DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Mecanismele de compensare duc de regulă la excese

Mecanismele de compensare

Mecanismele de compensare duc de regulă la excese

Mecanismele de compensare sunt ușor de observat, dar dificil de înțeles. Deoarece sunt ASCUNSE sub diverse măști și pretexte. Cărora le găsim mereu explicații și justificări cu aparență logică. Dar și cu imaturitate emoțională ușor de perceput.

Mecanismele de compensare sunt surogate

În urmă cu 30 de ani, pentru a se economisi efortul valutar și a reduce importurile, cafeaua era amestecată cu orz. Doar 40% din cafea era cafea autentică, restul fiind un SUROGAT menit să crească, artificial, cantitatea ei!

Astfel, plăteai un kg de cafea, și cumpărai acel amestec, poreclit NECHEZOL (fiind de fapt hrană pentru cai). Care conținea mai mult orz (60%) decât cafea(40%)!

La fel stau lucrurile în multe alte domenii din viețile noastre. Nu neapărat când e vorba de produse. Ci mai degrabă când vorbim de dorințe, emoții și sentimente.

LIPSURILE de orice fel tind să fie COMPENSATE cu diverse SUROGATE. Iar presiunea cea mai mare apare atunci când este vorba de RĂNI EMOȚIONALE nevindecate din trecut!

Orice RANĂ de acest tip se cere vindecată, și înainte de asta, va cere diverse SUROGATE. Menite să mascheze și să ascundă, măcar TEMPORAR, durerea și suferința sufletească!

Mecanismele de compensare sunt utile

Pe termen scurt, orice poate aduce alinare TEMPORARĂ unei suferințe sufletești este ceva UTIL. Așa cum un Algocalmin tinde să atenueze durerea insuportabilă generată de o măsea cariată!

Desigur că medicamentul nu va vindeca nici caria, și nici nu va atenua durerea aferentă, decât pentru câteva ore! Apoi, durerea REVINE cu o intensitatea egală, sau chiar mai mare decât la început!

Mecanismele de compensare folosite pentru a atenua PE MOMENT durerea sunt utile pe TERMEN SCURT! Iar dacă refuzăm vizita la dentist și REZOLVAREA în mod real a problemei, ABUZUL de calmante devine singura soluție pentru a ține oarecum durerea sub control!

Însă utilitatea acestei metode este de scurtă durată. Corpul se poate OBIȘNUI rapid cu medicamentul, și DUREREA inițială nu mai cedează decât dacă CREȘTEM DOZA!

Astfel, se deschide o poartă spre ABUZURI. Deoarece și creșterea dozei este inutilă în timp. Va veni vremea când va fi nevoie de o doză triplă! Cu efect mai slab decât doza luată prima dată!

Mecanismele de compensare în cazul suferințelor sufletești

Dacă durerea fizică se rezolvă ușor cu o simplă pastilă, durerile sufletești nu cedează atât de ușor. În cazul lor, avem TENDINȚA, oarecum naturală, de a ne FOCALIZA mintea pe altceva. Ca să UITĂM, pe moment, de CAUZELE suferințelor. Într-o tentativă disperată de A FUGI de realitate.

Însă puține lucruri sunt capabile să ne CAPTEZE atenția în totalitate! Sau pe termen lung! Și atunci căutăm senzații tot mai INTENSE! Cât mai puternice, și dacă se poate și DURABILE.

Alcoolul, țigările, consumul de narcotice, excesul de pastile și jocurile de noroc au proporțiile unor adevărate pandemii. Care țin în captivitate mai mult de JUMĂTATE din populația țării noastre!

Nici una din metodele mai sus menționate nu REZOLVĂ concret vreo problemă. Însă toate oferă, pentru MOMENT, măcar o ILUZIE TEMPORARĂ!

Mecanismele de compensare dăunează sănătății

În cantități REZONABILE, mecanismele de compensare au un impact redus asupra sănătății. O țigară, un Algocalmin sau un pahar cu alcool nu vor afecta organismul unui om sănătos. Nici pariurile, jocurile de noroc sau păcănelele.

Problema este că mecanismele de compensare sunt doar SUROGATE. Adică tentative de EVADARE TEMPORARE dintr-o realitate tot mai incomodă sau foarte greu de suportat!

Iar SUROGATELE au efect doar LA ÎNCEPUT. În timp, efectul lor vindecător, sau AMELIORATOR al suferinței, SCADE! Fiind nevoie de CREȘTEREA DOZEI!

Explicam mai sus cum un Algocalmin face durerea de măsea să cedeze doar la primele administrări. În timp, dublarea sau triplarea dozei devine necesitate pentru a se obține ACELAȘI EFECT!

Mecanismele de compensare duc la dependență

Nevoia de a folosi mecanismele de compensare indică existența unei SUFERINȚE NERECUNOSCUTE. Sau NEGATE. Pe care refuzăm să o vindecăm. Fie din lipsă de curaj, de încredere în propria persoană, fie din pură ignoranță.

Însă capacitatea de a SUPORTA suferința este totuși LIMITATĂ. De unde și NEVOIA INCONTROLABILĂ de a utiliza fără ezitare mecanismele de compensare disponibile sau cunoscute.

Preferăm să folosim ceva CUNOSCUT, chiar dacă știm că dăunează. Și să EVITĂM orice altceva NECUNOSCUT, chiar dacă ni se spune (și conștientizăm) că ne poate face bine.

Iar NEGAREA continuă a problemei este echivalentă cu REFUZUL DE A ACCEPTA existența ei! Caz în care ești CAPTIV în problemă, și în DEPENDENȚA de un SUROGAT! Care poate ține PROBLEMA sub control măcar pentru O VREME!

Mecanismele de compensare devin în timp incontrolabile

Nevoia de a compensa DUREREA, de a o atenua măcar pentru câteva minute sau ore, ne determină să devenim IRAȚIONALI. Și să recurgem la EXCESE greu de înțeles pentru cei din jur.

Însă în lipsa SUROGATELOR, durerea sufletească tinde să se ACCENTUEZE! Ca oricare altă PROBLEMĂ NEREZOLVATĂ, amânată sau ascunsă sub covor!

Și de aici apare NEVOIA de COMPENSARE. De FUGĂ din fața unei REALITĂȚI copleșitoare. Fugă cu ORICE PREȚ! Cu prețul sănătății, libertății sau chiar vieții tale. Pe care o vei risca doar pentru a compensa, temporar, problema.

Lipsa controlului devine tot mai mare pe măsură ce DUREREA SUFLETEASCĂ crește. Și NEVOIA de a FUGI de ea este tot mai presantă. Până la nivelul la care devine imposibil de controlat!

Mecanismele de compensare te pot distruge în timp

Orice EXCES devine, în timp, periculos! Până și apa, fără de care nu poți trăi, aflată în exces, te poate ucide! Cu atât mai mult alte surogate, netoxice în doze mici. Care devin o amenințare dacă se recurge la ele în mod repetat, și în cantități din ce în ce mai mari!

Mecanismele de compensare sunt un SEMN că de fapt REFUZI să rezolvi problema REALĂ. Sau că ești în faza de NEGARE a existenței ei. Obicei larg răspândit, specific și poporului român (vezi aici articolul Românii – poporul bolnav de negare – adevărul de supără)

Iar insistența cu care recurgi la SUROGATELE care îți fac rău devine mecanismul tău de autosabotare. Care odată activat, devine tot mai stabil și mai agresiv. Până la autodistrugere totală. Vezi aici și articolul Tiparul autosabotant – cum să îți tai craca de sub picioare

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *