DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Oare chiar se pot elimina traumele trecutului fără să vorbim despre trecut?

Traumele trecutului

Oare chiar se pot elimina traumele trecutului fără să vorbim despre trecut?

Traumele trecutului pot fi, da, prelucrate. Fără a fi nevoie să vorbești despre trecut! Aceasta e o prejudecată de pe vremea lui Freud. Demontată de Albert Elis acum vreo 50-60 de ani. Dar încă crezută de multă lume. Inclusiv de majoritatea terapeuților.

Adevărul e undeva la mijloc

Când traumele trecutului sunt REPRIMATE, nedigerate, neconsumate, și creează un blocaj, merge o psihanaliză sau o regresie hipnotică. Necesară pentru a le elibera, recadra sau diminua percepția asupra lor.

Dar acestea sunt cazuri rare. De cele mai multe ori trauma a fost consumată, eliberată, trăită. Și a discuta despre efectele din trecut este contraproductiv.
Mai ales dacă evenimentul a fost consumat și apoi uitat, nu prea are sens să îl mai readuci în memorie. Caz în care emoția negativă este retrăită cu mare intensitate!

Doar un blocaj, o traumă neconsumată, o REPRIMARE majoră care te menține tensionat, anxios sau disfuncțional merită dezamorsată printr-o regresie hipnotică.

În rest, chestiile mărunte, traumatizante, dar care au fost integrate, nu merită zgândărite. Pentru că rareori ele sunt la baza CAUZELOR problemei!

De cele mai multe ori, adevărata CAUZĂ  a disfuncționalității tale din prezent este faptul că ai păstrat din trecut unele prejudecăți, clișee sau convingeri.

Iar dacă aceste tipare limitative îți influențează puternic deciziile și alegerile, degeaba vorbești despre trecut! Ai de lucrat pe CONVINGERILE tale pe care le rulezi ACUM! Adică pe prezent!

Nu mă mai duc la psiholog că mi-e rușine să vorbesc despre traumele trecutului!

Mai ales că am mai fost. Și am vorbit despre trecut. Fără absolut nici un beneficiu! Și atunci ce rost mai are? Ca să mă simt prost vorbind despre ce nu-mi place?

Asta spun cei mai mulți clienți. Care au luat foarte în serios abordarea psihanalitică a psihologului. Convinși că dacă spun ceva ce i-a rănit în trecut, rezolvă ceva într-o ședință sau două. Că la mai multe ședințe de acest tip rareori rezistă!

Și aici lucrurile deseori nu funcționează pentru că una e să vorbești despre trecut, și alta e să eliberezi clientul de traumele subconștiente!

Prima operațiune e la îndemâna oricui, dar a doua e o artă pe care foarte puțini psihoterapeuți o stăpânesc cu adevărat. Așa că vorbitul despre trecut mai mult sperie clientul, decât să-i amelioreze traumele.

Pot rezolva traumele trecutului fără a vorbi despre ele?

Evident că da! Muncind pe EFECTELE lor, sau pe unele CAUZE care le-au generat. E suficient să schimbi PERCEPȚIA din prezent asupra unui incident din trecut, ca unele simptome să se diminueze!

Iar percepția cuiva din PREZENT nu se schimbă vorbind prea mult despre trecut. Ci mai degrabă acționând în prezent asupra unor CAUZE.

Și da, cel mai important e REZULTATUL. Nicidecum nu profunzimea regresiei în care vrei să intri! Dacă ai norocul să conștientizezi unele aspecte, rezolvi atitudinile. Fără a evada în trecut.

Călătoria în trecut e adesea o evadare

Adesea, povestind despre trecut, clientul nu face altceva decât să FUGĂ DE PREZENT. Povestind despre incidente adesea nesemnificative petrecute cândva, clientul EVITĂ să schimbe tiparele toxice din PREZENT!

În cadrul unui proces de dezvoltare personală, o referire la TRECUT este mai degrabă o încercare de a EVITA acțiunea concretă din prezent!

Mult mai util și mai constructiv e procesul de SCHIMBARE. Care poate avea loc doar ACUM. Trecutul nu mai poate fi schimbat. Dar PERCEPȚIA din acest moment poate fi modificată ACUM!

Dar asta necesită o prezență și o implicare ACTIVĂ. Nicidecum nu o evadare în altă perioadă a vieții! Care nu folosește stării de bine a clientului!

Traumele trecutului se repară doar în prezent

Trăind în trecut, nu faci decât să REPEȚI evenimentul. Și să te reîncarci cu energiile negative de atunci! În loc să alegi prezentul pentru a regla stările proprii și a asigura un alt viitor!

Terapiile scurte, coaching-ul, dezvoltarea personală și multe alte metode sunt utile pentru a renunța la traumele trecutului, fără a vorbi despre ele!

Iar REZULTATELE obținute sunt cel mai adesea încurajatoare. Fapt care duce la o mai mare deschidere față de psihologie din partea noilor generații.

Însă multă lume va rămâne blocată. Nu atât în traumele trecutului, cât în prejudecata că doar vorbind despre trecut îi poți schimba efectele.

Lucru pe care cei mai mulți dintre noi refuzăm să îl facem, dezvoltând o rezistență față de terapiile clasice de tip psihanalitic.

Experimentează o ședință de dezvoltare personală în care vei vorbi doar despre PREZENT, cerând-o cu un simplu clic aici

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Un comentariu la “Oare chiar se pot elimina traumele trecutului fără să vorbim despre trecut?

  1. In mod cert sunt disfuncțional ,dar nu sunt pregătit de intruziuni in mintea mea,incerc sa găsesc singur o cale ,dar daca nu merge o sa va contactez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *