DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Inconștiența ca mecanism de protecție mentală

Inconștiența

Inconștiența ca mecanism de protecție mentală

Inconștiența e atât de frecvent întâlnită, încât este clar că ea are un rol important. În viață nimic nu e întâmplător. Și orice manifestare a unor comportamente are o logică. Și asta chiar dacă ne scapă, la prima vedere, motivele ei.

Inconștiența nu exclude cunoașterea

Fumătorul, de exemplu, CUNOAȘTE foarte bine efectele negative ale fumatului. Însă refuză să le și CONȘTIENTIZEZE! Mecanismul său de protecție îl determină să NU SE GÂNDEASCĂ la efectele pe care oricum le CUNOAȘTE.

Efecte destul de urâte, care nu ne plac, pot fi ascunse într-o zonă de NEGARE. Știu exact că îmi fac rău fumând, știu și ce risc, dar reușesc temporar să UIT. Să ascund sub covor PROBLEMA.

Creierul declanșează un mecanism de AUTO-PROTECȚIE destul de ciudat. Și BLOCHEAZĂ orice informație care DERANJEAZĂ. Sau e incomodă, sau contrară propriilor CONVINGERI.

Dacă eu CRED cu tărie că țigara mă calmează, voi AMPLIFICA orice informație care CONFIRMĂ convingerile mele deja existente. Și voi IGNORA, NEGA sau RESPINGE orice informație care CONTRAVINE acestor convingeri!

Inconștiența este utilă!

Un citat biblic relevant se referă la fericirea celor săraci cu duhul, că a lor va fi împărăția cerurilor! De unde putem trage concluzia pripită că e bine să nu știi unele lucruri. Sau să nu fii conștient de ele.

Ignoranța auto-indusă te va proteja de veștile proaste. Și astfel vei fi ferit, TEMPORAR, de agravarea unei tendințe depresive preexistente. Da, e preferabil uneori să fii prost, sau să faci pe prostul, decât să clachezi psihic!

Și atunci mecanismul de auto-protecție intră în acțiune. Te obligă să intri în așa-numita zonă de confort. În care suferi crunt, pierzi timp, bani, relații și multe altele. Dar îți menții, măcar o vreme, sănătatea mentală la un nivel acceptabil.

Inconștiența e specifică copiilor

Mecanismul de auto-protecție se dezvoltă încă din copilărie. O traumă majoră, abuzurile repetate sau mediul extrem de toxic va declanșa într-un copil o abilitate ciudată. Prin care acesta se va DECONECTA de REALITATE.

Incapacitatea copilului de a suporta unele traume îl va ajuta pe acesta să intre într-o altă zonă mentală! Să se REFUGIEZE într-o LUME A ILUZIEI. Ca să poată suporta mai ușor abuzurile adulților.

Practic, mintea copilului va fugi din realitate, și se va adăposti într-o POVESTE. Copilul va imagina zmei, personaje fabuloase, eroi protectori, sau zei care îl vor ajuta să învingă, ÎN ILUZIA SA, adulții abuzivi!

Toți copiii dezvoltă aceste mecanisme de protecție, și le păstrează până la vârsta de 10-11 ani. Când încep să perceapă REALITATEA. Și se antrenează să se adapteze treptat la ea.

Din acest motiv, copiii au discernământ parțial. Nu pot fi martori la procese. Sau mărturiile lor nu pot fi considerate ca fiind probe concludente!

Abia după vârsta de 12 ani copiii pot să ia unele decizii valabile juridic. Cum ar fi, de exemplu, alegerea părintelui cu care doresc să rămână după un divorț.

Inconștiența la vârsta adultă

Procesul de maturizare începe la 10-12 ani, și are loc toată viața. Adesea, adultul rămâne IMATUR emoțional. Și va folosi foarte des MECANISMELE de EVADARE în ILUZIE folosite și în copilărie.

Incapacitatea adultului de a suporta abuzurile, traumele emoționale sau situațiile incomode îl pot determina pe acesta să aleagă să FUGĂ DE REALITATE. Să se refugieze în ILUZIE.

Uneori, o fugă de câteva minute oferă acel RĂGAZ necesar unei decizii mai bine analizate. Alteori, e nevoie de ore sau zile pentru a gândi LA RECE. Așa că mecanismul INFANTIL de protecție mentală va putea fi folosit la orice vârstă.

Problema este când lipsește CURAJUL de a te CONFRUNTA cu PROBLEMA. Și FRICA te determină SĂ FUGI pe termen lung. Să te ASCUNZI de problemă, în loc să cauți SOLUȚII.

Inconștiența ca tipar comportamental

Cu toții avem momente în care ne simțim copleșiți. Și simțim NEVOIA de neoprit de a ne ASCUNDE. FRICA devine angoasă, și instinctiv ALEGEM să FUGIM de REALITATE.

Însă contează cât de mare este TEAMA, și cât durează ea! Dacă e ceva de moment, și o învingem în câteva ore sau zile, e în regulă. Vom dezvolta mecanismele SĂNĂTOASE de răspuns la problemă. Căutând sau construind SOLUȚIILE optime. Alături de oamenii competenți dispuși să ne sprijine.

Însă dacă avem un tipar EZITANT, ANXIOS, și nu reușim să ne MOBILIZĂM resursele de CURAJ pentru a merge înainte, vom putea intra ușor în zona comportamentelor DISFUNCȚIONALE.

Iar disfuncționalitatea maximă care ne poate BLOCA MENTAL într-o problemă este REFUZUL de a căuta SOLUȚII! Dacă intru în ILUZIE, în NEGAREA existenței unei probleme, îmi va fi IMPOSIBIL să mă mobilizez pentru rezolvarea ei! Nimeni, niciodată, nu a rezolvat o problemă despre care credea cu tărie că ea nu există!

Inconștiența e strâns legată de frică

FRICA e mecanismul care te determină să minți, să fugi, să negi problema. Și să ascunzi gunoiul sub covor. Motiv pentru care e nevoie de CURAJ pentru a ACCEPTA ADEVĂRUL!

Doar ADEVĂRUL te poate elibera, și numai atunci când ai DESCHIDERE față de cunoașterea lui! Însă adesea îți lipsește RESURSA cea mai importantă: CURAJUL!

Și atunci vei alege ca MECANISM DE COMPENSARE modelul folosit și în copilărie: EVADAREA din realitate. Și REFUGIUL în ILUZIE.

Inconștiența văzută din exterior

Odată intrat în ILUZIE, tu DEFORMEZI REALITATEA. Și refuzi să mai vezi ADEVĂRUL. Însă cei din jurul tău ar putea vedea lucrurile mai clar! Ei nu fug de REALITATEA TA! Și o observă mult mai clar!

Problema este că tu refuzi să COMUNICI cu ei. Pentru că tu știi că ei VĂD lucuri pe care TU REFUZI să le vezi! Și mai au prostul obicei să îți reproșeze, sau să te critice. Încercând, zadarnic, să te determine să accepți ADEVĂRUL.

Dar tu știi că ADEVĂRUL e greu de suportat! De aceea REFUZI să ai de a face cu el. Și cu oamenii care ți-l spun direct, fără menajamente. Și fără să realizeze că pe tine acest ADEVĂR te DOARE!

Nu ești suficient de MATURIZAT EMOȚIONAL să îl accepți, să te CONFRUNȚI cu el. Și atunci ALEGI SĂ FUGI de el. Căutând să EVIȚI cu orice preț CONFRUNTAREA cu adevărul. Și cu TINE însuți!

Inconștiența ta se va autoproteja

Tu ai dezvoltat deja o REZISTENȚĂ. La adevăr, la schimbare și la aflarea unor lucuri incomode. Prin urmare, te poți refugia în orice altceva. În orice ILUZIE.

Uneori vei pretinde că ai ales GÂNDIREA POZITIVĂ ca să poți continua MINCIUNA. Și să poți respinge orice ADEVĂR pe motiv că e negativ! Gândirea pozitivă nerealistă e de fapt O NEGARE A REALITĂȚII!

Intră în acțiune acest mecanism INFANTIL, IMATUR, prin care tu RESPINGI adevărul incomod. Și întărești ILUZIA cu orice preț. Chiar cu prețul sacrificării lumii reale. Deoarece lumea virtuală, auto-creată, pare mai confortabilă!

Așa că vei rămâne ani de zile ancorat în propria POVESTE. Incapabil să evadezi de acolo. Și folosind pretexte limitative ca să rămâi în aceasta! Chiar dacă SUFERINȚA TA se agravează continuu.

CONVINGEREA TA că nu există SOLUȚII, sau că ele pot fi prea DIFICILE, te menține în zona de a REFUZA să le mai CAUȚI! Și doar cine CAUTĂ, GĂSEȘTE.

Inconștiența se vindecă prin conștientizare

Ca să o depășești, nu e nevoie să înveți lucruri noi. Deoarece tu deja le CUNOȘTI! Doar că refuzi să le și ACCEPȚI! Din motive inventate, exagerate sau percepute fals.

Așa cum fumătorul CUNOAȘTE că țigara dăunează, dar refuză să și ACCEPTE această REALITATE, așa facem cu toții. Nu toți fumăm, și nu toți negăm că țigara poate face rău. Dar avem alte ZONE de interes în care folosim același MECANISM! Fără să vrem să acceptăm asta!

Simplul fapt că ești de acord cu afirmația mea, că fiecare din noi este, parțial, în anumite zone de NEGARE, e primul pas spre o SOLUȚIE.

Iar dacă susții că tu ești în totalitate realist, că ești bine ancorat în realitatea obiectivă și că nu evadezi în ILUZIE, îmi arată că nu te cunoști încă suficient. Că ești, emoțional vorbind, cam nepregătit pentru a te adapta la REALITATE. Și că NEVOIA TA de a evada în ILUZIE este destul de mare!

Maturizarea emoțională presupune, PARADOXAL, tocmai faptul că e bine să fii conștient de imaturitatea ta emoțională! Pe care o accepți așa cum e, și te apuci să lucrezi asupra ei. Dar numai dacă ai CURAJUL necesar! (clic aici dacă îl ai)

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *