DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Educația psihologică – veriga lipsă din viața ta

educația psihologică

Educația psihologică – veriga lipsă din viața ta

Educația psihologică este esențială. E fundația pe care clădești întreaga ta existență. În lipsa ei, totul e instabil și neclar! Cu toate astea, i se acordă prea puțină importanță! Iar lipsa ei este ignoranță pură.

Educația psihologică nu se face în școli

De fapt, nu se face nicăieri. Menirea școlii e să te educe din punct de vedere pur profesional. Să te alfabetizeze și să te pregătească pentru a te califica într-o profesie sau alta. Nicidecum să te pregătească pentru viață!

Educația psihologică însă va lipsi din programa școlară, sau se va face formal. Avem deja și manuale de dirigenție, cu lecții, dar nu cu eficacitate în acest sens!

Practic, nu știm cum funcționează propriul nostru creier. ȘI nici nu putem învăța asta de la profesorii care nu au nici ei idee despre asta! Pentru că nici profesorii lor nu aveau, și erau focalizați doar pe predarea materiei, și atât.

Educația psihologică e responsabilitatea ta

Statul are cu totul alte îndatoriri, și obligații cu privire la statutul tău social. Trebuie să îți ofere libertate, condiții de muncă, dar nu și educație pentru viață!

Ție îți revine ingrata sarcină să te pregătești, să studiezi și să te autoeduci! Iar dacă ești setat pe convingerea că statul trebuie să îți poarte ție de grijă, vei suferi crunt!

Iar SUFERINȚA ta este un semnal. Pe care tu îl simți, fără să pari interesat să îi și înțelegi CAUZELE. Timp în care te plângi de EFECTE. Și fugi de responsabilitatea administrării propriei tale vieți.

Însă concomitent cu fuga de răspundere, știi să dai vina pe alții. Pe stat, pe guvern, pe politicieni, pe țara în care trăiești, pe lipsa de noroc sau pe divinitate.

Toată lumea e vinovată, înafară de TINE! Este culmea NEGĂRII unei realități obiective. Conform vechiului proverb ardelenesc: Cine nu știe juca (dansa), zice că-i strâmbă podeaua!

Educația psihologică necesită deschidere la nou

Cu condiția să ai mintea deschisă și să fii receptiv la nou. Și nu rigid, închistat în prejudecăți învechite. Care te pot orbi! Noi suntem dispuși să vedem doar lucrurile care ne CONFIRMĂ propriile convingeri.

Dacă observăm lucruri noi, DIFERITE de ceea ce CREDEAM, avem tentația de a le RESPINGE agresiv. Și de a le crede false, doar pentru că vin în contradicție cu ceea ce deja știam!

Adesea, ARGUMENTELE logice sunt respinse din start, și NEGATE. Și aici se vede cât de necesară ne este educația psihologică! Cel mai mare dușman ne este tocmai CREDINȚA că le știm pe toate!

Iar această convingere limitativă ne închide într-un cerc vicios. Și ne împiedică să fim receptivi la nou. Sau la ADEVĂRUL care ne poate elibera!

Educația psihologică se poate face oricând

Cu condiția să fim maturi emoțional. Imaturitatea, superficialitatea și nepăsarea ne pot ține captivi în ignoranță pentru multă vreme. Vârsta biologică nici nu contează!

Desigur că o persoană mai tânără poate fi mai deschisă la nou. Dar și mai imatură! Invers, o persoană mai în vârstă va avea tendința să se bazeze pe ceea ce deja ȘTIE, sau are impresia că știe. Și e posibil să fie. Emoțional vorbind, mai matură.

Însă asta nu e o regulă! Sunt mulți tineri cu gândire extrem de rigidă, asemănătoare cu a unor pensionari. Și mulți oameni în vârstă, dar imaturi din punct de vedere emoțional!

De regulă deschiderea pentru educația psihologică are loc la vârsta mijlocie. Când apare și criza aferentă acestei perioade. (Vezi AICI și articolul CRIZA VÂRSTEI MIJLOCII) Care presează puternic, generează multă SUFERINȚĂ. Și determină multe persoane să înceapă un PROCES autentic de schimbare.

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *