DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Psihoterapia este ceva abstract care necesită intelect peste medie!

Psihoterapia

Psihoterapia este ceva abstract care necesită intelect peste medie!

Psihoterapia e o artă. Și nu se potrivește oricui. Motiv pentru care avem o mulțime de pacienți nemulțumiți. Și de psihoterapeuți ineficienți. Și asta e valabil oriunde în lume!

Psihoterapia e pentru o elită intelectuală

Deoarece necesită gândire abstractă. Și o capacitate superioară de analiză a informației. Oricine poate participa la o ședință, dar puțini sunt capabili să prelucreze corect informația dezbătută!

Practic, întreg PROCESUL terapeutic presupune ca persoana care e CLIENT să lucreze! Rolul terapeutului e să GHIDEZE acest proces. Să îl încurajeze. Nicidecum nu să gândească el în locul clientului.

Însă asta necesită o capacitate intelectuală. Și o gândire abstractă. Abilitate formată în timp de a despica firul în patru. Dublată de o stare de calm și de relaxare focalizată pe soluții.

Psihoterapia e un proces complex

Multe persoane mă întreabă care sunt metodele cele mai bune. Sau care școală de psihoterapie funcționează. E ca și cum m-ar întreba care litere sunt cele mai potrivite pentru a scrie un roman! Și cum trebuie ele aranjate în acest scop!

Una e să CREZI că există metode universal valabile, și alta e să ÎNȚELEGI că tu ești metoda, ca și client! Șio că PROCESUL în sine este UNIC, individual, personalizat.

Sigur că există tehnici, metode de psihologie aplicată și diverse moduri de a atinge unele efecte. Însă ele au valoare doar dacă sunt INTEGRATE în proces. Și ADAPTATE la fiecare client în parte. Și la MOMENTUL actual.

Psihoterapia constă în EFORTUL clientului de a găsi soluțiile care i se potrivesc

Toate metodele, tehnicile și învățăturile din școlile de psihoterapie sunt relative. Fiind valabile doar în anumite situații, la anumiți clienți și în unele conjuncturi.

Nimic nu e universal valabil. Chiar dacă e prezentat ca fiind ceva nou, avangardist sau mai eficient decât alte metode. Una e reclama, și alta e realitatea.

Și realitatea e dură! Ceea ce funcționează depinde de context, de client, de implicarea lui și de capacitatea sa de a prelucra eficient materialele.

Rolul terapeutului e doar să creeze cadrul necesar pentru ca PROCESUL să aibă loc. Și clientul să se FOCALIZEZE pe acesta! Și nu pe traume din trecut sau altceva neproductiv!

Psihoterapia și traumele din trecut

Traumele din trecut lasă răni emoționale. Însă vindecarea lor nu are loc prin reamintirea, evocarea sau persistența în analiza obsesivă a acestor traume!

Dimpotrivă, focalizarea clientului e eficientă dacă e ancorată în PREZENT. Pe SOLUȚIILE utile. Și nu pe momentul traumatic care deja a trecut!

Reamintirea traumei, retrăirea ei sau poveștile interminabile despre acele momente nu vindecă! Nici nu ameliorează trauma! Ci o poate accentua!

Și atunci soluția constă în schimbarea PERCEPȚIEI asupra ei. Și recadrarea momentului traumatic. Prin conferirea altei semnificații pentru aceasta.

Psihoterapia și rezolvarea de probleme

Clientul are de rezolvat probleme. Și procesul terapeutic este bazat pe această nevoie. Însă capacitatea clientului de a găsi SOLUȚII va rezolva problemele. Nu persistența în reamintirea și evocarea problemei în sine!

Dacă te concentrezi pe probleme, riști să rămâi blocat în ele. Dar dacă vei înțelege că ai de găsit SOLUȚII, ai prins esența procesului. Și vei descoperi sau construi soluții!

Arta e să ai STAREA potrivită pentru a te putea FOCALIZA pe acest proces. Și nu a pierde vremea cu umbrele trecutului. Care deja nu mai există decât în mintea ta.

Psihoterapia e sport de echipă

Munca în echipă e o artă. Și asta presupune o LEGĂTURĂ. O alianță reală între terapeut și client. Care să formeze SINERGIA atât de necesară. Fără de care procesul e inexistent.

Practic, 87% din muncă o face clientul. Terapeutul doar deschide pofta de a lucra pe propriile probleme. Și dă unele vagi repere. Încurajând clientul să cerceteze. Și oferind cadrul necesar acestuia să gândească metodic și organizat.

Orice altă tehnică e pierdere de vreme. Dacă terapeutul ajunge să dea directive clientului, nu face altceva decât să se amestece în viața lui. Și să distorsioneze procesul terapeutic!

Psihoterapia e pentru oamenii dedicați

Deși efectele psihoterapiei pot fi surprinzătoare, sunt rari cei care pot beneficia de pe urma ei! Pe lângă intelect, e nevoie de starea potrivită. Și de echipa cu gradul de compatibilitate necesar.

Una e să vrei și alta e să și poți. Pentru a gândi nu e suficient să ai creier. Ci e bine să existe un antrenament îndelungat al acestuia. Dublat de o cultură generală solidă.

Faptul că petreci o oră discutând cu terapeutul nu înseamnă că ai parcurs deja PROCESUL. Ci doar că ai dedicat timpul tău. Dacă ai pus și suflet, și ai orientat energia ta, dezvoltând procesul de analiză și gândirea rațională, ești pe calea cea bună.

Dacă ai reușit să înțelegi esența acestui articol, putem discuta în detaliu despre aceste aspecte. În prima ședință la care ai acces gratuit, fără obligații ulterioare (clic aici).

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *