DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Negarea realității sub pretextul gândirii pozitive

Negarea realității

Negarea realității sub pretextul gândirii pozitive

Negarea realității e de fapt fugă de responsabilitate. Sau incapacitate de a ACCEPTA o realitate neplăcută. Ca urmare a unor TRAUME nevindecate. Și acest mod de gândire devine tipar dezadaptativ. Adică un mod de acțiune disonant, care se vrea a fi autoprotector.

Negarea realității ca mecanism de apărare

Copilul are acest mecanism. Și de câte ori se simte depășit de evenimente, se refugiază în ILUZIE. Fapt care îl ajută să FUGĂ de orice realitate greu de suportat.

Adultul pierde treptat acest mecanism. Dar dacă e imatur, dorește să îl păstreze. Mai ales dacă nu are capacitatea de a suporta greutățile. Și nici de a-și asuma responsabilități specifice vârstei.

Refugiul în iluzie e automat la copil. Dar mai dificil de realizat la adultul conștient. Care minte și se minte pe sine! Iar această minciună se poate ÎNCURAJA prin surogate.

Surogatele respective sunt ÎNLOCUITORI. Care au menirea de a scădea nivelul de LUCIDITATE. Și de a ajuta persoana să intre în diverse ILUZII. Sau realități paralele.

Negarea realității ca mecanism de compensare

În loc să vezi lucrurile așa cum sunt, poți ALEGE să le deformezi. Să te minți că totul e bine, când de fapt nu e! Și ca să poți minți brutal propria ta persoană, e nevoie de efort serios.

Uneori, minciuna plăcută nu ține. Refuzi să o crezi. Că este prea evidentă. Și atunci ALEGI să folosești diverse trucuri. Adică mecanisme de compensare. De înlocuire a REALITĂȚII incomode cu ILUZIA plăcută.

Alcoolul este unul din mecanisme. Îți permite să fugi de realitate. Și să ți se rupă filmul. Ca să poți intra în ILUZIE. Într-o lume în care dificultățile nu se mai văd!

Dar și televizorul e la fel. Filmele te ajută să te refugiezi, temporar, într-o realitate paralelă. În care necazurile dispar. Fiind înlocuite cu o ficțiune.

Negarea realității ca nevoie incontrolabilă

Tuturor ne prinde bine o EVADARE de moment din realitate. Însă problema e atunci când dorim să fim PERMANENT în starea respectivă! Refuzând CONFRUNTAREA cu realitatea neplăcută.

Iar fuga de problemă nu rezolvă problema! Ci dimpotrivă, o AGRAVEAZĂ! Așa că refugiul permanent în altă realitate, virtuală, e un comportament dezadaptativ. Care îți face mult rău!

E ca și cum știi că în iarbă e un șarpe, și tu PRETINZI că avcesta nu există! Fiind dispus să calci, desculț, pe iarba respectivă. Susținând că nu ți se poate întâmpla nimic, pentru că tu nu crezi în șarpele respectiv!

Desigur că prudența ar fi fost necesară! Însă ce rost are să mai rezolvi o problemă despre care tu PRETINZI că nu există?

Negarea realității și pandemia actuală

Primul pas a fost negarea pandemiei. Era a chinezilor, și noi nu eram în China. Deci era problema LOR, nu a noastră!

Deși la un moment dat Au apărut cazuri și în Europa, erau puține. Nu ne afectau, pentru că le vedeam doar la televizor. Practic, pentru noi nu existau!

Apoi, numărul lor s-a extins. Oricine putea citi RAPOARTELE OMS. Și putea vedea RAPIDITATEA cu care numărul de cazuri se DUBLEAZĂ!

Iar un calcul aritmetic simplu se putea face ușor de către cei interesați! Un număr care SE DUBLEAZĂ la fiecare 3-4 zile crește EXPONENȚIAL! Adică de circa 1000 de ori pe lună!

Însă toată lumea a băgat capul în nisip! Și a refuzat să ia vreo măsură! În ciuda avertismentelor. Conform gândirii primitive și simpliste: Ce nu VEDEM nu există!

Au început să vină oameni din zonele contaminate. Care au fost lăsați ACASĂ. Unde au contaminat propriile familii fără să știe! Pretinzând că ei sunt sănătoși. Și refuzând să CREADĂ că pot fi purtători sănătoși care pun în pericol alte persoane.

Negarea realității la persoanele grav bolnave psihic!

Persoanele grav bolnave psihic pot ajunge la delir, halucinații și rupere completă de REALITATE. Cu consecințe extrem de serioase asupra integrității lor fizice. Sau a persoanelor din jurul lor!

Soluția în aceste cazuri extreme este internarea forțată și administrarea de somnifere puternice. Pentru a împiedica pacientul să își facă rău. Sau să facă rău altora!

Deși e o măsură dezumanizantă, este acceptată! Se alege răul cel mai mic! E de preferat adesea să IZOLEZI forțat o persoană ca să protejezi familia acestuia!

Negarea realității poate avea consecințe grave!

La fel stau lucrurile și cu epidemia de coronavirus! Persoanele care aleg negarea realității ca să se autoprotejeze ele psihologic, pun în pericol imediat și REAL alte persoane.

Prin răspândirea, din neglijență, a noului virus, pot ucide, la propriu, persoanele sensibile, cu boli cronice, în vârstă sau cu sistem imunitar scăzut!

Nimeni nu face asta intenționat! Însă mulți o vor face din ignoranță. Pentru că au ales să nu se informeze. Și să pretindă că virusul nu există, sau că ei sunt sănătoși!

A pretinde că virusul nu e periculos, sau că nu există, ajută la auto-protecția psihologică DE MOMENT. Atenuând în mod artificial FRICA.

Însă bravada, curajul bazat pe iresponsabilitate, nu ajută la nimic! Dimpotrivă, face mult rău altor persoane, din categoriile cu risc ridicat.

Negarea realității nu e gândire pozitivă!

Înlocuirea realității obiective cu idei FALS-POZITIVE nu modifică realitatea cu nimic! Virusul va continua să existe și să contamineze oameni chiar dacă tu PRETINZI că nu există!

Gândirea pozitivă poate fi doar realistă! Altfel e halucinație și delir! Sau fugă de REALITATE! A se vedea aici și articolul despre: Negarea sau secretele falsei gândiri pozitive

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *