-o lume pe care refuză să o ACCEPTE așa cum este ea.

Gândirea pozitivă realistă se construiește prin atitudine

Pentru a gândi pozitiv, ai nevoie de o atitudine specifică. De a accepta situațiile incomode așa cum sunt ele. Și a acționa proactiv pentru remedierea lor!

Se începe cu SINCERITATEA. Față de propria ta persoană. Orice MINCIUNĂ pozitivă autoadministrată va fi observată, acceptată, demontată și înlocuită, treptat, cu ADEVĂRUL.

Adevărul este cel care te va elibera. Dacă ai MATURITATEA și RESPONSABILITATEA să îl ACCEPȚI și să lucrezi asupra ta!

Rolul meu e să te ghidez în acest sens. Să te ajut să încetezi să mai minți propriile sentimente. Și să înlocuiești mistificările cu realismul. Te simți pregătit să fii sincer când discuți cu mine? Mă găsești cu un simplu clic aici!

 

 

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *