DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Fake news – cât de creduli și ușor de manipulat prin știri false sunt românii

Fake news

Fake news – cât de creduli și ușor de manipulat prin știri false sunt românii

Fake news sunt ușor de răspândit. Ajunge să scrii o aberație și să o postezi pe Facebook. Și se vor găsi mulți care să distribuie aberația respectivă! Fără a se obosi să o citească atent. ȘI mai ales fără a pierde timp cu analiza critică a datelor!

Fake news sunt ușor de identificat

De regulă, aceste știri false sunt pline de dezacorduri gramaticale, greșeli de exprimare sau de ortografie. Se vede clar nivelul de educație al autorului.

Însă oricât de prost ar fi cineva, vor mai exista oameni cu nivel de ignoranță asemănător care să îl ia în serios! Și care să dea mai departe ȘTIREA falsă!

Cu cât mai stupidă și mai greu de crezut este știrea, cu atât mai simplu e vocabularul. Caz în care se vor găsi SALVATORI de profesie dispuși să-i prevină pe ceilalți! Distribuind rapid orice tâmpenie.

Fake news cele mai stupide care au succes

Știrea despre razele RASIALE (!) care vor fi emise la orele 3 noaptea dintr-o anumită zi a fost larg distribuită. Am primit-o de minimum 10 ori, de la diverse persoane.

Se insista să închidem telefoanele la ora respectivă, ca să nu fim iradiați cu razele rasiale (!) Însă majoritatea celor care au primit acest pretins AVERTISMENT nici măcar nu au citit ATENT știrea. Ci doar au SHARE-UIT-O! Au dat-o tuturor din listă!

Azi, o altă știre, mult mai stupidă, e peste tot. Iar am primit-o din 7 surse în mai puțin de 24 de ore. Despre pretinsul gaz sarin care ar persista în atmosferă din ianuarie până în aprilie!

Orice militar vă poate explica faptul că gazele de luptă sunt extrem de VOLATILE. De aceea sunt GAZE! Chiar dacă se țin îmbuteliate sub formă de lichid, odată pulverizate în atmosferă ele DISPAR în câteva minute, sau maxim câteva ore!

Ele pot fi periculoase doar în spații ÎNCHISE! Sau neaerisite! Nicidecum nu în aer liber! Unde se vor evapora rapid! Sau vor fi spălate de ploi. Și împrăștiate de vântul extrem de puternic din aceste zile.

Fake news par credibile

Teoria conspirației e peste tot. Desigur că teoriile de acest gen ne ASIGURĂ, fără nici o dovadă sau logică, de faptul că virusul a fost produs în laborator. Și scăpat sau eliberat intenționat. Iar vinovații sunt fie chinezii, fie americanii, fie alte națiuni!

Însă TOATE aceste teorii nu fac decât să ne deturneze ATENȚIA de la problema REALĂ. Și să ne facă să risipim energia pe chestiuni INUTILE și complet NEPRODUCTIVE!

În loc să ACCEPTĂM o realitate obietcivă, ne scufundăm în SPECULAȚII lipsite de orice substanță. Și în teorii sterile, fără nici o finalitate practică!

DETURNAREA ATENȚIEI nu îți folosește prea mult. Oricum nu îți mai schimbă opțiunile de vot de la alegerile care ÎN NICI UN CAZ nu vor mai avea loc anul acesta!

Bulversarea minților nu ajută cu nimic. Dimpotrivă, creează mai multă incertitudine și panică! Astfel că știrile false fac parte dintr-un război psihologic autentic!

Fake news nu sunt cenzurate!

Ca victimă a cenzurii, am fost blocat, restricționat de Facebook. Sau în cazuș fericit mi-au fost ascunse postările.

Însă aceste fake news distribuite inițial de către conturi-fantomă sunt lăsate libere! Prietenii știu de ce! Îmi vine greu să cred că nimeni nu le raportează!

Însă cenzurarea lor le-ar putea, paradoxal, da o oarecare credibilitate! Adepții teoriilor conspirației sunt cel mai ușor de deturnat tocmai de către cei care conspiră pentru manipularea lor!

Cu cât ai tendința mai pronunțată de a CREDE că guvernul te minte, cu atât ești mai ușor de fraierit de către orice știre alternetivă!

Fake news face casă bună cu SGA

SGA – sindromul gândirii accelerate este adevărata epidemie! Graba, sau mai exact falsul sentiment de LIPSĂ DE TIMP te face superficial.

Adică incapabil să acorzi TIMP pentru a evalua corect o informație. Și atunci ai tendința de a CREDE orice aberație, doar pentru că vine de la un PRIETEN VIRTUAL.

Care prieten virtual, unul din cei 2-3.000, la rândul său a primit-o și el. Și a dat-o mai departe fără să o mai citească! Nici el nu avea TIMP să o analizeze. Sau să mai GÂNDEASCĂ!

Psihiatrul și scriitorul brazilian Augusto Cury a descris în detaliu acest sindrom specific lumii moderne. L-am descris în acest articol: SGA – sindromul gândirii accelerate

Fake news și victimele manipulării

Orice știre falsă are un scop. Uneori acesta e DEMORALIZAREA. Alteori, e scăderea VIGILENȚEI. La ce bun să iau MĂSURI împotriva contaminării, dacă virusul, cică, nu ar exista?

Iar dacă azi avem 500 de cazuri, și peste o lună vom avea mai multe ca Spania acum (35.000), ne va fi greu să credem că propria ignoranță s-a transformat într-un REZULTAT!

Nimic nu e rodul întâmplării. Totul are la bază un mod de ACȚIUNE. Sau o inacțiune! Primirea a zeci de mii de români sosiți din zonele de mare risc FĂRĂ CARANTINĂ a fost o greșeală IMPARDONABILĂ.

Iar acțiunile de acum, extrem de restrictive, dăunătoare și deranjante, sunt deja INUTILE! Dacă un singur pacient a contaminat zeci de medici și asistente dintr-un spital sucevean, și a dus la închiderea spitalului, este clar că avem un virus extrem de CONTAGIOS!

Fake news și neglijența liderilor

Deci nu ne permitem luxul să izolăm (fictiv) la domiciliu persoane care nu au cunoștințe medicale. Sau nici măcar o idee vagă despre ce înseamnă PURTĂTOR SĂNĂTOS care poate contamina sute sau mii de alte persoane!

Și nu e de vină muncitorul necalificat alungat din Italia1 El voia doar să vină ACASĂ! Și era dispus să semneze orice declarație, sau să îndeplinească orice formalitate birocratică pentru a fi lăsat să ajungă acasă!

Mai ales că după un drum de 24-36 de ore cu mașina, oboseala își spune cuvântul. Și atenuează complet discernământul! Un om extrem de obosit e uneori mai periculos, mai confuz și mai aerian ca unul beat sau drogat!

În aceste condiții, nu poți face educație EPIDEMIOLOGICĂ unui om nepregătit! Și nici nu îl poți lăsa să plece acasă pe baza promisiunii scrise că se va AUTOIZOLA la domiciliu. La domiciliul ALTORA, părinți sau rude.

Însă toate aceste acțiuni au la bază erori grave de management al crizei. Bazate pe ideea că poate scădea capitalul electoral al unora dacă se iau măsuri drastice, dar NORMALE, de carantină!

Fake news pentru a justifica greșelile din trecut

În loc să se ACCEPTE unele erori, și acțiunea mult prea lentă, autoritățile vin cu frecții la piciorul de lemn. Insistând obsesiv cu mesaje publicitare al căror efect devine CONTRAR. Prin OVERSELLING.

Dacă promovezi excesiv un mesaj, acesta devine RESPINS automat! Prin suprasaturație. Și nu mai are efect! Însă un fake news care oferă ceva NOU este recepționat ca fiind mai INTERESANT!

Odată deschisă cutia Pandorei, și acceptată pandemia, ar fi necesară pregătirea PSIHOLOGICĂ a populației pentru ceea ce va urma. Însă moștenirea vechiului regim este de a EVITA panica. Cu prețul ASCUNDERII unor informații cheie!

Și atunci refuzăm să informăm, să salvăm vieți, pentru a u speria și mai tare o parte a populației care deja este extrem de speriată!

Nici nu mai număr acuzațiile că aș provoca panică prin INFORMAREA CORECTĂ. Oamenii preferă NEGAREA problemei. Și asta DUPĂ ce au ignorat-o până când rezolvarea ei a devenit deja improbabilă.

Vezi și articolul: Românii – poporul bolnav de NEGARE – adevărul ne supără

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *