DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Granița dintre normalitate și nebunie este imposibil de definit

Granița

Granița dintre normalitate și nebunie este imposibil de definit

Granița respectivă nici nu există. Sau mai exact, este extrem de largă. Și se modifică mereu în foarte scurtă vreme. În plus, există și aspecte diferite ale personalității. Una e patologia, boala psihică, adesea cu substrat genetic, și alta e tulburarea de personalitate.

Granița practic nu există

Când e vorba de boli grave cu substrat genetic, intrăm în sfera psihiatriei. Și atunci da, putem evalua existența sau inexistența bolii. Însă și atunci boala se poate manifesta sau nu.

Ea poate fi în stare LATENTĂ. Ca oricare altă trăsătură genetică recesivă. Astfel încât SIMPTOMELE ei să nu se manifeste! Sau să iasă la suprafață OCAZIONAL. În anumite condiții de mediu!

Cu alte cuvinte, o persoană poate fi asimptomatică! Exact ca la Covid 19, unde poți avea boala, dar să nu ai absolut nici un simptom! Sau poți să nu o ai deloc, dar să tușești, și să ai febră mare!

Astfel, în condiții de stres extrem, de oboseală sau în momente critice, o persoană clinic sănătoasă poate prezenta SIMPTOME specifice unor boli mintale.

La polul opus, un om cu afecțiuni psihiatrice severe poate să fie echilibrat și funcțional pentru o lungă perioadă de timp! Fără să prezinte simptome ale bolii sale! Sau le are, dar le poate ține sub control cu medicația potrivită.

Granița dintre boli și tulburări

Este o uriașă diferență dintre bolile psihice și tulburări. Deși uneori sunt extrem de greu de deosebit. Bolile au adesea substrat genetic, în timp de tulburările par a fi comportamente DOBÂNDITE, învățate.

Iar dacă substratul genetic este IMPOSIBIL de modificat, teoria spune că tot ce am ÎNVĂȚAT poate fi și DEZVĂȚAT!

Și aici este o oarecare graniță între ceea ce am moștenit, și nu putem modifica, și ceea ce am acumulat din MEDIUL înconjurător. Probleme pe care putem lucra, le putem modifica, ajusta sau ține sub control.

Bolile psihice severe sunt relativ rare. Probabil 3-5% din populație le are. Și lucrurile sunt irecuperabile. Oamenii respectivi primesc dpoar tratament SIMPTOMATIC. Care nu vindecă boala, dar ține SIMPTOMUL sub control.

În schimb tulburările sunt omniprezente. Le avem cu toții, fără excepție. De unde și zicala des întâlnită în spitalele de psihiatrie, că oamenii sunt de două feluri: bolnavii, și cei încă nediagnosticați.

Tulburări de PERCEPȚIE a lumii înconjurătoare, de interpretare a faptelor, de distorsionare ușoară a realității avem toți. Însă le putem duce fără probleme. Acestea nu ne împiedică complet să funcționăm în societate!

Doar dacă INTENSITATEA, FRECVENȚA și AMPLITUDINEA lor e mare, devin deranjante pentru cei din jur. Și creează multă suferință!

Granița dintre tulburările ușoare și cele severe

Am lămurit deja superficial, în trecere, problema bolilor psihice. Unde lucrurile sunt clare, ori le ai, ori nu. Și accentuez tulburările. Care sunt multe și diverse.

Însă aici nu mai contează doar numele sau manifestarea tulburării. Cât mai ales faptul că îți afectează mai mult sau mai puțin FUNCȚIONALITATEA în societate.

Uneori, o tulburare de comportament este date de o simplă prejudecată. De o simplă CONVINGERE că lucrurile stau diferit de realitate! De un simplu REFUZ al tău de a PERCEPE corect REALITATEA!

Depinde mult cât de rigidă e convingerea ta. Și cât de intens o vei manifesta în cadrul unor DECIZII importante. Mai ales când acestea afectează și alte persoane.

Iar FRECVENȚA cu care convingerile tale rigide sau erorile de percepție ale realității se lovesc de opoziția altor persoane contează și ea!

Una e dacă locuiești singur în vârful muntelui, și alta e dacă primești o funcșie de CONDUCERE și nenoroceștio destinele subordonaților prin erorile făcute de tine!

Amplitudinea EFECTELOR pe care le au ALEGERILE tale asupra altor persoane este și ea importantă!

Granița între disonanță și realism

Gradul nostru de realism diferă mult. Dacă observăm atent lucrurile, și realizăm că starea noastră de bine depinde de REALISM, vom deveni mai funcționali.

Dimpotrivă, dacă intrăm într-o rutină zilnică, și repetăm tipare, tindem să devenim robotici. Și să neglijăm procesul vital de OBSERVARE și ancorare continuă la REALITATE!

Cu cât nevoie ta de a fi ATENT e mai mare, cu atât ești mai normal. Și cu cât ești mai PROTEJAT de un sistem aparent stabil, cu atât vei tinde să devii mai rupt de realitate!

Nu întâmplător, în sistemele totalitare, sau în țările unde sunt dificultăți materiale, creativitatea oamenilor e maximă. Și EFORTUL lor de a face ceva important în viață este continuu.

La polul opus, în țările dezvoltate, unde sprijinul social este maxim, interesul omului pentru dezvoltare, pentru progres sau pentru calitatea vieții tinde să se diminueze!

Poate să apară lipsa de sens, de obiective. Și blazarea. Datorate mai mult incapacității de a observa realitatea și de a ne ancora la aceasta!

Depresiile și anxietatea nu sunt specifice mongolilor care locuiesc în corturi, fără curent electric și fără venituri salariale! A căror existență depinde de turma de oi, capre sau vaci pe care o gestionează!

Dimpotrivă, în țările civilizate, unde ajutorul social depășește cu mult minimul necesar pentru subzistență, lipsa de sens din viețile oamenilor este maximă! Și consumul de alcool, țigări, medicamente psihotrope sau narcotice este maxim!

Granița între bine și rău

Nici această graniță nu există! Sau mai exact, e extrem de interpretabilă! Pentru unii, binele înseamnă o slujbă sigură cu salariu fix. Alții percep binele ca fiind un venit pasiv pe viață!

Mulți nici nu își mai pun problema binelui, deoarece sunt convinși că acesta nu depinde de ei, ci doar de societate! Caz în care renunță din start la orice EFORT! Așteptând ca societatea să le rezolve propriile probleme.

Simpla CONVINGERE că alții sunt responsabili în totalitate de soarta ta creează disfuncionalitatea ta! Iar simpla asumare a RESPONSABILITĂȚII tale asupra propriului drum face diferența!

E ușor să CREZI că divinitatea, sau conducătorii vremelnici ai țării îți vor rezolva ȚIE problemele, fără ca tu să faci nici un EFORT! Însă e chestiune de timp să descoperi că această credință nu are absolut nici o bază!

Granița dintre bine și rău este ilustrată de RĂSPUNSUL pe care îl primești de la societate. Și de modul încare reușești să te ADAPTEZI la situațiile existente.

Granița între iluzie și realism

Noi trăim în MAYA. În iluzie. Fapt bine cunoscut în vechime, dar uitat azi complet. Tindem să mistificăm realitatea. Să ignorăm complet unele SEMNALE pe care lumea ni le transmite.

Dorința de a evita vețile rele ne face să NEGĂM realitatea. Și să ne refugiem, asemenea copilului imatur, în lumea poveștilor. Vezi aici și articolul: ROMÂNII – POPORUL BOLNAV DE NEGARE – ADEVĂRUL NE SUPĂRĂ

Privim filme cu trucaje și ficțiune la greu, și trăim cu plăcere momentele de EVADARE din realitatea incomodă. Apoi, refuzăm să ne reîntoarcem în prezent.

Uneori ne blocăm în trecut, uitând că acesta nu mai există. Alteori creem SCENARII nerealiste despre viitor ( de genul: ce voi face cu banii dacă câștig la loterie).

Însă aceste mecanisme de protecție, utile pe moment, sunt dezastrueoase pe termen lung. Deoarece ne mențin blocați într-o lume ILUZORIE. Din care ne e teamă să mai ieșim!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *