DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Procesul de dezvoltare personală – ce este și cât durează acesta?

Procesul de dezvoltare personală

Procesul de dezvoltare personală – ce este și cât durează acesta?

Procesul de dezvoltare personală e permanent. Continuă toată viața, fie că știm, fie că nu suntem conștienți de el. Diferența uriașă este în a alege un proces conștient, elaborat, planificat, și a lăsa lucrurile la voia întâmplării. Iar trecerea de la tiparul adolescentin în care suntem la mâna destinului, la cel matur emoțional, în care ne asumăm responsabilitatea pentru propriul drum, are loc odată cu criza vârstei mijlocii Vezi articolul aici. Adică după vârsta de 30-35 de ani!

Procesul de dezvoltare personală conștientizat

Fie că vrem, fie că nu, noi ne adaptăm continuu la mediu. Facem un efort permanent de a ne ajusta comportamentul la situațiile întâlnite. Și intuim cu precizie relativ bună ce ne este util și ce nu. Însă dacă facem un efort conștient, și supunem analizei critice a minții noastre fiecare decizie importantă din viață, precizia crește mult! Una e să faci lucrurile bine în 80-90% din cazuri, și alta e să alegi inspirat în 98-99% din situații!

Dacă nu mă credeți, întrebați un jucător de șah! Vă va confirma că soarta fiecărei partide depinde de GRIJA cu care se ALEGE fiecare mutare. Și că o singură mutare greșită poate zădărnici toate eforturile de până atunci! Astfel că e datoria fiecărui șahist să calculeze cât mai multe variante. Și să cântărească atent avantajele și dezavantajele aferente fiecărei mutări! Exact la fel e și în viață!

Procesul de dezvoltare personală poate fi lăsat la voia întâmplării?

Chiar dacă lăsăm lucrurile să curgă de la sine, noi tot facem ALEGERI. Și avem de luat zilnic DECIZII. Unele importante, și altele relativ mărunte. Important este însă PROCESUL prin care alegem să ne folosim gândirea. Avem două viteze de gândire. O minte intuitivă, rapidă, emoțională, și una lentă, rațională, bazată pe analiza critică.

Pe prima, intuitivă, o folosim zilnic cu succes. Și majoritatea alegerilor luate instinctiv sau pe baza a ceea ce deja știm, se dovedesc a fi bune sau măcar acceptabile. Însă când e vorba de alegeri importante, e bine să ne oferim un răgaz. În care să supunem analizei critice a minții raționale fiecare nouă decizie.

S-ar putea ca noi să intuim corect de multe ori, pe baza experiențelor de viață, care sunt căile cele mai potrivite. Dar la fel, există unele șanse să și greșim! Iar a analiză mai profundă, o confruntare de idei, un sfat al unor experți sau o discuție amicală cu apropiații pot lămuri uneori aspecte care ne scapă la prima vedere!

Procesul de dezvoltare personală și viața noastră

Rezultatele pe care le-am obținut până acum în viață au la bază tocmai ALEGERILE pe care le-am făcut până acum! Iar dezamăgirile trăite sunt doar simptome, consecințe logice ale unor DECIZII insuficient cântărite!

Uneori, FRICA noastră de a lua decizii ne împiedică să le analizăm rațional! Fugind astfel de responsabilitatea necesară efortului de a gândi. Sau de confruntarea cu ideile altor persoane! Astfel că multe alegeri sunt făcute emoțional, sub presiune, sau la întâmplare! Având ca rezultat SUFERINȚA!

Procesul de dezvoltare personală și suferința

SUFERINȚA este un simptom care ne indică o lipsă de grijă în procesul de luare a unor decizii. Și o NECESITATE arzătoare de a face SCHIMBĂRI de direcție în propriile vieți. Însă FRICA de SCHIMBARE este uneori atât de mare, încât preferăm SUFERINȚA continuă în locul RISCULUI de a schimba ceva. Dacă schimbarea nu e cea dorită?

Văd zilnic oameni care SUFERĂ crunt din pricina unor ALEGERI neinspirate. Și mai văd și EZITAREA lor de a face o SCHIMBARE atât de necesară!

Privit din exterior, procesul e un paradox! Cu cât suferi mai mult, cu atât te vei TEME mai mult de eventualele SUFERINȚE care pot veni în urma unor SCHIMBĂRI! Și vei fi mai puternic blocat în ezitare!

Procesul de dezvoltare personală și flexibilitatea

Cu cât ești mai flexibil, mai DESCHIS la nou, cu atât mai mari sunt șansele să ACCEPȚI nevoia de schimbare. Și apoi să începi un proces autentic de PREGĂTIRE în acest sens. Vei citi mult, vei CĂUTA informații noi, și vei DESCOPERI că nu ești unica persoană care suferă! Și că suferința poate fi ameliorată, diminuată sau chiar eliminată prin procesul AUTENTIC de dezvoltare personală!

Faptul că vezi că și alte persoane trec prin ce treci tu, și că unele REUȘESC să schimbe complet viața lor, e o realitate! Într-o zi, vei găsi și tu curajul să treci la ACȚIUNE!

Procesul de dezvoltare personală și frica de risc

Frica ta de RISC e cel mai mare adversar pe care procesul de dezvoltare personală îl are! Este motivul pentru care majoritatea oamenilor preferă să SUFERE crunt, fără să facă nimic pentru a SCHIMBA ceva! Iar frica întunecă rațiunea! Nu îți dă voie să o mai folosești la capacitatea ei reală! Astfel că toată inteligența și rațiunea ta pot deveni INUTILIZABILE pentru o vreme! Oamenii cei mai bine pregătiți profesional și intelectual pot face cele mai mari greșeli în ce privește unele ALEGERI simple din viața lor de zi cu zi! Iar incapacitatea de a MODIFICA sau CORECTA din mers deciziile eronate luate în trecut îi poate ține captivi în cercul vicios.

Procesul de dezvoltare personală și mentorul

Adesea, captivitatea în suferință este încurajată sau influențată de anturaj. Fie că o fac deliberat, fie că ne vor binele și ne fac rău, cei din jur acționează și ei în virtutea INTERESELOR proprii. Fiecare persoană are în vedere propria sa stare de bine, și mai puțin bunăstarea altcuiva! Astfel că tendința fiecăruia e să ne ghideze în direcția propriilor sale interese. Chiar dacă asta ne face să suferim!

Arta e să învățăm să punem pe primul plan propria persoană și interesele noastre! Altfel vom suferi! Iar rolul mentorului e doar să ne orienteze, discret, spre drumul potrivit (clic aici). Pe care fiecare îl poate găsi singur, dar niciodată de unul singur!

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *